Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Am fost bătut crunt de Securitate1

Florinel Butnaru: „Am fost bătut crunt de Securitate”

• Pentru deţinere ilegală de valută, în tinereţe, Florinel Butnaru, a ajuns pe mâna securităţii „Am fost bătut crunt de Securitate” • deşi a semnat angajamentul de colaborare, după ce a fost snopit în bătaie, senatorul Butnaru nu a dat nicio notă informativă, dovadă fiind şi adresa de la CNSAS de necolaborare cu Securitatea

Senatorul Florinel Butnaru a fost acuzat de foştii săi colegi din PP-DD că a fost colaborator al fostei Securităţi şi că a dat cu subsemnatul. Acesta a ieşit public şi a demontat acuzaţiile lui Mihalache punct cu punct, arătând chiar şi decizia de la CNSAS, în care se specifică că nu a colaborat cu Securitatea, mai mult decât atât, nu a dat nici un fel de informaţie verbală sau scrisă. Deşi a fost nevoit să semneze angajamentul de colaborare, fiind snopit din bătaie, Butnaru a scăpat din ghearele Securităţii, datorită unei amnistii a lui Ceauşescu.

Florinel Butnaru a relatat faptele care l-au marcat în tinereţe, doar din dorinţa de a părăsi România comunistă pentru a ajunge în America. „Cu fapta mea, de la vremea respectivă chiar mă mândresc. Lucram, la tinereţe, la Oficiul Control Mărfuri Constanţa Port, cam prin 1986 – 1987. Aici, la fiecare vapor, era un securist la scară. Ce făceam eu efectiv? La terminarea încărcării vaporului, trebuiau întocmite actele legale între statul român şi compania cumpărătoare. Noi întocmeam aceste acte. Se ştie că prin portul Constanţa foarte mulţi tineri părăseau România. Văzând condiţiile extraordinare de trai a străinilor care veneau pe vapoare, m-am decis şi eu să fug din ţară cu încă doi prieteni. Armatorul grec, care ne-a promis că ne duce în Grecia, de acolo în Olanda şi mai departe în America, cu ajutorul bisericii, ne-a solicitat suma de 2.000 de dolari. Nu găseai oriunde dolari în portul Constanţa. Prin urmare, eu şi prietenii mei, am mers într-o seară la clubul Melody din staţiunea Mamaia, unde numai străinii aveau acces, şi am cumpărat dolarii. Habar n-aveam că eram urmăriţi de Securitate. La ieşire, a venit Miliţia, ne-a făcut percheziţie şi ne-a arestat pe loc. Am fost găsit cu 2.000 de dolari asupra mea. Apoi, ne-a dus la Securitate. Dimineaţa ne-au dus direct la Poarta Albă. Acolo, ne-au bătut de ne-au rupt ca să spunem toată filiera. Am fost bătuţi crunt de Securitate. În acea situaţie, nu mai contează ce semnezi. Prin urmare, de atâta bătaie, am semnat că o să colaborez cu ei. Nici n-am citit ce scria acolo. Timpul a trecut, ancheta nu s-a terminat şi, spre norocul nostru, Ceauşescu ne-a amnistiat. N-am mai plecat din ţară, banii au fost confiscaţi, dar cazierul meu este alb. Nu mi-e ruşine cu ce am făcut, am vrut să fug din ţară, deţinerea de valută astăzi este legală, prin urmare fapta de care m-au acuzat comuniştii, astăzi nu mai există. De asemenea, am adresă de la CNSAS că nu mi se poate atribui calitatea de colaborator al Securităţii, şi cu aceste două documente mi s-a eliberat paşaport de diplomat” – a declarat senatorul Butnaru. 

Mai rău acum decât pe vremea lui Ceauşescu

Experienţa tragică din tinereţe a senatorului Butnaru păleşte în faţa problemelor pe care acesta le are cu parchetul, datorită unor plângeri penale făcute de anumite firme de transport. Deşi a fost scos de sub urmărire penală, acesta susţine că a fost tracasat şi că a pierdut timp preţios pentru a dovedi că el doar a aplicat legea. „Acea situaţie dureroasă pentru mine din tinereţe păleşte în faţa a ceea ce am păţit acum de când sunt senator al României cu Parchetul român. Am trei dosare în care am fost cercetat penal, plângerile fiind făcute de nişte firme de transport din Vâlcea, a trebuit să mă duc cu toate documentele să mă justific din martie şi până în prezent, când am primit neînceperea urmăririi penale. Aceste plângeri penale şi această anchetă nu se compară cu mizilicul din tinereţe, exceptând bătăile, totuşi” – susţine Butnaru.

„Au vrut să-mi anuleze mandatul de senator”

O altă problemă cu Justiţia a lui Butnaru se referă la plângerea colegilor din PP-DD către ANI privind o presupusă incompatibilitate, dar şi procesul pentru anularea mandatului de senator, pornit tot din zona PP-DD. „Colegii din PP-DD mi-au făcut plângere la ANI. Ca să vedeţi şi dvs. ce persoane sunt în această organizaţie. În 31 ianuarie 2013, imediat după ce am obţinut mandatul de senator, ANI a început verificările privind o presupusă incompatibilitate a mea. De atunci, mi-am pierdut timpul pe holurile, prin lifturile şi în birourile anchetatorilor. Păi, ăsta-i partid să mai stai în el? Regret că nu am plecat mai demult la PSD. Mai mult decât atât, au făcut demersurile să-mi anuleze mandatul. Aceste demersuri au fost făcute de un candidat al PP-DD, adus de Mihalache, îl cheamă Marian Nicolae Lucian şi este rudă cu deputatul din Drăgăşani. Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti şi am câştigat procesul” – a încheiat Florinel Butnaru.