INTERESE OBSCURE. ” De ce FMI pretinde ca societatea să fie privatizată în regim de urgență? De ce Guvernul preia această condiție fără să clipească din ochi? Nu cumva interesele uriașului finanțator cad pe aceea și grilă cu interesele unor decidenți guvernamentali, precum și cu cele ale investitorilor străini de a prelua pe ușa din dos și la valori derizorii un OLTCHIM gata să intre în cerbicia pieței mondiale? Toate acestea sunt deocamdată numai niște simple întrebări…” „susține Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea.
Cererea FMI de privatizare a societății comerciale Oltchim Rm. Vâlcea a creat panică în rândul autorităților județului. Printr-un comunicat de presă, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, condamnă modul în care se dorește scoaterea Combinatului de pe piața internațională și ridică un semn de întrebare asupra modului în care s-a cerut acest lucru. Mai exact, șieful județului scoate în evidență faptul că în aceea și zi în care reprezentanții FMI au cerut privatizarea Oltchim, acționarul minoritar PCC SE a înmânat o scrisoare ministrului Economiei, exprimându- și astfel intenția de a participa la privatizarea societății vâlcene. ” Este imposibil de crezut că între ultimatumul dat de FMI și scrisoarea de intenție a PCC SE de a se înscrie alături de alte două fonduri de investiții la preluarea participațiilor Oltchim ar fi numai o simplă coincidență. Să nu uităm cui aparține acest interes. De peste 3 ani, acționarul minoritar PCC a asaltat pur și simplu Comisia Europeană și instituțiile judiciare pe care le-a mitraliat cu șiarje nesfârșite de reclamații împotriva Oltchim, dar și a statului român sau a instituțiilor bancare care au îndrăznit să întindă Combinatului de la Vâlcea o mână de ajutor. Subliniam și cu alt prilej că grupul german PCC nu ar fi ajuns atât de departe cu insinuările și provocările sale dacă Guvernul României, mânat de interese obscure și descalificante, nu i-ar fi netezit drumul prin seria de confirmări și reconfirmări ambigui ale memorandumului cu privire la existența sau inexistența unor ajutoare de stat. Să ne amintim, de asemenea, că în fața programelor de restructurare, de majorare a capitalului social și de preluare a instalațiilor petrochimice de la Arpechim Pitești, programe care au aparținut viziunii manageriale corecte și profesioniste a dr. ing. Constantin Roibu, PCC SE a declarat public că nu șitie dacă va mai participa la privatizarea Oltchim” „se arată în comunicatul președintelui Ion Cîlea.
În final, șieful județului mai ridică câteva semne de întrebare referitoare la interesele obscure ce se află în spatele acestei cereri de privatizare a Combinatului, în ciuda faptului că Oltchim Râmnicu Vâlcea a reu șit să se ridice pe propriile picioare și să reaprindă viguros motoarele producției. ” Și atunci de ce FMI pretinde ca societatea să fie privatizată în regim de urgență? De ce Guvernul preia această condiție fără să clipească din ochi? Nu cumva interesele uriașului finanțator cad pe aceea și grilă cu interesele unor decidenți guvernamentali, precum și cu cele ale investitorilor străini de a prelua pe ușa din dos și la valori derizorii un OLTCHIM gata să intre în cerbicia pieței mondiale? Toate acestea sunt deocamdată numai niște simple întrebări…” „mai spune Ion Cîlea, președintele CJ Vâlcea.
RAUL POP
Lasă un comentariu