Obârșia Lotrului, nordul judeţului Vâlcea. O zonă de o frumusețe aproape ireală, în care a fost investit începând cu 2009 peste 40 de milioane de euro, fonduri guvernamentale prin Ministerul turismului. Cel mai nou și mai modern domeniu schiabil din România cu pârtii de schi, telegondole și teleschiuri stă închis aproape an de an de sărbători pentru că autoritățile locale din Voineasa nu sunt în stare să gestionează această investiție.
Însă, ca aproape în fiecare an, de sărbătorile de iarnă, domeniul schiabil Transalpina Ski Resort, a fost închis datorită incompetenței, nepăsării și a unei bătăi de joc rar întâlnite a conducerii Primăriei Voineasa. Primarul Gabriel Năstasescu dă cu piciorul unor venituri extraordinare la bugetul local, care ar putea transforma localitatea Voineasa într-o micuță stațiune prosperă ca în Austria sau Elveția. În loc de asta, primarul Năstasescu se scaldă în incompetență și ține domeniul schiabil închis într-o perioadă în care mii de turiști ar fi fost dornici să schieze și să petreacă câteva zile la munte.
Anunțul postat pe pagina primăriei Voineasa nu lasă loc de interpretări. Aici avem de-a face cu niște funcționari foarte slabi pregătiți pentru care limba română are capcane imense.
”CU PRIVIRE LA DESCHIDEREA SEZONULUI DE SKI 2019-2020.
VĂ INFORMĂM CĂ DOMENIUL SCHIABIL SKI RESORT TRANSALPINA, ADMINISTRAT PRIN EXECUTOR SECHESTRU, VA FI DESCHIS DUPĂ DATA DE 15.01.2020, INDEPENDENT DE VOINȚA CONDUCERII UAT VOINEASA”, se arată pe site-ul primăriei Voineasa.
Interesant este faptul că acest comunicat este semnat tot de ”Conducerea UAT Voineasa”, cea care se plânge că ”INDEPENDENT DE VOINȚA CONDUCERII UAT VOINEASA” pârtia va fi deschisă după 15 ianuarie 2020, adică oricând după această dată, minunea deschiderii pârtiei putând avea loc chiar și pe 15 martie 2020.
Lăsând la o parte această mare bătaie de joc și având în vedere însemnătatea acestei investiții, poate domnul primar Năstăsescu se gândește să organizeze chiar o conferință de presă în care să explice opiniei publice care esre viziunea dumnealui în privința acestui subiect.
Şapte pârtii pentru începători şi avansaţi, teleschi, telescaun şi telegondolă
Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort pune la dispoziţia iubitorilor de sporturi de iarnă o serie de facilităţi: şapte pârtii pentru începători şi avansaţi, telescaun, teleschi, tegondolă, instalaţii, dacă nu cele mai moderne printre cele mai moderne, pe o suprafaţă considerată cea mai ofertantă în acest moment din ţară.
Copiii au o bandă de schi, care poate fi utilizată chiar de la 3 ani jumătate. Este o bandă de 50 de metri pentru cei care învaţă. Altitudinea este de 1.850 de metri. Coborârea pe sub gondolă este pentru profesionişti. Sunt două pârtii pentru fiecare teleschi, şi în stânga şi în dreapta. Deci, în total, patru pârtii. La telescaun mai sunt încă două, şi pe o parte şi pe alta. Deci, şase. Pe sub gondolă este o pârtie foarte lată.
Distribuția energiei electrice, un mare minus pentru domeniul schiabil
Problemele tehnice legate de distribuţia energiei electrice în zonă reprezintă un mare minus pentru unul dintre cele mai frumoase domenii schiabile din România.
„În afară de management, mai există o problemă cu CEZ-ul. Trebuie făcute multe investiţii în zonă, schimbate cablurile care trec pe lângă Vidra, care sunt subţiri, făcută o buclă, fiind capăt de linie. Acum trei ani de zile, am păţit-o, a fost circ mare. A fost multă zăpadă, nu a fost curăţată linia de brazi, a căzut undeva o creangă, a picat tensiunea şi „Dorel” n-a găsit unde este… Noi avem o procedură cu ei, când sunt probleme ne anunţă şi oprim toate calculatoarele şi instalaţiile. Am păţit-o când ni s-au prăjit invertoarele, gondolele au început să se mişte mai încet, a trebuit să păcălim softurile… Depindem foarte mult de ei şi în anii trecuți am avut mari probleme. Din cauza asta instalaţiile sunt cele mai scumpe pe mentenanţă, pentru că an de an cumpărăm componente”, a explicat patronul Acomin, Dan Faur, cel care administrează pârtia.
Lasă un comentariu