Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Familia de români despărțită de TRUMP este din Bujoreni! NYT a scris despre Baby Constantin, al cărui tată este cercetat pentru violenţă: S-a bătut cu topoarele la pensiunea Paradis 

Reportajul lacrimogen despre familia din România, care a fost despărţită, în mod brutal, de politica anti-emigrare a preşedintelui american Donald Trump, publicat de New York Times a făcut înconjurul lumii. Numai că puţini ştiu că familia, devenită acum celebră, este din localitatea Bujoreni, judeţul Vâlcea. Dezvăluirile au fost făcute de Cătălin Tolontan, Delia Marinescu şi Andreea Oprea, într-un reportaj de excepţie publicat de www.libertatea.ro.

Pas cu pas, Tolontan şi colegele sale au demontat afirmaţiile mincinoase apărute în NYT, pentru care, se pare că familia de rromi “hăituită” de autorităţile americane din Bujorenii Vâlcii au primit bani frumoşi. Redăm ai jos articol integral publicat de Cătălin Tolontan: 

• Vasile Mutu, 36 de ani, și Florentina Pătru, 32 de ani, părinții necăsătoriți ai bebelușului Constantin, nu trăiesc în România într-o sărăcie lucie, cum au fost portretizați de NYT. • Proprietățile lor, case, mașini și terenuri, n-au fost pomenite în reportaj. • În imaginile care au făcut înconjurul lumii, ei apar înghesuiți împreună cu altă familie, ”11 oameni îngrămădiți temporar într-o casă mică”, de culoare roz, în timp ce locuința lor mai mare este la numai 50 de metri distanță. • Acum, ambii părinți sunt plecați în Franța, iar cei 5 copii ai lor, printre care și Constantin, au rămas în grija rudelor, într-o casă mare a familiei. În casa mică roz unde a filmat NYT locuiește azi altcineva. • Solicitant de azil politic în SUA pe motiv de persecuție etnică, Vasile Mutu are mai multe fapte în cazier, printre care și două condamnări în Franța, potrivit unui oficial din Poliția Română. • Ultima oară, la 14 ianuarie 2019, Mutu a fost reținut de poliția din Râmnicu Vâlcea pentru 24 de ore și apoi pus sub control judiciar până în 14 martie. În prezent este cercetat în dosarul penal 292/P/2019, deschis după o bătaie cu topoare. • Când l-au reținut, polițiștii i-au luat și permisul de port-armă neletală, eliberat în 2016. • Afirmația de o gravitate excepțională a mamei lui Constantin, potrivit căreia a fost sterilizată în 2017, fără știința ei, într-un spital românesc, este zdruncinată chiar de documentul pe care pacienta l-a scris cu mâna ei, păstrat la Spitalul Județean Vâlcea.
Citeşte întreaga ştire:Povestea spusă „fără teamă sau favoruri” a familiei de români cu care The New York Times a lovit în Trump. Tatăl lui “Baby Constantin” are două condamnări în Franța și este cercetat pentru violență într-un dosar penal la Râmnicu-Vâlcea. Mama a spus că a fost sterilizată forțat în România, deși cererea scrisă cu mâna ei e la Spitalul Județean
De unde a început scandalul cu persecuţia
Duminică, 16 iunie, a fost publicat integral reportajul în NYT și un documentar de 25 de minute pe canalele cu plată FX și Hulu. Povestea arăta cum, în februarie 2018, Vasile Mutu, un bărbat român de etnie romă, a fost oprit la granița Mexic – SUA, împreună cu copilul său de 4 luni, pe nume Constantin.
Tatăl a cerut azil politic, susținând că familia lui e persecutată etnic în România. Autoritățile americane i-au analizat situația lui Vasile Mutu și din cauze necunoscute, spune NYT, l-au închis într-un centru de detenție singur, fără bebeluș. Copilul român de patru luni, ”Baby Constantin” – cum îi spune ziarul american, a devenit cel mai tânăr imigrant separat de familia sa, din cauza politicii președintelui Trump. Separarea de familie a fost cea mai contestată măsură a lui Donald Trump, inclusiv de către unii republicani, iar ulterior președintele a renunțat la ea. O politică eșuată. Reportajul NYT a fost preluat și elogiat de CNN, Salon, Business Insider, The Hill.

Constantin în Kalamazoo, Michigan, părinții în Olteni, Vâlcea
Constantin a fost dat de către autoritățile americane spre îngrijire temporară unei familii din Kalamazoo, Michigan, o localitate plasată între Detroit și Chicago. După 5 luni în America, întâi tatăl, iar apoi bebelușul au fost repatriați în România. Femeia care a îngrijit copilul în Michigan a venit personal în România și l-a pus pe Constantin în brațele mamei sale, pe Aeroportul Otopeni. În articol, NYT nu indică județul unde locuiește familia Mutu, ci publică doar denumirea localității: Olteni. Cum Olteni e un nume comun pentru 11 localități din 10 județe din România, identificarea satului a fost ea însăși o încercare, un prim pas în geografia nedifuzată a poveștii. Libertatea a identificat locul de unde provine ”Baby Constantin”: satul Olteni, comuna Bujoreni, județul Vâlcea.
Vasile Mutu: ”Normal că m-au plătit, doar fața mea apare pe toate ecranele”
Am făcut rost de numărul de telefon al lui Vasile Mutu, tatăl lui Constantin. El ne-a spus că este la muncă în Paris, împreună cu soția și cu bebelușul, și că nu ne poate primi acolo pentru un articol de presă, deoarece încă nu are o locuință stabilă. În plus, a adăugat el, jurnaliștii de la The New York Times l-au plătit pentru reportajul difuzat. ”Normal că m-au plătit, doar fața mea apare pe toate ecranele”, a explicat el motivul pentru care ar fi primit bani de la ziariștii americani.

NYT nu recunoaşte că a plătit familia Mutu pentru poveste
La cererea Libertatea, Danielle Rhoades Ha, vicepreședinte de comunicare la NYT, a precizat: ”Noi nu ne plătim niciodată sursele pentru interviuri. Misiunea noastră e să ajutăm oamenii să înțeleagă lumea prin intermediul unui jurnalism independent și printr-o documentare temeinică și profesionistă. Reportajul nostru și episodul din The Weekly au avut la bază luni de documentare riguroasă și au dezvăluit impactul uman al politicii de separare a copiilor, dusă de guvernul american, asupra unei familii. Reportera Libertatea nu e însă singura cu care Vasile Mutu a vorbit despre bani. Doi alți oameni, primarul din Bujoreni, Gheorghe Gângu, și consilierul local din Bujoreni pentru Partida Romilor, Ilie Mărunțelu, au precizat pentru Libertatea că și ei știu că Mutu are un contract de exclusivitate plătit cu NYT. Ilie Mărunțelu a mai declarat pentru Libertatea că Vasile Mutu a acceptat să apară în NYT și pentru că reportajul îl va ajuta cu procesul de despăgubiri pe care l-a deschis împotriva guvernului american, pentru că i-a separat familia. Un alt sătean a precizat pentru ziar, sub protecția anonimatului, că ”Mutu se lăuda că a primit mulți bani de la americani și că va mai primi și alții, din donații”.

NYT: ”O baie fără duș pentru 11 persoane”. Documentele reale: ”Două case, una de 288 mp și cealaltă de 65 mp”
Caitlin Dickerson descrie viața familiei copilului Constantin Mutu în următorii termeni: ”Soții Mutu, care cer despăgubiri Statelor Unite, s-au întors în satul unde au crescut, îngrămădiți temporar într-o casă mică, pe care o împart cu o altă familie – o baie fără duș pentru 11 persoane. Se spală cu pahare de apă încălzită pe aragaz și își păstrează hainele într-un pod, urcând pe o scară la fiecare câteva zile pentru a le schimba”. Condițiile existenței soților Mutu sunt diferite de ceea ce descrie reportajul.
Conform verificărilor Libertatea la fața locului, Florentina Pătru deține:
• Trei terenuri în suprafață totală de 2768 m
• Două case, una de 288 mp și cealaltă de 65 mp
• Un BMW 320D

Toate aceste proprietăți sunt trecute pe numele femeii la Primăria Bujoreni, potrivit documentelor consultate de jurnaliști. Vasile Mutu nu are nimic pe numele său, iar proprietățile și bunurile îi aparțin oficial Florentinei, care nu a avut niciodată un loc de muncă. Singurele ei venituri sunt o indemnizație pentru creșterea copilului mic, alocațiile copiilor și o indemnizație pentru un copil încadrat în grad de handicap grav (o fetiță în vârstă de 13 ani).

În reportaj, familia împletește mături și Vasile Mutu taie lemne, dar sub numele de Kornea Kapatoos, același bărbat vinde modele de lux Audi și BMW

Într-o altă fotografie din reportajul NYT apar câțiva dintre membrii familiei Mutu care lucrează mături din nuiele. ”Familia face mături și topoare din lemn, o practică transmisă din generație în generație de la strămoșii lor”, sună explicația foto. La origine, ei sunt romi rudari, lucrători în lemn, însă acum doar ”bunicii lui Mutu mai fac mături, Mutu (n.r Vasile), nu”, explică liderul rom Ilie Mărunțelu. Vasile Mutu este cunoscut în sat cu porecla Cornea. El și-a făcut o pagină de Facebook cu numele de Kornea Kapatoos, pe care vinde mașini de lux: Audi A6 Allroad și diverse modele de BMW.
O altă fotografie de pe site-ul The New York Times îi arată în curtea unei case prăpădite de lângă calea ferată pe Vasile, pe Florentina și pe cei 5 copii ai lor. Ei stau în fața unui rând de rufe puse la uscat, un tablou simbolic de pitoresc și sărăcie.

NYT: ”Medicul i-a legat trompele” după ce Florentina ”a semnat documente pe care nu le putea citi”
Cei doi i-au povestit ziaristei Caitlin Dickerson că picătura care a umplut paharul și i-a făcut să plece în SUA a fost sterilizarea Florentinei fără voia sa, chiar în momentul nașterii lui Constantin, 11 octombrie 2017. Cuprinsă de durerea din timpul travaliului, Florentina a semnat documente pe care nu le putea citi. Când s-a întors la spital să vadă cum decurge recuperarea, un angajat din spital i-a spus că medicul îi legase trompele. Ea și soțul ei plănuiau să aibă mai mulți copii, așa cum este tradițional în cultura lor. Au fost devastați – Caitlin Dickerson, The New York Times
Legarea trompelor uterine este o metodă ireversibilă de sterilizare a femeilor, dacă este însoțită și de tăierea acestora, nu doar de coaserea lor
Directorul Spitalului Județean din Vâlcea: ”Ar fi fost ceva penal!”
The New York Times nu a menționat nici numele spitalului unde Florentina susține că i s-au legat trompele fără să fie anunțată. ”Nu ar fi doar o încălcare a umanității și a regulilor medicale, ci și ceva penal!”, reacționează, uluit, Dan Eleodor Ponoran, directorul Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea, spitalul unde Libertatea a descoperit că a născut Florentina Pătru, pe 11 octombrie 2017. Managerul spitalului cu 1.300 de paturi ascultă tăcut povestea. Aude pentru prima oară așa ceva și spune că nici un alt jurnalist nu l-a căutat înainte.

”Are mai multe fapte în cazier, printre care două condamnări în Franța”
Vasile Mutu a dat în judecată autoritățile americane care nu i-a dat azil politic, pentru separarea micului Constantin de familia sa: ”Avea altercații ocazionale cu poliția. O dată, după spusele domnului Mutu, a fost arestat pentru că furase un cablu de pe un șantier”, scrie în articolul NYT despre problemele lui Vasile Mutu cu legea. De fapt, el are multiple antecedente penale.
Anul acesta, pe 14 ianuarie, polițiști și jandarmi din Râmnicu Vâlcea au intervenit la o bătaie cu topoare la pensiunea ”Paradis”, unde avea loc un botez. În urma violențelor dintre două familii, iscate din pricina darului, 7 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Trei aveau traumatisme craniene, unul fiind lovit cu toporul în creștetul capului. Doi dintre agresori au fost reținuți pentru 24 de ore. Unul era Vasile Mutu. El a fost pus de procuror sub control judiciar până pe 14 martie. În prezent este cercetat în dosarul penal 292/P/2019. Atunci când l-au reținut, polițiștii i-au confiscat lui Vasile Mutu și permisul de port-armă pe care îl avea din 2016, Vasile fiind posesorul unui pistol cu bile. Dosarul cu bătaia de la Paradis nu este singurul în care apare Vasile Mutu. ”Are mai multe fapte în cazier, printre care două condamnări în Franța”, a confirmat un oficial al Poliției Române, fără să ofere detalii.

Articol preluat din www.libertatea.ro