Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Groapa de gunoi de la Măldăreşti, ÎNCHISĂ de Garda de Mediu VÂLCEA

Munţi de gunoaie, un miros pestilenţial greu de suportat, ape infestate, aceasta este imaginea de coşmar pe care o oferă groapa de gunoi de Măldăreşti, depozit ce aparţine firmei SACOMET SA şi care ar fi trebuit închis în urmă cu mai mulţi ani. Iată că în urmă cu câteva zile, inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu au reuşit să efectueze un control la această groapă de gunoi, iar concluziile sunt cel puţin îngrijorătoare: se cercetează infracţiuni la Legea Apelor, după ce gunoiul se deversa în pârâul Goruneţ, infracţiuni de fraudă fiscală, iar inspectorii au solicitat şi suspendarea autorizaţiei de mediu, precum şi închiderea gropii de gunoi.

Comisariatul Judeţean Vâlcea al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat în data de 29 noiembrie 2016 încă un control la depozitul de deșeuri nepericuloase neconform Măldărești, al patrulea din acest an. Administratorul societății nu a permis însă accesul pe amplasamentul depozitului. Pentru această faptă, în data de 13 octombrie 2016 s-a aplicat sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei, iar Garda de Mediu s-a adresat justiţiei solicitând Ordonanţa Preşedinţiala prin care solicita instanţei să oblige operatorul depozitului, SC Sacomet SĂ, să permită comisarilor GNM accesul pe amplasamentul depozitului pentru efectuarea controlului din punct de vedere al protecţiei mediului.

Instanța a admis cererea GNM-CJ Vâlcea în data de 02 noiembrie 2016, cu posibilitatea de apel în termen de 5 zile de la pronunțare. S.C. SACOMET SA a depus apel la decizia instanţei urmând a se judeca.

În data de 20 octombrie 2016 s-au prelevat probe de apă din 7 puncte, în aval şi amonte de depozitul de deşeuri, de către reprezentanţii SGA Vâlcea şi ABA Olt.

În perioada 15-18 noiembrie 2016 o echipă de comisari ai Comisariatului General al Gărzii de Naţionale de Mediu s-a deplasat la depozitul de deşeuri aparţinând de SC SACOMET S.A. unde au fost verificate următoarele aspecte:

• verificarea operatorului depozitului de deşeuri pentru conformarea cerinţelor din Autorizaţia de Mediu (nr. 201/25.09.2013, emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, valabilă până la data de 16.07.2017).

• împreună cu reprezentanţii I.G.P.R. au fost verificate eventuale depozitari de deşeuri periculoase depozitate pe amplasament

• au fost verificate documentele de transport ale transportatorilor surprinşi în incinta depozitului, modul de descărcare şi existenţa contractelor pentru depozitarea deşeurilor

• a fost repetată prelevarea de probe de apă din pârâul Goruneț împreună cu reprezentanţi A.B.A. Olt şi totodată au fost efectuate măsurători cu aparatul G.P.S. de către reprezentanţii acestei instituţii, pentru determinarea suprafeţei şi volumului de deşeuri depozitate până la data controlului.

După transmiterea rezultatelor buletinelor de analiza efectuate de A.B.A.Olt, Garda Naţională de Mediu va sesiză imediat instituţiile abilitate pentru cercetarea infracţiunii prevăzute de Legea 107/1996, Legea Apelor.

Pentru nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de mediu deţinută de operatorul depozitului, GNM va solicita APM Vâlcea în calitate de autoritate de reglementare, emiterea Notificării prealabile cu termen de 60 de zile în vederea suspendării Autorizaţiei de mediu.

După verificarea conformării la termenul stabilit prin Notificarea prealabilă GNM va solicita APM Vâlcea emiterea dispoziţiei de suspendare a Autorizaţiei de mediu şi implicit a activităţii.

În urma analizei documentelor relevante privind transportul şi depozitarea deşeurilor pe amplasament GNM va solicita instituţiilor abilitate, urmărirea eventualelor fraude fiscale.

GNM vă urmării modul de soluţionare a aspectelor consemnate.

În final mai trebuie menţionat că GNM a mai efectuat alte 3 controale anul acesta la depozitul de la Măldăreşti, în lunile martie, aprilie și iunie, iar în urma acestor inspecţii s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 130.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu şi s-au dispus măsuri pentru eliminarea neconformitatilor constatate precum:

– zonele neexploatate şi taluzurile dinspre pârâul Valea Gorunețului şi dinspre islazul comunal nu sunt acoperite cu material inert în vederea evitării apariţiei de disconfort olfactiv,

– levigatul rezultat din corpul depozitului se scurgea direct în pârâul Valea Gorunețului,

– pe o suprafaţă de cca 1 ha, se afla depozitate direct pe sol deşeuri (plastic, textile, menajere etc)