Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EXPERIMENTUL DEMENT al lui Ceauşescu ar fi schimbat VÂLCEA din temelii

Revoluţia din decembrie 1989 i-a salvat pe locuitorii din sudul ţării de la un experiment ieşit din comun, prin care satele ar fi dispărut de pe faţa pământului. Planul lui Ceauşescu era acela de băga buldozerele şi de a transforma totul, scrie evz.ro.

Planul lui Ceauşescu îşi are originile încă din anul 1969, când a fost înfiinţată „Comisia Centrală pentru Sistematizarea Satelor”. Fermierulargesean.ro anunţă că rolul acestei comisii era de a şterge de pe faţa pământului comunele cu doar 5.000 de locuitori. Acestea urmau să fie demolate, iar oamenii să fie mutaţi în „centre civice”, plasate cât mai aproape de marile zone urbane şi care erau numite oraşe agroindustriale.

„Se dorea agricultură pe fiecare metru de pământ, prin care să fie depăşite planurile de producţie. Proiectele Casa Poporului sau Canalul Dunăre – Marea Neagră au dus la amânarea acestui plan dement, care putea forţa românii să îşi schimbe drastic stilul de viaţă. Totuşi, la 3 martie 1988, Ceauşescu a făcut publică lista ce viza dispariţia a 900 de comune din cele 2.705, ceea ce însemna o reducere a numărului satelor româneşti de la 13.123 la 6.000, până în anul 2000. Judeţele Argeş, Alba, Bacău, Vâlcea, Prahova, Vaslui şi Iaşi erau cele mai afectate de experimentul dement. Spre exemplu, în judeţul Argeş mai-marii comunişti doreau o creştere a producţiei în agricultură, fără precedent, între anii 1990 – 1995; la cereale se urmărea o producţie de 35 – 40 milioane de tone anual. În ceea ce priveşte sistematizarea satelor argeşene, Buzoeşti trebuia să devină oraş, iar ţăranii ar fi locuit în ghetouri de câte două etaje, cu WC şi fântână în faţa blocului. Masa acestora ar fi fost servită de trei ori pe zi, în cantine special amenajate”, arată fermierulargesean.ro.