Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Firma Matdan este hărțuită la comanda concurenței?

Încă de pe vremea când Consiliul Județean Vâlcea era condus de răposatul Dumitru Bușe, instituția s-a dovedit a fi conservatoare, mai ales în ceea ce privește relația cu firmele care efectuează transporturi de persoane, pe drumurile județului. Practic, de și România este de mai bine de două decenii democrată, la Vâlcea se dorește ca transportul intra-județean să fie efectuat doar de către firme de pe raza județului nostru, aproape, interzicându-se, tacit, concurența. De la acest conservatorism și patriotism local, au pornit toate disputele, prin diverse instanțe de judecată, patronul firmei SC MATDAN SERVICE SRL, Daniel Matei, dorind să înțeleagă și el de ce i s-a mai permis să participe la o licitație de trasee, când sediul firmei sale este în județul Argeș, de vreme ce se șitia ce și-au propus autoritățile de la Vâlcea. Traseul 044 – Drăgășani – Băbeni – Râmnicu Vâlcea este unul dintre cele mai râvnite și poate de aceea disputele dintre firmele ” Matdan” și ” Antares” au fost atât de aprige, iar la ora actuală, există hotărâre (favorabilă) definitivă și irevocabilă, încă din data de 5 iunie 2009, pronunțată de Curtea de Apel Brașov, ” Antares-ul” încă circulă nestingherit. Instanța a hotărât că singurul operator de transport persoane care are dreptul să efectueze curse pe acest traseu, până la o nouă licitație, este firma argeșeană ” Matdan” .

Mai de curând, firma ” Matdan” a câștigat și traseul Râmnicu Vâlcea – Budești – Galicea. Societatea comercială ” Viltrans” , firmă care acoperea transportul pe acest traseu, a pierdut licitația, clasându-se pe ultimele locuri. Neavând nici măcar un punctaj apropiat de firma ” Matdan” , patronul ei, nemulțumit, s-a adresat Consiliului Județean Vâlcea, reclamând faptul că șioferii acestei firme se abat de la traseu, în mod ilegal. A fost suficient pentru funcționarul public Gheorghe Bobocea, de la Consiliul Județean, să ia cu el vreo trei echipaje de poliție, să oprească în trafic microbuzul ” Matdan” , plin cu călători, de pe traseul amintit și să-l conducă la sediul SPR Vâlcea, unde șioferului i-a fost luat până și telefonul mobil ca să nu aibă cum să anunțe pe cineva, iar după numai nouă ore de audieri, să i se ridice plăcuțele și certificatul de înmatriculare al ma șinii, pentru abatere de la traseu. Este vorba despre microbuzul cu numărul de înmatriculare B – 81 – NEU, condus de Gheorghe Tudoroiu.

Ceea ce trebuie să se șitie despre reprezentantul Consiliului Județean, Gheorghe Bobocea, care s-a ocupat de sesizarea primită de la patronul firmei ” Viltrans” este că individul este deja cercetat penal într-un dosar întocmit la plângerea patronului firmei ” Matdan” , pentru abuz în serviciu, din cauza ilegalităților comise de el pe un alt traseu, Drăgășani – Râmnciu Vâlcea, unde este acuzat că a favorizat firma ” Antares” a fostului deputat Dumitru Becșenescu.

În acest caz, considerăm că președintele Ion Cîlea ar fi putut delega pe altcineva să se ocupe de acea nouă sesizare împotriva investitorului argeșean, cel puțin până când se va pronunța verdictul final.

Despre această situație, agentul principal Liviu Boldu, de la Serviciul Poliției Rutiere (SPR) Vâlcea, ne-a declarat: ” Din cauza multiplelor accidente rutiere în care sunt implicate autovehicule care practică transport de persoane, la nivelul SPR Vâlcea, am intensificat controalele, în perioada 1 „16 octombrie. Despre cazul firmei ” Matdan” , vă pot spune că reprezentanții CJ au venit la noi cu o adresă și ne-au solicitat să-i sprijinim pentru verificarea legalității transportului pe ruta Rm. Vâlcea „Budești „Galicea. Noi am identificat în trafic microbuzul care aparține firmei amintite și am constatat că efectua transport de persoane, în data de 8 octombrie a.c., fără a respecta obligațiile operatorilor de transport. De și avea licență pentru ruta Galicea „Rm. Vâlcea, acesta s-a abătut de la traseu, în sensul că efectua cursă între Galicea și Oltchim. În plus, microbuzul avea anvelopele uzate, dotări necorespunzătoare, defecțiuni tehnice majore și minore la sistemul de iluminare, iar caracteristicile tehnice ale autovehiculului nu mai corespundeau, în sensul că au mai fost adăugate încă trei scaune în microbuz. Pentru toate aceste nereguli, operatorul ” Matdan” a fost amendat cu suma de 11.260 lei, în condițiile în care amenda minimă este de 10.000 lei, iar procesul verbal a fost trimis prin poștă la sediul social al societății” . De asemenea, polițistul Liviu Boldu a mai adăugat că, în ultimele luni, au fost amendate mai multe firme de transport persoane, pentru nereguli similare, printre care amintim Antares, Auto Narci, Balint Trans, Milenium Trans și Trubli Trans.

Șeful SPR Vâlcea, comisarul Florin Ioniță, ne-a declarat că șitie foarte bine situația operatorilor de transport persoane, dar că nu dorește să se implice în acest conflict. ” Nu pot să-mi permit să implic SPR-ul în așa ceva. Știu că aceste firme se reclamă una pe alta, au multe procese pe rol, dar nu este războiul nostru. Noi ne facem datoria și atât. Nu am parti-pris-uri cu nimeni și am curajul să privesc în ochi pe oricine” „ne-a spus șieful SPR.

Andreea  POPA