Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

HACKERVILLE, oraşul fără hackeri! Hackerii din film nu sunt din Râmnicu Vâlcea!

Norton, celebra firmă care produce unul dintre cele mai de succes antivirusuri, instalate pe milioane de calculatoare din întreaga lume, a realizat, în urmă cu 2 zile, un documentar în care Râmnicu Vâlcea este prezentat ca cel mai periculos oraş pe Internet.

„În căutarea cel mai periculos oraş pe Internet” este un film documentar care se scufundă adânc în lumea secretă a hackingului. „Acesta este un aspect îndrăzneţ şi viclean la locurile şi oamenii care se luptă pentru şi împotriva progresul criminalităţii informatice”, este descris documentarul pe www.norton.com.

Filmul începe cu prezentarea hackerului „ICEMAN” din Cluj, iar din montaj pare că hackerul este filmat într-un bloc din zona Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. Acesta le-a povestit reporterilor cum a început să hackerească.

Apoi, urmează declaraţia unui râmnicean, rapperul Pele Narcis: „Acesta este oraşul meu. Oraşul în care m-am născut, un oraş extraordinar de frumos. Se spune despre Râmnicu Vâlcea că este capitala hackerilor «Hackerville»”.

În film mai apare şi preotul de la Biserica „Toţi Sfinţii” din centrul oraşului, Constantin Cârstea, care încearcă să mai îndulcească imaginea oraşului în ochii străinilor, care erau hotărâţi să mai găsească hackeri în Râmnicu Vâlcea.

„Pentru că firea omului tinde mai mult spre rău, în primul rând. Omul pe pământ este supus în permanenţă greşelii. Hackerii nu sunt numai la noi, noi ne-am ales cu o reputaţie, însă Râmnicu Vâlcea este un oraş liniştit, pitoresc, de munte, care are o vechime foarte îndelungată” – a spus preotul.

Comunismul e de vină?!?

Din film nu lipseşte nici specialistul în perioada comunistă, Nicolae Stănculescu, din Râmnicu Vâlcea, care vorbeşte în faţa camerelor despre moştenirea comunistă. Probabil că cei care au filmat habar nu aveau că pe pereţii acestuia erau portrete cu Corneliu Coposu şi I.C. Brătianu, oameni mari de stat români care nu au avut nicio legătură cu comunismul, ba din contră.

„Moştenirea comunistă este una foarte complexă şi, consider, continuă multe din tarele regimului de tristă amintire să domine, într-un fel, anumite aspecte viaţa cetăţenilor şi chiar şi ai Vâlcii. Lumea s-a industrializat, au fost destul de mari schimbările de-a lungul anilor, mai ales în 1980 – 1990, când România o luase razna rău de tot” – a spus specialistul comunist.

Pe de altă parte, Mădălin Dumitru, specialist în securitatea IT, explică amploarea fenomenului după 1990, deoarece în perioada comunistă, românii au fost limitaţi, iar apoi au descoperit tehnologia şi nu s-au putut abţine.

Hackerii din film nu sunt din Vâlcea

GUCCIFER este arestat, în prezent, la penitenciarul din Arad: „Povestea mea e simplă. Sunt în închisoare de anul trecut. Am început să hackeresc în urmă cu 15 ani, iar Internetul a fost cel mai bun prieten al meu”. Guccifer a devenit faimos în urmă cu doi când a început să hackerească conturile familiei Bush, Hillary Clinton, Rockefellers, Colin Powel etc. Tot el a fost cel care a făcut publice mesajele de dragoste pe care Corina Creţu i le trimitea lui Colin Powel.

Guccifer este un hacker român care susţine că luptă, pe cont propriu, cu Guvernul Mondial din Umbră, Illuminati, familiile Rockefeller şi Rothschild şi, în general, cu toate acele forţe oculte pe care simplii muritori le împachetează generic sub denumirea de „teoria conspiraţiei universale”. Guccifer – o combinaţie între glamour-ul hainelor de firmă şi Lordul Întunericului – este un Robin Hood virtual”, este descris hackerul de jurnaliştii de la Adevărul.

ICEMAN a spart 25 de servere ale NASA, producând pagube de 500.000 de dolari. Le-a lăsat şi un mesaj în speranţa că va fi angajat la NASA. Din păcate, nu a obţinut nimic.

TINKODE, hacker, Bucureşti: „Totul poate să fie spart, mai mult de 80% din cauză că majoritatea siteurilor sunt vulnerabile. Tinkcode a fost arestat în 2012, fiind acuzat de fraude informatice. Din motive necunoscute, el a fost eliberat trei luni mai târziu”.

În film apare totuşi şi un scammer cu identitate necunoscută, despre care se spune că este din Râmnicu Vâlcea. Scamerul a fost filmat în parcul Zăvoi, care se realibilitează. „Pot să spun că la început am făcut totul din pură curiozitate, încă din şcoala generală, ne întâlneam foarte mulţi prieteni la cluburile de Internet (care acum nu mai există – n.r.), făceam schimb de experienţă şi acolo am învăţat pentru prima oară cum se accesează servere din străinătate”.

„Râmnicu Vâlcea, capitala hackerilor», o placă veche care acum nu se mai potriveşte Râmnicului”

Hackerii prezentaţi în filmul realizat de Norton nu sunt niciunul din Râmnicu Vâlcea. ICEMAN este din Cluj, Guccifer este din Arad, iar Tonkode din Dobreta Turnu Severin. Întreg filmul este, de fapt, un montaj între imagini din Râmnicu Vâlcea, Bucureşti sau alte oraşe, în el apar mărturii ale unor hackeri care nu au nicio legătură cu oraşul nostru, însă titlul documentarului se referă la Râmnicu Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea a fost odată Hackerville, dar nu mai este demult. Această afirmaţie este întărită de declaraţiile făcute în 2011 de procurorul DIICOT Argeş, Valentin Preoteasa, cel care a trimis sute de hackeri după gratii.

„Jurnaliştii au rămas cu sintagma asta de «Râmnicu Vâlcea, capitala hackerilor», o placă veche care acum nu se mai potriveşte Râmnicului. În privinţa fraudelor informatice, Vâlcea nu mai este ce-a fost în urmă cu câţiva ani. Mulţi hackeri au plecat în afara graniţelor ţării, iar fenomenul fraudelor informatice nu mai este cum a fost altădată. Hackeri sunt şi în Bucureşti sau în judeţele Sibiu, Gorj, în judeţul Teleorman, la Alexandria. Faptul că sunt cercetaţi în libertate este o falsă idee că nu se face nimic pentru combaterea fenomenului. În toate dosarele care s-au făcut la Vâlcea pe fraude informatice nu a existat nicio achitare şi sunt peste 40 de condamnări. Cercetarea lor în libertate este o procedură folosită în mai toate statele lumii”, a declarat pentru Adevărul, prim procurorul DIICOT Vâlcea, Valentin Preoteasa, în decembrie 2011.

Video http://uk.norton.com/