Afaceri de pădurar
NEREGULI. Un inspector responsabil cu vânătoarea de la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Vâlcea a intrat în vizorul DNA pentru fapte de corupţie. Este vorba despre Doru Gheorghe Epure, care este acuzat că s-a îmbogăţit peste noapte din afacerile cu terenuri forestiere. Inspectorul ITRSV Vâlcea a „poftit” la banii statului, făcând tranzacţii cu una dintre cele mai profitabile societăţi din România, Hidroelectrica. Mai mult, el şi-a favorizat prietenii de afaceri, iar, pentru tunurile date cu pădurile, Doru Epure se pare că a intrat în atenţia procurorilor DNA.
Povestea penală a avut deznodământul, se pare, în perioada 2001-2006, atunci când Doru Gheorghe Epure era şeful Ocolului Silvic Bumbeşti. El l-a băgat la înaintare pe un văr de-al său, Cosmin Manasia, care a făcut o tranzacţie cu Hidroelectrica pentru suma de 34 de miliarde lei vechi. Societatea statului a cumpărat de la rudele lui Epure suprafaţa de zece hectare de pădure şi, culmea, terenul forestier se afla chiar pe raza Ocolului Silvic Bumbeşti, care era păstorit la vremea respectivă chiar de actualul angajat al ITRSV Vâlcea.
Presa din Gorj a relatat anul trecut întreaga poveste în care este implicat consilierul ITRSV Vâlcea, Doru Gheorghe Epure. Jurnaliştii menţionau atunci că terenul forestier în cauză este situat pe Defileul Jiului, în aria Parcului Naţional şi a fost retrocedat, în urmă cu aproximativ zece ani, Mărioarei Chifu. Ulterior, aceasta i-a vândut cele zece hectare vărului lui Epure, Cosmin Manasia, cu suma de un miliard de lei vechi. Ei bine, acesta nu l-a ţinut mult în proprietatea sa, pentru că la scurt timp a dat tunul vieţii lui, reuşind să vândă întreaga porţiune de teren societăţii Hidroelectrica pentru suma de 34 de miliarde de lei. Afacerea s-a dovedit a fi dubioasă, iar implicat se pare că a fost şi Epure, iar procurorii DNA au intrat deja pe firul problemei.
Afacerea „Muntele Dumitra”
O altă afacere cu iz penal în care este implicat angajatul ITRSV Vâlcea este legată de tranzacţia cu un munte. De această dată, Doru Epure a apelat la un prieten apropiat, Liviu Pătraşcu – patronul societăţii „Foresta” de la Curtea de Argeş. Acesta din urmă se pare că a cumpărat cu o sumă foarte mică drepturile litigioase ale familiei Chifu asupra a 720 de hectare din Muntele Dumitra. Sigur, acesta viza de fapt să pună mâna şi pe pădurile Dumbrava Tismana şi Muncelu din Crasna, care erau mult mai valoroase şi numai bune de exploatat. Afacerea, aşa cum spuneam, se pare că a fost făcută în cârdăşie cu Doru Epure, fiind cunoscut faptul că, pe când era şeful Ocolului Silvic Bumbeşti, acesta i-a încredinţat lui Pătraşcu majoritatea licitaţiilor de exploatare a lemnului din pădurile ocolului. Toate acestea lucruri au fost scoase la iveală de actualul şef al Ocolului Silvic Bumbeşti, care a dezvăluit în presă şi modalitatea prin care se făceau acele licitaţii. Atunci când era o licitaţie mare, firma lui Pătraşcu trebuia să iasă neapărat câştigătoare, iar pentru a se întâmpla aşa Epure avea grijă să nu participe la licitaţie decât firme care nu contestau rezultatul. Publicaţia Scandal de Gorj a reuşit să obţină declaraţia unui patron de firmă, care a păţit-o pe pielea lui. Eftemie Popescu, patron al firmei SC Alberta SRL, le-a mărturisit ziariştilor că el a fost avertizat de Epure să nu se bage în licitaţia la care trebuia să iasă câştigător Pătraşcu: „Acolo unde participa Pătraşcu nu aveau voie să intre cu el la licitaţie decât firmele care acceptau să fie „mână moartă”, adică să dea un preţ mai mare, ca să piardă. Mie personal mi-a spus Doru Epure, o dată, să nu mă bag peste Foresta Curtea de Argeş, că-mi dă el o altă partidă să exploatez, dar am renunţat la ea pentru că ieşeam în pierdere”.
Revenind la „afacerea muntele Dumitra”, mai trebuie menţionat că prietenul lui Epure, Liviu Pătraşcu, conştient că golul alpin al acelui munte nu îi era de folos a cerut să se facă un schimb cu o suprafaţă de 720 hectare de pădure aflate în localităţile Tismana şi Crasna. Ciudat sau nu, a şi obţinut acest schimb cu ajutorul autorităţilor judeţene din Gorj. Comisia Judeţeană a parafat această înţelegere prin semnăturile Lelioarei Deaconu – fost subprefect de Gorj, Ioanei Călinescu – şefa Serviciului de Legalitate a Actelor şi cea a lui Aurel Cojan, fostul director tehnic al Direcţiei Silvice Gorj. Aşadar, în acest mod, Pătraşcu a devenit proprietar al unei păduri seculare de stejar, acolo unde desfăşoară şi în prezent lucrări de exploatare forestieră.
Cazul „Muntele Dumitra” este, aşa cum spuneam, în cercetare la DNA, iar o parte din el se judecă, pe bucăţi, la instanţele din Târgu Jiu şi Braşov, după ce Prefectura Gorj s-a sesizat şi a cerut anularea actelor care nu sunt în regulă.
Lasă un comentariu