Acasă Dezvăluiri GREVA FOAMEI LA LUNGEȘTI

GREVA FOAMEI LA LUNGEȘTI

CIRC POLITIC. Ședința politică a PSD și PNL, pentru semnarea protocolului de colaborare între cele două partide, dar și pentru desemnarea candidatului USL pentru primăria Lungești, care a avut loc duminică, 11 martie a.c. la căminul cultural din comună, s-a lăsat cu repercusiuni grave. Directorul căminului, Adrian Florea, a decis să intre în greva foamei, după ce a fost amenințat de primar că va fi dat afară din serviciu. Acesta este decis să- și continue demersul până când situația sa va fi rezolvată.

De și mai sunt 2 luni de zile până la intrarea oficială în campanie electorală, partidele politice au început să se agite și să stabilească ce candidați se vor înscrie în cursele politice din vara acestui an. În această perioadă, marea bătălie se dă pentru desemnarea candidaților de primar în localitățile vâlcene. Așadar, liderii USL Vâlcea au hotărât să se întâlnească într-o șiedință comună PSD „PNL, pentru a discuta despre protocolul de colaborare, dar și despre nominalizarea candidatului USL la primăria Lungești. Ședința a avut loc la căminul cultural din comună și au participat aproape 100 de oameni.

Useliștii, tratați cu mici și vin

Nici partea de socializare nu a fost uitată, participanții la șiedință fiind tratați cu câte 2 mici și un pahar de vin. Practic, de aici a fost declanșat conflictul dintre primarul comunei, democrat-liberalul Ion Chesnoiu și directorul căminului Adrian Florea. După terminarea șiedinței cu pricina, useliștii s-au gândit să- și cinstească susținătorii, încingând grătarele cu mici și scoțând vinul adus special pentru ocazie, nesocotind aprobarea dată de primarul comunei în care se menționa că adunarea poate avea loc, dar fără mâncare și băutură. Așadar, în data de 9 martie a.c., viceprimarul comunei, Ion Pîrvu, a făcut o solicitare primăriei Lungești pentru închirierea căminului în data de 11 martie a.c. între orele 16.00 „23.00. Solicitarea i-a fost aprobată cu mențiunea ” să nu se consume băuturi alcoolice sau mâncare” . Numai că, luați de val, useliștii au uitat de prevedere și și-au cinstit susținătorii prezenți la șiedință. Vigilent, primarul comunei, Ion Chesnoiu, văzând că useliștii s-au pus pe chefuit și-a sunat prietenii de la o televiziune locală pentru a imortaliza momentul. Împreună cu Dudu, cameraman de profesie, din câte am înțeles, primarul a purces drept în mijlocul manifestației, unde, între timp, se înciseseră spiritele de la prea mult consum de vin. La vederea primarului, susținătorii s-au cam înfierbântat și au început să-l huiduie și să-l bruscheze, repro șindu-i că le strica petrecerea. Primarul a fost nevoit să plece, mai ales că nu a putut conta pe prezența poliției pentru a sparge cheful: ” Duminică am chemat poliția. Au zis că dacă nu este bătaie, dumnealor nu se deplasează. Am făcut o plângere la poliția de la Sutești. Au venit abia a doua zi. Halal poliție” „ne-a declarat primarul Ion Chesnoiu.

Directorul căminului, în greva foamei

În centrul comunei Lungești, acolo unde se află și primăria și căminul cultural erau câteva zeci de persoane, care se solidarizaseră cu directorul căminului cultural, aflat în greva foamei. Adrian Florea susține că este nevinovat, că el   și-a făcut doar meseria și nu înțelege de ce primarul vrea să-l lase fără slujbă: ” Domnul primar vrea să mă dea afară din serviciu. A trimis omul de serviciu care mi-a spus că e problemă foarte serioasă și că trebuie să predau inventarul. Am spus că vreau să discut cu primarul, care deja îmi găsise înlocuitor. L-am întrebat care este motivul pentru care îmi cere să plec și mi-a spus că nu am luat măsuri la șiedința de duminică, atunci când s-au consumat băuturi alcoolice. Duminică dimineața, primarul mi-a înmânat cererea și mi-a spus să dau în primire căminul, dar să am grijă să nu se consume băuturi și mâncare, altfel funcția este pusă în pericol. Treaba mea era să dau căminul în primire, atât și nimic mai mult. La ora 16.00, am deschis căminul, l-am predat oamenilor și am plecat acasă. Am fost sunat de primar care m-a întrebat cu acordul cui am dat stația și boxele. I-am replicat că acestea sunt ale mele. A doua zi, luni, de la colegii mei de la primărie am aflat că domnul primar vrea să mă dea afară. Voi sta în greva foamei până când mi se va rezolva situația” „ne-a declarat directorul căminului cultural.

Răzmerița din primărie

Atmosfera tensionată din fața primăriei l-a cam iritat pe primarul Chesnoiu, care în momentul când am dorit să discutăm cu domnia sa s-a arătat destul de irascibil și pus pe harță. ” Mi-au spus că vor participa peste 100 de oameni, iar alt spațiu nu am avut să le pun la dispoziție. Însă am pus și condiții, și anume să nu se mănânce sau să se consume băuturi alcoolice. În acest moment, eu îl sancționez pe Adrian Florea de la 1 la 3 luni, este propunerea mea, s-a format o comisie, am dispozițiepe directorul căminului că nu a respectat un ordin dat de mine. Va primi o sancțiune disciplinară: 1 „3 luni,  cu  5 – 10% din salariu. Asta scrie legea, așa procedez. Nu accept ca cineva să vină și să-mi forțeze mâna. Ăștia sunt USLA, nu USL-ul” „susține primarul. La întrebarea noastră ce se va întâmpla cu omul care este în greva foamei, primarul a spus că ” este fix problema lui și a celor de la USL” . ” Eu îl aștept pe domnul Cîlea la discuții și o să-i pun să- și ia omul de acolo (din poarta primăriei – n.r.), să treacă la treabă pentru că dacă lipsește trei zile de la serviciu îi desfac contractul de muncă, conform Codului Muncii. Dacă nu vor să înțeleagă, treaba lor. Am zis să luăm doar o măsură disciplinară. Ca să vedeți cât de bine l-am apreciat, l-am luat cu mine după proiecte și i-am dat 63% spor pentru că implementăm proiecte europene. Rău am făcut? Cel mai mult mă doare că salariatul meu mi-a nesocotit ordinele și s-a dat de partea USL. Îmi pare rău de tot scandalul acesta creat de USL. Au scos oamenii în stradă. Nu vreau să ies sub forța străzii din primărie. Oricum, degeaba se agită pentru că tot eu voi câștiga” „ne-a mai spus primarul. În timp ce discutam cu primarul, în biroul acestuia și-au făcut apariția câțiva susținători ai grevistului, care, de fapt, erau membri PNL, susținători ai candidatului Tiberiu Costea, inclusiv părinții și rudele acestuia. Pe un ton înalt, oamenii îi reproșau primarului că n-a făcut mare lucru în Lungești și că ar trebui să plece. Să-i lase locul lui Costea. Țpetele și reproșurile acestora l-au determinat pe primar să cheme din nou poliția, care, de această dată, poate aflând că este și presa de față, au venit. ” Nu sunteți în stare să conduceți primăria. Afară! Ne-ați făcut din oameni ne-oameni! Ai băgat vrajbă-n popor! N-aveam nevoie de parc de 9 miliarde! N-avem apă curentă, n-avem canalizare, n-avem nimic!” „strigau, nemulțumiți, oamenii. Doar prezența forțelor de ordine i-au liniștit pe oameni, după care au părăsit biroul primarului, continuându- și manifestația în stradă.

MAGDA POPESCU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.