Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ilie Fârtat a intrat în atenţia procurorilor

Primarul din Horezu este acuzat că a şters din pix o datorie de 200.000 lei a unei firme din oraş

Vremuri grele pentru primarul oraşului Horezu. Ilie Fârtat s-a trezit luat la ţintă de procurorii din localitate după ce un consilier local l-a reclamat pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Practic, Dumitru Drăgănescu, consilier local din partea PC, le-a sesizat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu faptul că edilul şef a externalizat serviciul de termoficare al oraşului unei firme care înregistra datorii către bugetul local şi de stat. Pentru a facilita afacerea realizată cu Sacomet SRL Horezu, firmă administrată de Florin Nicolaescu, primarul liberal a şters „din pix” aproximativ două miliarde lei vechi, datoria înregistrată de firma lui Nicolaescu către bugetul local.

Afacere dubioasă

În ancheta declanşată deja de o săptămână au mai intrat şi trei funcţionari publici din aparatul de specialitate al primarului, acuzaţi că au executat cu zel ordinul de a radia din actele publice datoria Sacomet. „Am contestat modul în care a fost făcută externalizarea acestui serviciu. Nu am nimic personal cu domnul primar sau cu administratorul acestei firme. Problema este că Sacomet SRL înregistra în primăvară datorii de 200.000 lei către bugetul local şi aproximativ 400.000 lei către bugetul de stat. Nici nu putea să se înscrie la licitaţie. Am depus contestaţia şi plângerea încă din mai, abia acum au ajuns cu cercetările la primărie. Îmi pare rău, dar modul în care s-a efectuat această afacere este unul dubios. I-am avertizat şi pe cei care se ocupă de anchetă că dacă vor încerca să muşamalizeze acest caz voi solicita şi o anchetă din partea DNA”, explică consilierul Drăgănescu.

Pentru horezeni, mutarea efectuată de primarul Fârtat şi afaceristul Nicolaescu s-a dovedit a fi un adevărat dezastru. „Păi nu are cum să fie ok. Centrala termică a oraşului a înghiţit peste 20 de miliarde lei vechi pentru a fi adaptată alimentării cu biomasă. Toată investiţia a fost făcută pentru a reduce costul gigacaloriei însă dacă anul trecut populaţia plătea 250 lei/gigacalorie, din momentul în care a preluat Nicolaescu serviciul de termoficare al oraşului preţul a crescut la 350 lei. Mai mult, luna trecută s-a aprobat şi acordarea subvenţiei pentru producător fără a se lua în calcul faptul că acesta a majorat deja preţul către populaţie”, mai spune Dumitru Drăgănescu.

Procurorii în birou, primarul în Deltă

Ancheta declanşată de procurorii horezeni nu i-a tăiat primarului Fârtat cheful de viaţă. Chiar dacă de la începutul acestei luni anchetatorii îşi fac veacul zi de zi în instituţia condusă de Ilie Fârtat, alesul din Horezu a găsit timp pentru a-şi face un sejur scurt în Deltă. „Revin din concediu, am fost câteva zile în Deltă, acum sunt pe drum. Da, este o anchetă în derulare la primărie. Nici eu nu ştiu ce să spun. Aştept ca procurorii să ajungă la o concluzie şi apoi îmi voi expune un punct de vedere. Nu aş dori să comentez în acest moment vreun aspect al acestei chestiuni. La momentul potrivit voi explica ce s-a întâmplat”, a precizat primarul Fârtat. După doar un an de mandat primarul liberal din Horezu are deja o anchetă pe numele său şi alte trei plângeri pentru abuz în serviciu, după cazul Frâncu, liberalii riscând să piardă încă un edil în bătălia cu tentaţiile corupţiei.