Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Hackersville” din noi în presa internațională. O uriaşă reţea de infractori vâlceni, destructurată în Irlanda

Poliţia din Republica Irlanda a destructurat o reţea de infractori din Vâlcea cu mai bine de 126 de membri, suspectată că a păgubit cetăţeni europeni de zeci de miliarde de euro în ultimii ani. Presa din Irlanda scrie că poliţia din această ţară a fost inundată acum aproape doi ani de solicitări de ajutor din partea forţelor de ordine din mai multe state europene, toate cu povești similare: persoane din țări europene făcuseră achiziţii online – de la un ceas de lux la o rulotă, tractor sau maşină de epocă -, dar nu primiseră marfa ori vehiculele pentru care plătiseră.

În fiecare din aceste cazuri, banii au plecat din conturile păgubiţilor şi au ajuns în conturi din Irlanda. Poliţia irlandeză a înfiinţat o brigadă specială care să ancheteze fraudele, având în vedere numărul ridicat de cereri. Echipa de detectivi, condusă de Michael Cryan, a descoperit că în spatele fraudelor stă o reţea internaţională de infractori români care şi-a stabilit baza de operaţiuni în Irlanda. Victimele ei erau cetăţeni irlandezi şi europeni.
Jurnaliştii de la Irish Times scriu că infractorii români ofereau produse de lux la preţuri atractive, având un rulaj foarte mare. Din octombrie 2018, când a început investigaţia poliţiştilor, s-a stabilit că cel puţin 126 de cetăţeni români au fost prezenţi fizic în Irlanda şi au luat parte la activităţile infracţionale.

Unul dintre membrii grupării a fost condamnat marţi, 23 iunie, la 3 ani şi jumătate de închisoare. Cel puţin 71 dintre cei 126 au deschis şi conturi în Statele Unite începând cu 2017, folosind 189 de identităţi false.
Infractorii foloseau site-uri de intermediere de vânzări mai puţin cunoscute din Irlanda şi Europa. Păgubiţii plăteau online, iar banii ajungeau în conturi din Irlanda, scriu jurnaliştii din această țară. Cea mai mare parte a banilor nu a putut fi recuperată de poliţişti.

Toţi membrii grupării erau din România, din Vâlcea, loc recunoscut drept „Hackersville” în presa internaţională, având în vedere numărul mare de fraude online comise de românii de acolo. Autorităţile irlandeze au descoperit mai multe conturi bancare controlate de grupare, în care au intrat şi din care au fost apoi restrase 4,7 milioane de euro. Poliţiştii au găsit legături între mulţi dintre membrii grupării şi asociaţii lor din alte ţări şi conturi bancare din întreaga Europă prin care au fost făcute plăţi de 21,6 miliarde de euro în ultimii 3 ani – banii fiind în totalitate retraşi.

În Irlanda, gruparea era organizată în cinci celule, în zona Dublin, Donegal şi Cork. De-a lungul anilor, proprietăţile membrilor au fost verificate de poliţişti, care au descoperit documente şi acte de identitate false.
Jurnaliştii de la Irish Times mai notează că gruparea era foarte meticuloasă şi păstra chitanţe detaliate ale veniturilor din activităţile infracţionale. Dacă unii membri ai grupării ajungeau după gratii, ei şi familiile lor primeau sume de bani pe perioada detenţiei.

Poliţia a descoperit dovezi că gruparea era foarte bine organizată şi disciplinată. Mulţi membri urmaseră cursuri în universităţi din România. Fiecare cont bancar avea desemnată o cutie de pantofi, în interiorul căreia se aflau un telefon mobil şi o cartelă, alături de informaţii financiare şi alte documente relevante pentru acel cont. Telefonul şi cartela erau folosite pentru a face tranzacţii doar în legătură cu respectivul cont. Acest tip de organizare permitea ca niciun membru al grupării să nu poată fi legat de un alt cont decât cel alocat lui. Multe conturi erau deschise de români aduşi în Irlanda special cu scopul de a servi drept paravan pentru aceste conturi din bănci. După ce ajungeau în Irlanda, primeau 400 de euro şi erau trimişi înapoi în ţară.