Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

INCREDIBIL! Primarul şi aproape toţi angajaţii Primăriei Măldăreşti au fost trimişi în judecată

Foto: arhiva Vocea ValciiMarţi, 15 martie 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu şi poliţiştii de la Serviciul Criminalităţii Economico-Financiare din cadrul IPJ Vâlcea au decis să-l trimită în judecată pe primarul PSD al comunei Măldăreşti, Ionel Dragu, alături de alţi 11 angajaţi ai Primăriei Măldăreşti şi administratorul unei firme din Horezu. Anchetatorii au descoperit că edilul şi subordonaţii săi au falsificat, de-a lungul timpului, peste 3.000 de documente, cauzând un prejudiciu instituţiei de circa 11 miliarde de lei vechi.

Ancheta penală la Primăria Măldăreşti a luat startul în luna octombrie 2015, atunci când procurorii şi poliţiştii vâlceni au descins la sediul instituţiei şi la locuinţa primarului din localitate. Au fost ridicate mii de documente, iar edilul Ionel Dragu şi asistentului social Dumitru Simionescu au fost atunci arestaţi preventiv, ei fiind eliberaţi între timp şi puşi sub control judiciar, însă cu interdicţia de a se apropia de primărie.

Cercetarea penală s-a extins însă pe parcurs, ajungându-se până la a-i pune sub urmărire penală pe aproape toţi angajaţii Primăriei Măldăreşti, singura care a scăpat fiind secretara comunei. În rest, toţi ceilalţi au fost daţi acum pe mâna justiţiei,

Un primar corupt şi ticălos…

Primarul Ionel Dragu şi asistentul social Dumitru Simionescu sunt personajele cheie din dosar, cei doi având cele mai multe capete de acuzare. Ei sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu, abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Oamenii legii au scos la iveală că primarul PSD din Măldăreşti, Ionel Dragu, a fost în toţi aceşti ani un edil ticălos, care şi-a bătut joc de o comunitate întreagă, care a batjocorit bătrânii, familiile sărace şi copiii. Anchetatorii au descoperit că primarul Ionel Dragu şi-a însuşit banii pe care oamenii din Măldăreşti trebuiau să-i primească sub forma ajutorului de încălzire.

În fapt, la începutul anului 2015, edilul i-a chemat pe beneficiari la sediul primăriei, le-a tăiat chitanţele conform cărora oamenii şi-ar fi primit banii, însă ei nu primeau nimic, pentru că Dragu le spunea că nu şi-au plătit taxele şi impozitele, iar acele sume vor rămâne în visteria instituţiei pentru a le acoperi creanţele către stat. O minciună sfruntată, pentru că anchetatorii au reuşit să dovedească că, de fapt, Ionel Dragu, cu ajutorul asistentului social Dumitru Simionescu, a scos banii din casieria primăriei şi i-a folosit în scopuri personale. Este vorba despre circa 300 de milioane lei vechi.

Acuzaţi pe bandă rulantă…

În afară de primar şi asistentul social, alţi 10 angajaţi ai Primăriei Măldăreşti, printre care şi viceprimarul, au fost trimişi în judecată pentru delapidare, fals în acte, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals material în înscrisuri oficiale. Este vorba despre Gheorghe Belciu – casier, Veronica Crînguşi – contabil, Ramona Elena Neagu – funcţionar de la achiziţii publice, Camelia Elena Andrei, Adrian Ion Voican – angajat al Asociaţiei Comunelor, Constantin Ciocârlan – şofer, Nicolae Zăbavă – şofer, Cristian Aldea – referent agricol, Ştefan Popa şi Dumitru Enescu – viceprimarul comunei. Asupra tuturor angajaţilor, procurorii de la Horezu au dispus măsura controlului judiciar cu interzicerea părăsirii localităţii.

Firmă de casă favorizată ilegal

O altă ispravă a primarului Dragu se referă la „ajutorarea” unei firme de casă din Horezu, căreia i-a „dedicat” un contract bănos, dar total ilegal sau, mai bine spus, fictiv. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu şi poliţiştii de la Serviciul Criminalităţii Economico-Financiare din cadrul IPJ Vâlcea au descoperit că edilul a încheiat un contract cu firma S.C „BEBCOC” SRL pentru modernizarea drumurilor din comună, un contract care a fost antedatat. Mai mult, aici mai trebuie spus că două dintre drumurile modernizate de firma de casă duc, culmea, către ferma primarului Ionel Dragu.

„Inculpatul Dragu Ionel a încheiat în septembrie 2015 un contract de prestări servicii cu o societate comercială, ce avea ca obiect lucrări de reparaţii-amenajări drumuri pe o durată de 12 luni (01.06.2014 – 01.06.2015), cu preţul stabilit de 388.250,58 lei, fără a fi respectate dispoziţiile legale referitoare la procedura achiziţiilor publice, determinându-l astfel, pe inculpatul Voican Adrian Ion (angajat la „Asociaţia Comunelor din România- Filiala Vâlcea”) să înregistreze acest contract, care conţinea date nereale” – se arată în comunicatul anchetatorilor.

Ca atare, în judecată a fost trimis şi administratorul S.C „BEBCOC” SRL, Ion Cătălinoiu – Coca, care este, de asemenea, inculpat în acelaşi dosar.