Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto facebook

FOTO DEZASTRU ECOLOGIC la Măldăreşti: Rezultatele în urma incendiului de la groapa de gunoi sunt CATASTROFALE

foto facebookDezvăluirea a fost făcută de conferențiar universitar doctor Silviu Gurlui de la Universitatea din Iași, iar rezultatele analizelor au fost obținute în laboratorul LOASL din Iași. Concluziile specialiştilor sunt tragice: solul din zona Măldăreşti – Horezu este sever poluat. Imaginile care însoţesc acest articol sunt elocvente pentru dezastrul ecologic de la Măldăreşti, dezastru care va afecta generaţii întregi.
Amintim că în luna martie a acestui an la groapa de gunoi neconformă din localitatea Măldăreşti judeţul Vâlcea a izbucnit un incendiu, iar în zonă focul a ars zile în şir, pompierii luptându-se cu flăcările. S-a instituit chiar starea de alertă pentru că depozitul de la Măldăreşti ardea de opt zile, iar aerul devenise chiar irespirabil. Intervenţia pompierilor a fost foarte dificilă deoarece au ars gunoaie situate în adâncime.
Iată ceea ce a postat profesorul Silviu Gurlui de la Universitatea din Iaşi:
„Premieră națională. Acest articol prezintă situația poluării severe a solului din Horezu (vedeți imaginile, apa NEAGRĂ scursă pe sol), o situație tipică întâlnită la gropile de gunoi incendiate din România. Este un articol de referință. Atașat sunt prezentate otrăvurile ce s-au propagat mai departe. Invit autoritățile locale dar si naționale sa-și prezinte punctul de vedere, să ia măsuri și mai ales să intervină procedural ca să fie evitate pe viitor astfel de dezastre ecologice. Să aplicați LEGEA!
Istorie evenimentului: In luna iulie a avut un incendiu puternic la groapa de gunoi din Horezu: https://youtu.be/DIak1tggJy0
Pe 6 iulie făceam un apel la populație să-mi trimită eșantioane de apă. Pe 19 iulie primesc de la Horezu eșantionul din imagine! Mulțumesc Laurențiu!!!!
In laborator am făcut măsurători de fluorescență indusă laser, spectroscopie FTIR, simulare cu amestec de deșeuri incendiate, etc.
REZULTATE
Au fost făcute reconstituiri de laborator prin incercari si simulari ale unor potentiale amestecuri deseuri si ce rezulta dupa incendierea lor: simularea arderii a mai multor materiale specifice gropilor de gunoi (hârtie, frunze, lemn, deșeuri textile poliacrilonitrilice, deșeuri textile bumbac, lână, compuși zaharoși, plastic, hârtie plasticată, detergent, deșuri proteinice)
• Dioxine și furani (dibenzo-para-dioxină policlorurată si dibenzofurani policlorurați) cu persistență îndelungată în mediul în care s-a dezvoltat, parțial volatile si cu o miscibilitate cu apa care le permite intrarea în circuitele aer – apă – sol/ape terestre – plante – alimente (direct din plante sau indirect prin ingerarea de către animalele ale căror produse sunt folosite în alimentația omului (lapte, ouă, carne), cu potențial cancerigen.
• Imine, cianamide, oxime- substanțe iritante
• Compuși sulfonați (detergenți și alți compuși tensioactivi) – substanțe alergogene
• Compuși cu nuclee piridinice
• Compuși nitro și nitrozo aromatici și alifatici – cu efecte grave, declanșând afecțiuni gastro-intestinale prin contaminarea apelor terestre cu nitrați
• Acizi anorganici: HCN, HNO3 care sunt parțial volatili în anumite condiții de temperatură, cu degajare în aer de HCN și NO2.
Au fost facute reconstituiri de laborator prin încercări și simulări ale unor potențiale amestecuri deșeuri dar și ce rezulta după incendierea lor: simularea arderii mai multor materiale specifice gropilor de gunoi (hârtie, frunze, lemn, deșeuri textile poliacrilonitrilice, deșeuri textile bumbac, lână, compuși zaharoși, plastic, hârtie plasticată, detergent, dețeuri proteinice)
Astfel, compușii amintiți au fost regăsiți și în proba de simulare care demonstrează proveniența compușilor din arderea deșeurilor din groapa de gunoi, dovedind astfel persistența în timp a acestor compuși prin mecanismul amintit mai înainte.
Au fost înregistrate mai multe incendii în ultimii ani (Ploiesti, Bacău, Horezu, Cluj, etc). Sunt foarte multe gropi de gunoi în România (București, Iasi?) care pot fi focare puternice de poluare (inclusiv cu amorsarea unor incendii cauzate de metan, incendii in adâncime!). Toate soldate cu deversarea unei cantități imense de poluanți care pot afecta sănătatea populației, care pot afecta vegetația, flora și fauna, deopotrivă! Ca să luăm măsuri trebuie să înțelegem ce e acolo. Trebuie să știm, trebuie cercetare profundă! Toate pentru a preveni, pentru siguranța populației.
Aceste rezultate sunt obținute in laboratorul LOASL din Iași. O muncă teribila desfășurată pe câteva luni de zile. Mulțumesc colegilor, in mod exceptional Iuliana Cocean!
Cercetarea face parte dintr-o acțiune mai ampla a noastră la nivel national privind situația incendiilor si poluarea produsa”.