Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fiul fostului ministru al Muncii va încasa 500.000 de euro pentru specializarea agricultorilor vâlceni

PROIECT. Mihnea Păcuraru, fiul fostului ministru al Muncii, liberalul Paul Păcuraru, revine în atenția opiniei publice cu un nou proiect de formare a resurselor umane, obținut probabil prin acelea și metode, prin trafic de influență. De această dată, fiul fostului ministru îi va învăța pe agricultorii vâlceni cum să- și redacteze un CV pe calculator, dacă se va putea chiar și în limba engleză, pentru obținerea unui loc de muncă  în localitatea de baștină. Agricultorii vor avea șiansa nesperată să navigheze pe Internet în pauzele de arat sau de semănat glia. Cei aflați în șiomaj vor putea să aplice pentru un loc de muncă la mulsul vacii sau la săpatul porumbilor cu ajutorul unui CV redactat pe calculator. Pentru toată această revoluție tehnică, propă șită în bătătura agricultorilor, fiul fostului ministru va încasa 500.000 de euro. O adevărată afacere pentru odrasla liberală. Conferința de lansare a proiectului a avut loc marți, 28 februarie a.c., la hotelul Sofianu.

Astfel, agricultorii vâlceni vor fi învățați să facă un CV pentru angajare contra unei sume de 500.000 de euro. Firma SC INTRATEST SRL din București, care-l are ca administrator pe Mihnea Păcuraru, fiul fostului ministru al Muncii Paul Păcuraru, va demara în județul Vâlcea proiectul ,,Și la sate oamenii vor să învețe” , un proiect de 500.000 de euro, cofinanțat din Fondul Social European, prin POSDRU (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea  Resurselor Umane), programul sistat de la plată de către comisarii europeni din cauza neregulilor constatate în aplicare lui. Europenii și-au dat seama că firmele de așa-zisă formare profesională iau banii degeaba pentru organizarea unor cursuri de pregătire fictive în urma cărora așa-zi și beneficiari nu se aleg cu nimic. Proiectul lansat de firma bucureșteană se încadrează perfect în acest tipar. Mai mult chiar. INTRATEST a făcut obiectul unui scandal de corupție care l-a avut ca  protagonist pe fostul ministru Paul Păcuraru, acționarul de drept al firmei.

Păcuraru cercetat de DNA pentru favorizarea fiului

Fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru,  a fost acuzat în 2008 de procurorii DNA că ar fi intervenit pe lângă Dan Ilie Morega, membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la societățile comerciale Complexele Rovinari și Turceni, pentru ca firma fiului sau Mihnea Păcuraru să obțină contracte cu Rovinari și SNLO. Mai precis, în martie 2007 procurorii s-au sesizat că Morega ar fi cerut bani de la instituții descentralizate, în calitatea sa de lider al filialei PNL Gorj, pentru alegerile europarlamentare. Morega a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Printre convorbirile telefonice interceptate de SRI în acest caz s-au aflat și convorbiri ale lui Morega cu fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, din care ar reie și că Păcuraru îi cerea liberalului să intervină pe lângă directorii Societății Naționale a Lignitului Oltenia și cei ai complexurilor energetice Turceni și Rovinari, astfel încât aceștia să acorde contracte societății Intrates, firmă condusă de Mihnea Pacuraru. Fiul ministrului depusese o ofertă de participare la o licitație organizată de Complexul Energetic Turceni în vederea achiziționării contractului ” Instruire cursuri protecția muncii” în valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa la licitația organizată de Societatea Națională a Lignitului Oltenia pentru contractul de achiziție publică ” Comunicare și spirit de echipă” în valoare de 68.000 lei.

Conferința de lansare, un mare fâs

La prezentarea proiectului, Mihai Păcuraru habar nu a avut cu ce se mănâncă activitatea firmei, a făcut datele varză, iar colegii săi au accentuat dezastrul prezentării prin emiterea unor explicații indescifrabile. Mihnea Păcuraru va încasa o grămadă de bani pentru un proiect inutil care are ca obiectiv ,,creșterea șianselor de ocupare a persoanelor care domiciliază în mediul rural și pentru identificarea oportunităților existente pe piața muncii din zonele rurale ale județului Vâlcea, precum și a cerințelor specifice angajatorilor din această zonă” . În traducere liberă: vor fi învățați să- și redacteze pe calculator un CV în vederea obținerii unui loc de muncă pe o piață a muncii care nu necesită câtu și de puțin redactarea unui CV pe calculator. Nimeni nu-ți cere CV pentru a da cu sapa sau pentru semănatul grâului.

Așa-zi și formatori ai firmei își propun să îmbunătățească abilitățile și capabilitățile persoanelor implicate pentru accesarea unui loc de muncă și creșterea șianselor de a deschide  și de a susține o afacere pe cont propriu în mediul rural. Pentru atingerea acestui deziderat, 50 de agricultori vor urma cursuri de resurse umane; 50 „cursuri de operare pe calculator; 50 vor fi cursați în limbi străine; 50 vor urma cursuri de activități meșteșugărești; 50 vor fi ajutați să- și găsească un loc de muncă; 50 vor primi asistență și suport pentru deschiderea unei afaceri.

De și nu a putut să dea relații despre propria firmă, Păcuraru junior a declarat că accesarea programului nu are nicio legătură cu faptul că este fiul tatălui său, al fostului ministru al Muncii Paul Păcuraru. A obținut proiectul pe merit, nu pe pile, chiar dacă obiectivul proiectului pare o glumă proastă. Colegii de ,,joacă” implicați în proiect au susținut necesitatea realizării studiului de identificare a oportunităților existente pe piața muncii din zonele rurale ale județului Vâlcea, chiar dacă AJOFM Vâlcea  este partener în proiect și deține această bază de date. Motivul… baza AJOFM nu este foarte exactă, iar formatorii INTRASET, care habar nu au cu ce se mănâncă activitatea firmei, nu-i pot cursa pe agricultorii vâlceni decât în baza unui studiu propriu. Interesant este faptul că firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste un milion de lei. La fel de interesantă a fost și participarea liderului PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, la o acțiune apolitică, acesta fiind însoțit de Bogdan Pistol, purtătorul de cuvânt al PNL Vâlcea și de omul de afaceri Dan Nițu, candidat la un post de parlamentar la alegerile din această toamnă.

DANA NEDESCU