Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INCENDIAR! Stenograme din timpul şedinţei de la CET când Remus Borza a fost dat afară

Vocea Vâlcii a intrat în posesia stenogramelor de la întrunirea Adunării Generale a Creditorilor CET Govora, care a avut loc vineri, 22 iulie a.c., în care s-a luat decizia ca Remus Borza să nu mai fie administrator judiciar al colosului de pe Platforma Chimică Vâlcea. În urmă cu două luni, judecătorul sindic a ales firma Euro Insol să se ocupe de insolvenţa CET Govora iar Remus Borza a fost desemnat administrator judiciar.

Vineri, Adunarea Generală a Creditorilor a respins onorariul solicitat de Euro Insol, implicit şi calitatea de administrator judiciar al lui Remus Borza, urmând ca săptămână aceasta, judecătorul sindic să aleagă un alt administrator judiciar pentru CET Govora.

Remus Borza: „Avem cvorum de aproape 80%. Aceasta este prima Adunare a Creditorilor de la CET Govora. Cu îngăduinţa dvs. o să vă facem o scurtă prezentare a situaţiei debitoarei şi apoi, după ce va fi confirmat mandatul sau dacă vom accepta, să întocmim şi acel raport prevăzut de lege privind cauzele insolvenţei şi eventual persoanele responsabile şi învinovăţite de starea de insolvenţă a debitoarei. Dar până atunci, în cele aproape două luni de zile de când s-a deschis procedura de insolvenţă, mi-am făcut cât de cât un punct de vedere, am încercat să facem o radiografie, chiar şi sumară a stării de lucruri găsite la CET Govora şi în special în dinamica indicatorilor financiar-contabili. Pe 9 mai am găsit o societate cu 109 mii de lei în conturi, asta înseamnă vreo 25.000 de euro, o societate cu capital proprii negativ de 26 de milioane de lei, dar care, ulterior, după nişte ajustări, sunt chiar 29 de milioane de lei. Capitalurile proprii negative înseamnă faliment, înseamnă o dizolvare de drept. Am găsit o societate care înregistra pe ultimele patru exerciţii financiare o pierdere cumulată de vreo trei sute de milioane de lei şi care datora peste 400 de milioane de lei creditorilor. Raportat la toţi aceşti indicatori, CET Govora SA este o societate de faliment.
(… )
„După două mandate mari şi late cu statul, ne-am zis că ne ajunge, pentru că, în marea lui ipocrizie, statul ne-a frecat extrem de mult. Statul, aparent te susţine, dar pe la spate îţi dă la ghioale ori de câte ori te prinde ocazia, deci are un dublu limbaj. De ce am acceptat mandatul la CET Govora? De prost! Dar orice prost până la urmă se trezeşte”.
(…)
„La 1 iulie a expirat contractul Oltchim-ului şi am preluat noi şi contractul de la Arenco, pentru că noi dădeam Oltchim-ului 36 de megawaţi, iar Arenco dădea 19 megawaţi”.

Urmează zeci de minute în care Remus Borza se laudă cu realizările şi calităţile sale, în general cu realizările şi performanţele de la Hidroelectrica SA. În timp ce se făcea prezenţa şi, respectiv, Borza făcea cunoştinţă cu reprezentanţii creditorilor de la SC CET Govora SA, acesta a avut un limbaj de stradă, dând dovadă de un umor negru numai de el înţeles. De asemenea, a mai profitat încă vreo 20 – 30 de minute pentru a se lăuda cu performanţele sale.

În legătură cu disponibilizările anunţare de Remus Borza, acesta a declarat: „Nu pot să accept ca CET Govora să fie o societate a clanurilor. Din 2.300 de salariaţi, 1.500 sunt neamuri între ei. Sunt angajaţi şi 25 de membrii ai aceleiaşi familii, pe Divizia Minieră. Avem şi aici la CET angajaţi soţ, soţie, ginere,noră, socru, soacră şi aşa mai departe. Toţi or fi deştepţi?” (…)

„O să plec astăzi şi o să vină un X. Dar nu plec astăzi, ci peste două săptămâni, că nu sunt bulangiu să las CET-ul”… a mai continuat Borza.

„Trăiască domn primar. Eu l-am apărat pe Gutău, la prima lui peripeţie judiciară. L-am achitat la Alba Iulia şi la Curtea de Apel Constanţa, la recurs şi-a spus «avocate, nu mai am nevoie de tine că tu eşti scump (…). O parte a presei a început să mă încondeieze că eu m-am văzut cu Gutău. Da, este adevărat, ne-am văzut la o săptămână după ce a ieşit primar, înainte de a mai trece printr-o peripeţie cu justiţia. Ce a păţit Gutău e o golăneală. Nu poate să vină Justiţia sau instituţiile represive ale statului să încalce voinţa suverană a poporului. Poporul a zis că îl vrea. Asta e voinţa lui. Şi instituţiile de forţă ale statului sunt tot în slujba poporului şi nu poporul în slujba lor. M-am văzut cu Gutău, dar nu pentru că îmi e simpatic şi nu m-am întâlnit cu el conspirativ prin nu ştiu ce cârciumă sau prin pădure. M-am întâlnit la cantină la Oltchim, pentru că în acea zi aveam întâlnire cu Avram de la Oltchim şi am zis să vină şi Gutău, pentru că şi el este primar al Râmnicului. Ce am putut noi să punem ţara la cale? Că tot ce am discutat a fost spre binele colectivităţii şi municipalităţii, Oltchim şi CET Govora. Şi cu domnul Svaroski de la USG mă duc la cârciumă dacă mă invită, dar asta nu înseamnă că o dăm în ocult. La fel s-au spus numai bazaconii că mi-a făcut lista de disponibilizări Constantin Rădulescu, pe cine să dau afară şi pe cine nu. Că am dat afară numai liberali. Pe listă nu scrie nimic de apartenenţa lor politică, dar din câte am înţeles, cei mai mulţi din cei care pleacă sunt de la PSD, aşa că ce pilă mi-a pus Rădulescu? Să îi dau afară pesediştii? Chiar dacă Consiliul Judeţean Vâlcea este acţionar majoritar, prin prezenţa unui administrator judiciar consiliul nu îl mai poate conduce, pentru că denotă că nu ai fost un bun acţionar, un bun administrator”. (…)

„Toate hârtiile de la CET, de când sunt eu administrator judiciar, sunt semnate şi de administratorul special. Da, deciziile sunt ale mele, pentru că eu sunt mai deştept decât tine (a spus Borza adresându-se unui reprezentant al creditorilor CET) şi decât administratorul special. Nu e atac la persoană ce am zis, că tu eşti coleg cu mine (…) Cu deciziile pe 86 nu are treabă comitetul creditorilor, nu are treabă judecătorul, nu are treabă decât Dumnezeu şi administratorul judiciar. Cu celelalte acareturi, mărunţişuri, aveţi voi treabă”.

„Ca să anticipez, oricum azi îmi depun mandatul, fraţilor! Bucuraţi-vă! Mergeţi, bă, la cârciumă şi vă îmbătaţi. Nu îl depun cu data de azi, că nu sunt atât de iresponsabil, ci peste două săptămâni”.

„Deci, după prezenţă, avem cvorum 76%. Punctul 1 de pe ordinea de zi?

– Confirmarea Euroinsol ca drept administrator judiciar al SC CET Govora SA.

Un membru al Adunării Creditorilor: Întrucât confirmarea este legată şi de preţ, despre limitele unui mandat, ni se pare normal şi logic ca să se discute despre oferta administratorului judiciar.

R.B.: Vai de mine! De ce nu te-ai uitat în buletinul de insolvenţă? Sau tu nu ştii să te uiţi în el?

Membru al Adunării Creditorilor: Dar buletinul de insolvenţă nu a fost ataşat.

R.B.: E la registratura societăţii în momentul convocării.

Membru al Adunării Creditorilor: Oferta trebuia şi ea să fie comunicată. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nu apare aşa ceva. Poate acţionarii majoritari au posibilitatea să negocieze cu dvs., dacă ar fi cunoscut oferta.

R.B. Pe ordinea de zi este stabilit că aţi fost convocaţi, este publicat Buletinul Procedurilor de Insolvenţă iar la primul punct este confirmarea… Vot! Începe cu cei mai mari, că aşa este în Oltenia sau cum vă e mai uşor.

– Din partea salariaţilor aveţi un da.

R.B.: Vezi, mă, salariaţii mă iubesc chiar dacă i-am mai rărit.

– Bica SRL se abţine pentru că nu cunoaşte oferta financiară.

– Consiliul Judeţean Vâlcea? – Pentru.

– Curierul de Vâlcea? – Abţinere.

– Energomontaj? – Pentru.

(neinteligibil)

– Complexul Oltenia?

– Reprezentant Complex Oltenia: Votul nostru v-a fost transmis prin fax,vi-l depun şi scris. Este condiţionat un vot pozitiv, dacă oferta financiară scade. Dacă se reofertează la 50.000 de lei pe lună, votul nostru este pozitiv.

R.B.: Avem un baptician, de renume mondial, foarte cunoscut la ei la Târgu Jiu, acolo, Siomax SRL. Nu a auzit nici dracu’ de băieţii ăştia care, desigur, ei ar prelua mandatul de administrator judiciar la 50.000 de lei pe lună.

Complex Oltenia: Noi am fi încântaţi să lucrăm cu dvs.

R.B.: Da, aţi fi încântaţi în condiţiile dvs., dar o să fiţi extrem de încântaţi să lucraţi cu ăia de la voi de acolo, din buricul târgului, de la Târgu Jiu. La Oltchim, că tot suntem aici pe platformă, nişte băieţi iau 40.000 de euro pe lună şi 4% din vânzare, vânzare pe care nu o negociază administratorul judiciar, ci statul român. După cum ştiţi, şi o confirmă presa locală, este pe ultima sută de metri vânzarea şi o să ia consorţiu administratorului judiciar 12 milioane de euro. Noi am cerut 3% din veniturile suplimentare, adică noi vă dăm 97% din ce aducem noi în plus. 3% din economii reduceri de costuri şi 3% din distribuiri (nu putem face distribuiri decât din profit). CET Govora SA, în ultimii patru ani de zile, e pe pierdere vreo 300 de milioane de lei, o să vină specialistul de la Târgu Jiu care o să o ţină tot pe pierdere, deci distribuiri or să fie 0, CET-ul o să fie în faliment. Eu v-am oferit şansa să vă dau bani, că distribuirile se dau prin profit. Deci m-am angajat să aduc firma asta pe profit, dar trebuie să ştiţi că un lucru bine făcut, un lucru asumat, costă, pentru că nu suntem în comunism şi nu îl plătiţi pe Borza cu 30.000 de euro, că nu e Borza administrator judiciar. Administrator judiciar e o societate profesională, un sprl, care a alocat patru specialişti în insolvenţă şi în reorganizare pe proiectul acesta, dintre care doar unul, şeful avocaţilor, are 12.000 de euro pe lună. Cel de lângă mine e partenerul meu, un băiat de milioane, om de zeci de mii de euro pe lună. Banii primiţi se duc la o firmă, care plăteşte impozite, jumătate din bani se duc în impozite şi cealaltă jumătate se duc în salarii care tot la fel sunt impozitate. Asta să transmiteţi directoratului.

Ca un exemplu, 3 milioane de euro ar însemna dacă eu vă dau 419 milioane de lei. Nu credeţi că merită? Dacă vreţi, puneţi orice administrator, pe noi nu ne interesează şi o să citim la ziar, la Curierul de Vâlcea, peste trei luni de zile «acţionarii se spală pe mâini, faliment la CET».

Alţi creditori: (neinteligibil)

R.B.: Oferta noastră de preluare a mandatului a fost de 30.000 de euro pe lună, nu 40.000 euro ca la Oltchim şi 3%, nu 4%, nu din vânzare, ci din ceea ce aducem noi plus valoare ca beneficii suplimentare, ca venituri suplimentare, economii şi distribuiri. Este evident că o firmă în insolvenţă nu poate să facă distribuiri decât din profit, ceea ce ar fi un miracol pentru CET Govora să facă şi profit. Nu face profit, nu mai îmi daţi mie 3 milioane de euro, ci îmi daţi zero lei. Nu aveţi decât să mergeţi voi cu aceiaşi mentalitate populistă, care dă bine la public, «ăla vrea 30.000 de euro». De exemplu, specialistul de la Romag, uzina de apă grea, specialistul a avut tot 30.000 de euro şi a luat 2 milioane de euro, şi de o lună de zile Romag Prod e în faliment. Asta după ce statul a băgat 6 miliarde de dolari în cea mai mare uzină de apă grea din lume şi în care şi Oltenia are nişte sute de milioane de lei. Deci, în concluzie, onorariul ăsta este: 30.000 de euro cu 3% din venituri suplimentare, distribuiri şi economii.

Se pare că nu avem vot nici pe onorariu, nici pe confirmare, suntem în situaţia în care nu mai aveţi administrator judiciar la CET Govora.

O să ne anulăm şi cele 283 de preavize, pentru că de ce să mă înjure pe mine amărâţii ăia de salariaţi. Să se bucure şi ei trei luni, că peste trei luni or să plece 2.300 de oameni acasă, nu doar 300 acum.

Propunerea creditorilor, care e majoritară, de 64%, este lege. Deci Euro Insol nu mai este administrator judiciar”.