Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Gropile de gunoi din Vâlcea, sub lupa comisarilor europeni

NEREGULI. Comisarii de mediu din Vâlcea vor primi, zilele acestea, vizita comisarilor europeni pe probleme de mediu. Aceștia vor verifica modul în care administrațiile locale și județene au implementat  procedurile europene de închidere a gropilor de gunoi. Se pare că europenii au informații precise cu privire la modul neregulamentar în care s-a făcut închiderea gropilor de gunoi din județul nostru și și-au trimis la fața locului o echipă de control.

România se află încă sub amenințarea procedurilor de infringement. În timp ce ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, analizează de zor stadiul procedurilor de infringement în domeniul protecției mediului declanșate împotriva României, al solicitărilor de informații primite din partea Comisiei Europene, precum și al îndeplinirii angajamentelor de mediu prevăzute în Tratatul de Aderare a României la UE, comisarii europeni au descins deja în România. Pe agenda comisarilor europeni figurează șase județe: Maramureș, Alba Iulia, Bihor, Satu Mare, Caraș Severin și Vâlcea. La cererea UE, verificările vor ajunge și în județul nostru, drept urmare comisarii Gărzii de Mediu Vâlcea au declanșat săptămâna trecută o amplă acțiune de verificare a gropilor de gunoi și a stațiilor de transfer. Vâlcenii vor intra sub lupa comisarilor europeni săptămâna aceasta, iar situația din teren nu se prezintă deloc roz  pentru cele șiapte primării vizate. ” Uniunea Europeană desfășoară în prezent o misiune de verificare a unor aspecte privind depozitarea deșeurilor. Sunt verificate depozitele de deșeuri prevăzute în HG 349/2005, hotărâre care transpune o directivă europeană, din șase județe: Maramureș, Satu Mare, Alba Iulia, Bihor, Caraș Severin și Vâlcea. Săptămâna trecută au fost la Caraș Severin, și urmăm noi, probabil. Nu am fost informați când vor veni la Vâlcea. Știm doar că din Vâlcea vor fi controlate depozitele de la Râmnicu Vâlcea, Brezoi, Govora, Bălcești, Băbeni, Călimănești  și Drăgășani.  Ultimele două au fost sistate, celelalte sunt închise. Se verifică dacă s-au respectat condițiile de depozitare, pentru că Agenției de Mediu i s-a pus în vedere să verifice niște condiții, niște parametri ceruți de legislația europeană. La noi, Ministerul Mediului a tot adaptat, din mers, legislația românească la cea europeană, dar nici acum nu a finalizat procesul. Din păcate, administrațiile locale sunt reticente la aplicarea normelor europene. În cazul nostru, primăria Drăgășani a fost amendată de trei ori pentru închiderea neconformă a depozitului de deșeuri, o dată de Regională, de București, și de dotă ori de Garda de Mediu Vâlcea. Depozitul a luat foc pur și simplu, pentru că nu s-au respectat procedurile de închidere. Pe lege, toate  aceste depozite trebuie  acoperite foarte bine cu pământ și  înierbate, pentru evitarea incendiilor, dar primăriile nu au făcut-o, nu le-au închis cum trebuie, pentru că nu au dus procedura până la capăt. Înierbarea nu s-a făcut cu toate că era esențială. De și nu ne așteptam am avut surprize neplăcute și cu depozitul de la Călimănești. De și părea cel mai sigur, arată cel mai rău, de aceea a și luat foc” „ne-a declarat Daniela Ștefoane, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Vâlcea.

Două gropi de gunoi la o populație de 355.320 de persoane

În prezent, județul nostru mai are deschise doar două gropi de gunoi și cinci stații de transfer, la o populație de 355.320 de persoane. Una este înființată de Primăria Râmnicului, la Fețeni, cealaltă aparține unui privat din Horezu care refuză să se supună legislației, fie ea și europeană. Respectivul a fost amendat de nenumărate ori de comisarii de mediu, dar fără niciun rezultat. Mai nou se sustrage și de la plata amenzilor prin încasarea banilor sub formă cash. Cele cinci stații de transfer nu sunt nici ele funcționale, de și Consiliul Județean promite  de câțiva ani de zile capacitarea lor, proiectul se află și în prezent în faza de implementare. În concluzie, ținând cont de situația din teren, dar și de sesizările și amenzile date de comisarii vâlceni, administrațiile locale și județene riscă un raport nefavorabil din partea comisarilor europeni.

DANA NEDESCU