Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Foştii angajaţi ai lui Şova, dezvăluiri INCENDIARE din culisele dosarului CET Govora

Senatorul Dan Șova este acuzat de trafic de influență într-un dosar penal, după ce, potrivit rechizitoriului procurorilor, a intervenit pe lângă directorul de la CET Govora să acorde consultanță juridică unui cabinet de avocatură. Procurorii au mai notat că în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, au fost încheiat doua contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător. Este al treilea dosar în care Dan Şova este acuzat de fapte de corupţie. Dan Şova este acuzat şi în dosarul “Turceni-Rovinari”, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

„În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Acționând în această manieră, inculpatul Bălan Mihai a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA în valoare de 1.301.410 lei, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatură.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeași perioadă, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro.

În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de inculpatul Mihai Bălan în calitate de director general și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În cea de-a doua perioadă contractuală, inculpatul Șova Dan-Coman a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro.

Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați, în mod direct, către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București.

CET Govora s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 1.301.410 lei.” se arată în comunicatul DNA.

Trei martori în dosarul CET Govora, care sunt foşti angajaţi ai cabinetului de avocatură al lui Dan Şova, au confirmat, marţi, judecătorilor de la instanţa supremă, faptul că au plătit şi primit, de-a lungul mai multor ani, câte 5.000 de euro lunar pentru firma senatorului doar pentru că le-a fost oferit un contract cu CET Govora, arată flux24.ro.

Primul martor audiat a fost Teodor Voinescu, avocat la firma Savescu, Voinescu și Asociații, care a povestit cu lux de amănunte despre „schemele” practicate. Soția lui i-a spus că s-a întâlnit cu Dan Şova, pentru încheierea unui contract tip abonament cu societatea CET Govora: „Soția mi-a spus că urma să-i plătim 5.000 de euro lunar. Așa a stabilit Şova. S-a încheiat contractul tip abonament. (…) Nu-mi dădea nicio chitanță pentru sumele date. (…) Societatea noastră primea 10.000 de euro plus TVA din care 5.000 îi dădeam Simonei Ciurcu și plăteam taxele”. Voinescu a mai declarat că s-au plătit, în total, aproximativ 100.000 de euro şi că firma sa de avocatură chiar a prestat servicii pentru CET Govora.

După avocatul Voinescu, a urmat la audiere Alin Nicolae Brâncuș, fostul administrator al unor imobile care aparţineau lui Dan Şova. Acesta a povestit despre cum a primit dispoziţie din partea lui Şova, prieteni fiind, să se ocupe de nişte imobile care erau închiriate ambasadei statului Kuweit şi de la care încasa o chirie de 15.000 de euro lunar. Acesta a mai precizat că deputatul PSD Cristian Rizea a avut o înţelegere cu Dan Şova, în sensul că vinde primul imobil lui Şova, iar acesta din urmă se angajează să-i plătească lunar 5.000 de euro.

„A dat în avans un autoturism Mercedes din 2008 şi lunar trebuia să primească 5.000 de euro de la Şova. Banii ajungeau la Rizea lunar de la Şova, prin mine sau Simona Ciurcu sau alţi şoferi de la firmă. Şova a insistat la început ca Rizea să semneze o chitanţă, dar Rizea nu a mai fost de acord după o vreme. Deputatul Rizea suna înainte de data de întâi a lunii, iar Simona a evitat să-i răspundă deoarece suna de 100 de ori pe zi”, a mai declarat Brâncuș.

Alin Brâncuș a mai spus că Simona Ciurcu lucrează din 2002 pentru Dan Şova şi că, la momentul tranzacţiei, au fost emise două chitanţe scrise de mâna în valoare de 300.000 de euro şi 200.000 de euro.

„Erau nişte înscrisuri de mână conform cărora Rizea ar fi primit de la Şova doua sume de 200.000 şi 300.000 de euro, reprezentând plata unui imobil din Strada Louis Blanc din Bucureşti. Am încercat să aflu dacă s-au plătit banii, iar Şova mi-a zis, râzând, că mă fac părtaşă la infracţiunea de fals. M-a asigurat că este în regulă. Am semnat şi am ieşit din birou. Rizea nu venise cu vreo geantă pentru a lua banii din vânzarea imobilului”, a declarat Simona Ciurcu, care a fost cel de-al treilea martor audiat.

Următorul termen în dosarul CET Govora a fost stabilit pentru 13 decembrie, când vor fi audiați alți martori din dosar.