Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Cîlea vrea să o demită pe Georgeta Săliște

Spitalul Județean va trece în custodia Consiliului

CONFLICT. Neînțelegerile dintre președintele Consiliului Județean Vâlcea și directorul Spitalului au început încă de acum câteva luni, când Ion Cîlea a decis să blocheze conturile spitalului pentru o datorie de 159 milioane de lei vechi. Acum, odată cu preluarea Spitalului Județean de către Consiliu, Ion Cîlea este decis să o demită pe Georgeta Săliște, profitând de dreptul pe care i-l conferă legea. În locul managerului Spitalului de Urgență se vehiculează că ar veni ori fostul jurist al Colegiului Medicilor, pesedistul Adrian Bușu, ori pecistul Victor Grigorie.

Încă de anul trecut, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 48/2010 și Hotărârea de Guvern nr. 910/2010 privind descentralizarea sistemului sanitar. Mai exact, guvernanții au decis ca spitalele publice să fie transferate către autoritățile locale. Astfel, din totalul celor 435 de unități sanitare publice, vor fi transferate către autoritatea locală 373 unități. Vor rămâne în rețeaua Ministerului Sănătății un număr de 62 unități sanitare de interes național, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice județene de urgență. Odată cu luarea acestor hotărâri, a început un întreg scandal între managerii spitalelor și autoritățile locale. Pe de-o parte, autoritățile locale vor să preia spitalele fără datorii, iar pe de cealaltă parte directorii spitalelor își simt posturile amenințate, președinții de consilii sau primarii având, de acum, mână liberă în a numi conducerile unităților spitalicești.

Săliște și Cîlea, în război deschis

Nici Vâlcea nu face excepție de la regulă. Conform legii, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea urmează a fi preluat de Consiliul Județean Vâlcea începând cu data de 1 iulie 2010. Așa că nu au întârziat să apară nici zvonurile, dar nici declarațiile pline de venin din ambele părți. După cum bine se șitie, președintele CJ Vâlcea, pesedistul Ion Cîlea, este de câteva luni în război deschis cu managerul SJU Vâlcea, democrat-liberala Georgeta Săliște. Asta pentru că, nu mai departe de lunile trecute, conducerea Consiliului Județean Vâlcea a decis să blocheze conturile Spitalului Județean de Urgență Vâlcea pentru o datorie de 159 de milioane lei vechi pe care spitalul o avea către Consiliu. Decizia a provocat un întreg scandal între Ion Cîlea și Georgeta Săliște. Dacă președintele CJ susținea că instituția pe care o conduce are toate drepturile să- și recupereze banii, Georgeta Săliște a acuzat conducerea CJ Vâlcea de o atitudine caracteristic politicianistă care nu face decât să blocheze întreaga activitate a spitalului.

Adrian Bușu sau Victor Grigorie în locul lui Săliște?

Acum, odată cu preluarea Spitalului de Urgență de către Consiliul Județean Vâlcea, Ion Cîlea este nerăbdător să- și plătească polițele, afirmând, deja, în anumite cercuri, că primul lucru pe care îl va face va fi să o demită din funcție pe Georgeta Săliște. Președintele CJ susține, de altfel, că este extrem de nemulțumit de managementul spitalului, mai mulți vâlceni ducându-se la el în audiențe și plângându-se că, internați fiind, sunt nevoiți să- și cumpere medicamente și materiale sanitare. Georgeta Săliște rămâne impasibilă, însă, la acuzațiile șiefului județului, susținând că nu-i pasă ce măsuri va lua acesta împotriva sa. ” Nu am auzit nimic despre această demitere a mea. Vorbește pe la spate, dar nu are curajul să mi-o zică în față. E problema lui dacă vrea să mă demită și, în acela și timp, este și un drept al lui. Să facă ce vrea, că mie nu îmi pasă” „ne-a declarat managerul Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște.

În locul Georgetei Săliște se vehiculează că ar veni ori fostul jurist al Colegiului Medicilor, pesedistul Adrian Bușu, ori pecistul Victor Grigorie.

Cîlea refuză să preia datoriile spitalelor

Pe de altă parte, însă, Ion Cîlea a spus foarte clar în nenumărate rânduri că spitalele cu datorii nu sunt dorite de Consiliul Județean Vâlcea. Este atât cazul Spitalului Județean de Urgență, cât și cel al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Rm. Vâlcea care împreună au datorii de aproape 14 milioane de lei. Situația cea mai grava, însă, se înregistrează la Maternitate, aceasta are conturile blocate de două săptămâni de către unul dintre furnizorii de alimente, iar în bucătărie nu se mai gătește carne de un an și jumătate. Mai mult, medicii și pacienții își cumpără singuri medicamente și materiale  sanitare. ” Eu nu pot să preiau un spital care are conturile blocate și toată activitatea dată peste cap. Nu am bani prevăzuți în buget pentru a-i asigura funcționarea. Ministerul să achite datoriile înainte de preluare, nu la 90 de zile după semnarea protocolului” – susține Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea. Directorul Maternității înțelege poziția șiefului județului și speră ca, în cel mai scurt timp, Ministerul să rezolve aceste probleme pentru ca preluarea să poată fi făcută fără niciun impediment. ” Este o situație destul de delicată pentru spitalul nostru, nu mai putem cumpăra nimic, ne descurcăm foarte greu, în situația în care sunt cel puțin cinci sau șase operații zilnic, în afară de șiapte – opt nașteri. Așteptăm și noi să ne plătească Ministerul Sănătății datoriile și să ne deblocăm conturile. În condițiile de acum este normal ca nimeni să nu vrea să preia spitalul” „susține dr. Marian Stoica, directorul Spitalului de Obstetrică „Ginecologie Rm. Vâlcea.

Verificări la sânge

Maternitatea funcționează într-o clădire cu patru nivele, iar costurile de întreținere și utilitățile sunt foarte mari. Ministerul Sănătății a propus să transforme Spitalul de Obstetrică – Ginecologie în secție a Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, însă propunerea nu este agreată de conducerea Spitalului Județean. ” Nu este bătut în cuie, e doar propunerea celor care au venit în control. Au făcut-o, pentru că, în general, spitalele de obstetrică – ginecologie din țară sunt nerentabile, în situația în care pe un caz rezolvat CAS îți dă 1.380 de lei. Este extrem de puțin și nu ne putem descurca” „ne-a mai spus directorul Maternității.

Înainte de a semna protocolul de preluare cu Ministerul Sănătății, Consiliul Județean a verificat situația contabilă la zi a celor patru spitale ce urmează a fi preluate: Spitalului Județean de Urgență, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie Mihăești și Spitalul de Psihiatrie Drăgoești. ” Voi fi atent la semnarea protocolului, pentru că nimeni nu mă poate obliga să preiau un spital în orice condiții. Am făcut verificări peste verificări la toate spitalele ce trebuie preluate și cunosc îndeaproape situația lor financiară. Voi semna protocolul doar dacă Ministerul Sănătății achită datoriile și alocă banii pentru buna funcționare a tuturor unităților spitalicești” „a conchis președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea. Pentru Spitalele din Horezu, Drăgășani și Bălcești, primăriile poartă negocieri cu Ministerul Sănătății pentru ca achitarea datoriilor de peste 400.000 de lei să se facă înainte de 1 iulie 2010. Spitalul Orășenesc Brezoi este singurul din județ care nu are datorii și care va fi preluat în scurt timp în administrare de către primărie.

CLAUDIA STANCIU