Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INSOLVENȚA OLTCHIM, MOARTE SIGURĂ?

DECIZIE. Intrarea Oltchim în insolvență era doar o chestiune de timp, iar guvernul USL a prelungit moartea combinatului, atât cât să treacă alegerile. Mai mult decât atât, întreaga responsabilitate pentru cele peste 3.000 de locuri de muncă ale Oltchim a fost pasată în ograda președintelui CJ, Ion Cîlea, care a făcut mai mult decât trebuia, vânzând Oltchimului o energie electrică pe care nu se șitie când se vor recupera banii de către CET Govora. Acum, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a aruncat bomba insolvenței, oamenii temându-se, pe bună dreptate, pentru locurile lor de muncă. 

Varujan Vosganian încearcă să mai îndulcească coliva de la Oltchim, susținând că insolvența în vederea restructurării nu elimină necesitatea acordării unui ajutor de stat pentru repornirea combinatului la o capacitate de producție de minimum 65%. ” Chiar dacă Oltchim va intra în insolvență în vederea reorganizării, tot trebuie să facem o infuzie de capital, lucru cu care toată lumea este de acord. Acest aport de capital este considerat ajutor de stat și trebuie notificat la Comisia Europeană. Am discutat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și cu cei ai Comisiei Europene și i-am informat că vom depune documentația necesară pentru aprobarea acestui ajutor de stat de care combinatul are nevoie pentru repornirea producției la un nivel la care să fie asigurată profitabilitatea” „spune ministrul Economiei. Să ne aducem aminte de episodul trecut cu aprobarea Comisiei Europene. După 3 ani și patru guverne, ce s-au perindat la conducerea țării, Comisia Europeană a dat un răspuns favorabil. Nici PCC-ul nu a stat degeaba, băgând bețe în roate pe la Bruxelles. De ce, totu și, ministrul liberal al Economiei nu agreează ideea transformării creanțelor în acțiuni, pentru care s-a obținut deja acordul Comisiei Europene? Poate pentru că finalul Oltchimului este deja scris și nu vor să inflameze situația mai mult decât este deja?

Sindicaliștii culeg ce au semănat

Poate vi se pare o afirmație dură, însă și ziarul nostru, dar și altele, au atras atenția încă din campania electorală că tot la insolvență se va ajunge. Politicienii au vrut liniște pe platformă în campania electorală și au avut-o, pentru că liderii de sindicat au făcut plecăciuni în fața mai marilor zilei. Ne aducem aminte de vizita ministrului Chițoiu la Oltchim din septembrie 2012, care a fost aplaudat la ie șirea din clădirea combinatului. Ne-am oripilat atunci, o facem și acum. De ce ar fi meritat Chițoiu aplauze? Timpul, din păcate, ne dă dreptate. Politicienii de la centru, care puteau decide pentru Oltchim, și-au bătut joc de oameni. Redăm, spre exemplificare, un pasaj din materialul apărut în Vocea Vâlcii în data de 20 septembrie 2012: ” De și în ultima perioadă, la Oltchim s-au desfășurat mai multe proteste „spontane” împotriva situației economice, împotriva fostului lider de sindicat, împotriva guvernului, împotriva PCC, când, în sfârșit, o persoană cu putere de decizie a venit pe platformă, vorbim aici de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, salariații Oltchim au ales să tacă mâlc. Pentru ca treburile să fie clare de la început, ” surogatul” lider de sindicat Cernev i-a poftit pe sindicaliști în sală, încă dinaintea venirii ministrului, ca nu cumva să-i strice acestuia intrarea la combinatul chimic. Câțiva răzleți, răma și pe afară, au aplaudat apariția ” providențială” a lui Chițoiu. Și cu asta am spus tot și despre mișcarea sindicală de la Oltchim. Să nu vă plângeți, domnilor, când Oltchim-ul va ajunge la fier vechi. Ați avut șiansa de a protesta, dar ați tăcut chitic!”

Zaremba, PCC SE: Vrem să fim implicați în administrarea Oltchim

După ce, așa cum am arătat mai sus, PCC SE, acționarul minoritar al Oltchim, a fost tot timpul împotriva funcționării Oltchim, tocmai pentru a-l cumpăra pe nimic, acum reprezentanții PCC susțin că vor să fie implicați în administrarea companiei în insolvență, că doar au peste 30% din combinat. Să ne aducem aminte cum au ajuns polonezii la acest procent din acțiunile Oltchim. În guvernarea liberală 2005 „2008, pe ultima sută de metri, de fapt, PCC a primit un cadou nesperat. La vremea respectivă, PCC deținea doar 2% din acțiuni, cumpărate de pe bursă. Sub mandatul lui Tăriceanu, pentru a se plăti o datorie, statul a redus partea lui de capital social la Oltchim, iar un acționar minoritar cu 2% (PCC) s-a trezit că prin această mișcare i s-a majorat ponderea la vreo 20%. PCC are în Polonia un combinat asemănător și concurent cu Oltchim. Constantin Roibu s-a plâns în nenumărate rânduri că interesele PCC ca acționar minoritar sunt să pună pe butuci Oltchim în favoarea celuilalt combinat pe care îl controlează. ” PCC SE înțelege situația dificilă în care se află Oltchim și decizia statului român. Vom face tot posibilul și ne vom folosi întreaga noastră expertiză să cooperăm pentru salvarea companiei și pregătirea sa pentru o funcționare normală. Am cerut acest lucru autorităților române și nu ne putem imagina să nu fim implicați într-un proces atât de important, într-o companie în care avem o participație de peste 30%” „susține Zaremba.

Tribunalul bâjbâie: Faliment sau insolvență?

Săptămâna trecută, Ministerul Economiei, cu girul Guvernului, și-a mandatat reprezentanții în Consiliul de Administrație al Oltchim să aprobe intrarea în insolvență a Oltchim, în vederea restructurării. Cererea de intrare în insolvență a Oltchim a fost transmisă Tribunalului Vâlcea, după ce decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al societății. Vineri, în jurul prânzului, toate redacțiile vâlcene au primit un comunicat de la Tribunalul Vâlcea. Bucuro și nevoie mare că ne bagă Tribunalul în seamă, deschidem mailul și ne oripilăm: suntem anunțați că s-a demarat procedura de faliment la Oltchim. Redăm integral pentru a nu fi acuzați: ” Vă comunicăm că pe rolul Tribunalului Vâlcea „Secția a II a Civilă, la data de 25 ianuarie 2013 s-a înregistrat cererea formulată de SC OLTCHIM SA, având ca obiect ” Faliment” – art. 27, alin.5, din Legea 85/2006, cu prim termen de judecată la data de 30 ianuarie 2013, cauza fiind înregistrată sub nr. dosar 887/90/2013″ . În fine, ne-am zis că gura păcătosului adevăr grăiește, pregătindu-ne pentru BREAKING NEWS. Când noi am spus că cei de la Tribunal au mari probleme de comunicare, am fost priviți cu scepticism. Uite, acum politicienii își dau cu pumnii în cap, pentru că oalele s-au spart în ograda dumnealor.

După un timp, nu mult, pentru că pregăteam BREAKING NEWS-UL, încercând să obținem declarații de la oamenii implicați, primim al doilea comunicat de la Tribunalul Vâlcea, în care suntem anunțați că a fost o eroare, Oltchimul declarându- și insolvența, nu falimentul. ” Revenim la comunicatul anterior și arătăm că pe rolul Secției a II a Civilă a Tribunalului Vâlcea s-a înregistrat cererea Consiliului de Administrație al S.C. Oltchim  S.A, prin care s-a solicitat în temeiul art.27 din Legea 85/2006 să se dispună deschiderea procedurii generale a insolvenței acestei societăți cu solicitarea reorganizării activității. Eroarea strecurată în comunicatul anterior s-a datorat posibilităților de selectare a sistemului Ecris” „se arată în cel de-al doilea comunicat al Tribunalului Vâlcea. Uite așa se joacă unii cu soarta oamenilor, iar apoi își cer scuze.

Scenarii posibile: Oltchim la fier vechi?

În cadrul procedurii de insolvență, administratorul judiciar poate propune Adunării Generale a creditorilor și judecătorului sindic următoarele soluții pentru redresarea OLTCHIM:

1. Să vină cu plan de rentabilizare a societății aflate în insolvență, dispunând măsuri de natură economică privind reducerea costurilor, situație unde lichidatorul poate să negocieze cu creditorii „diminuări de valori ale creanțelor deținute împotriva SC OLCHIM SA,

2. Repornirea activității combinatului

În cazul în care planul de reorganizare nu este acceptat de către A.G. a creditorilor, administratorul judiciar poate să inițieze procedura vânzării acțiunilor pe bursă, după clarificarea în cadrul procedurii a pasivelor/datoriile societății.

Dacă nici această procedură nu este aprobată de către A.G. a creditorilor, administratorul judiciar poate să propună vânzarea activelor societății „vânzare ce poate fi făcută la pachet sau pe bucăți, în funcție de ce hotărăsc creditorii. În cadrul acestei proceduri, de regulă, se înscriu la participare inclusiv societățile comerciale ce fac parte din mafia fierului vechi, acestea putând cumpăra instalațiile în vederea tăierii acestora spre a fi vândute ca fier vechi „se aude că fiul reprezentantului României la FMI „Tănăsescu, ar fi interesat de afacerea OLTCHIM SA.

 Gheorghe Piperea, administrator judiciar provizoriu la Oltchim

Gheorghe Piperea, care conduce firma de avocatura Rominsolv, numit administrator judiciar provizoriu la Oltchim, susține că planurile sale sunt de a redresa Oltchim, nicidecum de a-l închide. Într-un interviu oferit presei centrale, Gheorghe Piperea explică ce mai este de făcut la Oltchim.  ” Cei din Consiliul de Administrație au deschis procedura de insolvență și bănuiesc că motivul este că nu mai pot face față datoriilor scadente, care se ridică la 600 milioane de euro, conform documentelor contabile.”

Gheorghe Piperea susține că cel mai probabil odată cu insolvența, vor urma și restructurările: ” Este prematur încă să vorbim concret despre acest lucru, dar, la nivel teoretic, o insolvență nu are cum să evite disponibilizările, dar dacă se vor face, ele vor fi discutate cu actorii implicați. Pe de altă parte, dacă se va reu și salvarea Oltchim, ceea ce înseamnă că peste ani de zile vor putea să fie refăcute sau chiar crescute locurile de muncă, atunci probabil că un sacrificiu temporar se justifică, pentru un număr de câteva sute de persoane. Însă nu am cum să preconizez acest lucru. În principiu, nu ar trebui să plece nimeni.

Administratorul judiciar provizoriu consideră că cel puțin un an de zile Oltchimul va sta în insolvență, ba chiar este posibil să se realizeze și o privatizare. ” Estimez că va dura un an de zile până ajungem la momentul la care se poate propune un plan de reorganizare, însă, dacă lucrurile merg bine, durata s-ar putea scurta la 6 luni. Cu siguranță, Oltchim se va privatiza prin insolvență. Va fi un caz de șicoală. Eu intenționez să realizez o privatizare prin intermediul acestei proceduri, dacă voi fi numit administrator judiciar” .

MAGDA POPESCU