Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fratele fostului prefect Comănescu învinuit de deturnare de fonduri

INFRACȚUNI. Valentin Comănescu este acuzat de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvâr șit în scopul de a ascunde comiterea și în realizarea scopului urmărit prin infracțiunea de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Fratele fostului prefect de Vâlcea, Iulian Comănescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, după ce a fost cercetat penal pentru fapte de corupție. În fapt, Valentin Comănescu este învinuit că în perioada 2006-2010, ca reprezentant al firmei SC Comland SRL Vaideeni, a încheiat mai multe convenții au AJOFM Vâlcea în baza cărora societatea a beneficiat de subvenții de la bugetul asigurărilor pentru șiomaj în valoare totală de 266.863 lei. Sigur, subvențiile au fost date în baza legislației în vigoare ce prevedea că angajatorii care încadrează în muncă pe perioada nedeterminată șiomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șiomeri întreținători unici de familie primesc acest tip de subvenții și au obligația să îi mențină angajați timp de cel puțin 2 ani. Numai că, în cursul anului 2008, inspectorii AJOFM Vâlcea au constatat la un control că firma condusă de Valentin Comănescu a încasat aceste subvenții de și, în cazul a 11 persoane, societatea a încetat raporturile de serviciu în interiorul termenului de 2 ani, timp în care a încasat în mod ilegal subvențiile. Pentru ascunderea ilegalităților sale, Comănescu a avut-o ca și complice pe o angajată a AJOFM Vâlcea, Eugenia Ciobanu, care s-a făcut că nu observă neregulile găsite. ” Ca urmare a acestui control, SC COMLAND SRL a fost obligată la plata sumei de 99.321,7 lei și, pentru a evita acest lucru, inculpatul Comănescu Valentin a falsificat cele 11 decizii prin care au fost încetate raporturile de serviciu. În continuare, Ciobanu Eugenia, în calitatea sa expert în cadrul Compartimentul Control Măsuri Active al A.J.O.F.M. Vâlcea, cunoscând că aceste decizii sunt falsificate, le-a considerat valabile și a anulat actul de control, cu consecința exonerării SC COMLAND SRL de la plata sumei sus menționate” „susțin procurorii anticorupție.

Ca urmare, Valentin Comănescu a fost urmărit penal, iar recent el a fost trimis în judecată, AJOFM Vâlcea constituindu-se parte civilă în cauză cu suma de 100.896,7 lei. Mai mult decât atât, pentru a recupera pagubele, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând lui Valentin Comănescu   și complicei sale Eugenia Ciobanu. Trebuie menționat că Valentin Comănescu este acuzat de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvâr șit în scopul de a ascunde comiterea și în realizarea scopului urmărit prin infracțiunea de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Mai mult, în sarcina Eugeniei Ciobanu s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

Imediat după trimiterea în judecată a celor doi inculpați, magistrații Judecătoriei Vâlcea au decis, în dosarul nr. 11059/288/2012, să nu le mai prelungească măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea dispusă de procurorii anticorupție. Numai că, procesul este abia la început.

CLAUDIA STANCIU