Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EXCLUSIV: Proiectul de MODERNIZARE al Ştrandului Ostroveni, ÎN PERICOL! ISC Vâlcea a sistat lucrările din cauza unor nereguli GRAVE (FOTO)

Complexul de Agrement Acvatic din Ramnicu Valcea, adică proiectul de modernizare al ștrandului din Ostroveni, proiect ce ar fi trebuit să atragă de la UE peste 3,5 milioane euro, restul fiind contribuție locală, este în pericol, după ce Inspectoratul de stat în Construcțiii Vâlcea a decis sistarea lucrărilor, din cauza unor nereguli grave la structura de rezistență a clădirii.

Un mare fiasco

Proiectul, marca Gigi Matei și Eduard Vârlan, se dovedește a fi un mare fiasco, iar actualul primar Mircia Gutău se vede nevoit să suporte aproape întreaga investiție din fonduri de la bugetul local.

Viceprimarul Eduard Vîrlan se arăta sceptic, încă din februarie 2015, în ceea ce priveşte continuarea investiţiei, susținând că îi va prezenta situaţia lui Gigi Matei. „Nu cred că vom reuşi să finalizăm investiţia în termenul impus în contract. La Baza de Agrement din Ostroveni după forări s-a dat de apă şi trebuie, găsită o altă soluţie. Vom avea discuţii permanente cu proiectanţii şi constructorii pentru a nu pierde timp. Este vorba de bani europeni şi termenele trebuie respectate cu stricteţe. În acest caz, va fi nevoie de o suplimentare a fondurilor, iar procedura este mai greoaie. Consider că dacă nu reuşim să ne încadrăm în timp, va trebui să renunţăm. Îi voi explica şi primarului Matei situaţia şi cred că nici domnia sa nu va dori să dăm bani mai mulţi decât ne-am angajat deja. Oricum este vorba de o sumă foarte mare” – precizează viceprimarul Edi Vârlan.
Numai că primarul interimar de atunci, Gigi Matei, s-a încăpățânat să continue, ajungându-se în situația halucinantă de a contribui de la bugetul local cu majoritatea fondurilor, contribuția UE fiind simbolica.

Nereguli grave marca Delta ACM 93 Bucureşti

În urmă cu câteva zile, la şantierul din Ştrandul Ostroveni şi-a făcut apariţia – finalmente o „echipă”, 1 inspector de la ISC Vâlcea. Analizând situaţia clădirii, ascultând părţile prezente – reprezentanţi beneficiar, constructor, proiectant şi dirigenţia de şantier, acesta a luat decizia de a sista lucrările, dispunând execuţia unei expertize tehnice, după ce a remarcat mai multe nereguli şi neconformităţi în efectuarea lucrărilor de către firma Delta ACM 93 , abonată la proiectele Primăriei Vâlcea, de când aceasta era condusă de către fostul pedelist Romeo Rădulescu.

Prima neconformitate pleacă de la proiectare, care neţinând seamă de studiul geo realizat, în care se preciza că între1,5 m – 2,5 m în terenul de fundare propus găseşti pânza freatică, a proiectat talpa fundaţiei cu mult sub această valoare, practic îngropând construcţia în pământ fata de nivelul apei. În momentul săpăturii fundaţiilor, la apariţia apei constructorul trebuia să sesizeze apa din săpătura, dirigenţia de şantier trebuia să informeze rapid investitorul şi proiectantul, trebuia să modifice varianta de fundaţii continue în varianta fundaţii radier din beton armat, care să ridice talpa fundaţiei peste cota pânzei freatice.

Ce s-a întâmplat apoi? S-a renunţat la hidroizolaţia proiectată care trebuia să fie la exterior şi s-a propus execuţia acesteia la interior, ulterior construcţiei.

Aşadar, practic fundaţia a fost făcută într-un sol apos, iar acum subsolul clădirii, după cum se poate vedea şi din imaginile prezentate de noi, este inundat de apă. Menţionăm că subsolul clădirii este destinat montajului de echipamente HVAC.

În prezent se execută hidroizolaţia din interior şi care este realizată de firma de construcţii Hispano Construct a controversatului om de afaceri şi fost acţionar al echipei de fotbal, Robert Dican. Lucrarea are dirigenţie de şantier separată de lucrare fiind încredinţată experimentatului diriginte de şantier, dl Gheorghiţă. Deşi se lucrează parţial în suprafaţă subsolului [ cca 25 % din suprafaţă], după 50 zile de la începerea lucrării, rezultatul execuţiei lucrării este departe de cel dorit, adică eliminarea completă a infiltraţiilor.

Delta ACM 93 Bucuresti bate pasul pe loc, practicând o formă subtilă de santaj

Din luna martie 2017, după sistarea contractului de 6 luni, lucrarea are o nouă firmă de dirigenţie de şantier si, de asemenea, s-a semnat un nou act adiţional, termenul de finalizare al lucrării fiind stabilit la 24 octombrie 2017. La cum se mişcă lucrurile în prezent, este imposibil să se respecte şi acest termen, mai ales că de 2 luni de zile, firma Delta ACM 93 refuză să lucreze, practicând o formă de şantaj către beneficiarul/investitor Municipiul Rm. Vâlcea, care nu este de acord să schimbe radical soluţia cu care au câştigat licitaţia în ceea ce priveşte peretele cortină al lucrării, adică tâmplăria în sistem stejar-aluminiu ofertată. Practic, Delta ACM 93 a câştigat licitaţia, ofertând sistemul italian patentat/agrementat stejar – aluminiu pentru peretele cortină, un sistem inovator introdus în România în anul 2012, însă foarte scump. Au subofertat, licitând în minus sistemul, crezând că după câştigarea licitaţiei vor schimba caracteristică ofertei cu alta mai slabă calitativ, în raport cu puţinii bani ofertaţi. Practic, nici a doua echipă de dirigenţie de şantier şi-a exprimat punctul de vedere refuzând modificările de sistem propuse de constructor. Când s-au făcut calculele, cei de la DELTA ACM 93 s-a constatat că trebuie să mai vină cu vreo 12 miliarde lei vechi de acasă, pentru execuţia ofertei. Acum, reprezentanţii Delta ACM 93 vor să schimbe această prevedere contractuală, însă le stă în cale investitorul care are alături şi punctul de vedere negativ al dirigenţiei de şantier.

Situaţia la zi în şantierul de la ştradul Ostroveni este una complicată: nimeni nu lucrează de două luni, se fluieră a pagubă şi încet, încet, lucrarea se degradează. Acum, ISC Vâlcea a suspendat lucrările pe termen nelimitat, urmând să se efectueze o expertiză a pardoselii de beton, care este fisurată pe mai multe porţiuni între travee. Culmea este că această expertiză trebuie să fie realizată chiar de firma constructoare şi ar fi chiar culmea ca acesta să stabilească soluţia de remediere corectă.

Lucrarea începută în 2015 avea termen de finalizare 8 luni, termen perimat de mult. Aşa că vâlcenii şi nu numai aşteaptă finalizarea lucrării care acum, după graficul de execuţie iniţial, trebuia să „producă venituri” ale investitorului. Însă, aşa se întâmplă când trăieşti în România, dar mai ales în Vâlcea.

Noul primar, Mircia Gutău, a preluat o moştenire grea care se îndreaptă cu greutate. În investiţie erau şi spaţiile de plajă – am înţeles cu covor de iarbă,care deocamdată sunt încă din nisip. Bune şi acelea !!!

Atragem fonduri de la UE, dar plătim tot noi

În data de 23 ianuarie 2015, Primăria Râmnicului a semnat contractul pentru „Reabilitare şi modernizare baza de agrement Ostroveni în Municipiul Râmnicu Vâlcea” cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Astfel, din bani europeni, municipalitatea intenţionează să creeze o bază de agrement la standarde occidentale în cartierul Ostroveni.

Proiectul, în valoare de 31,9 milioane lei, aprox. 7 milioane de euro (din care contribuţie locală 50%) presupune acoperirea, reabilitarea şi modernizarea bazinului nr. 1 prin construirea unei clădiri care să cuprindă toate spaţiile necesare desfăşurării unei funcţiuni de agrement în condiţii moderne, respectiv: bazine, saună, grotă salină, sală fitness, vestiare, grupuri sanitare, cafenea şi spaţii tehnice.

De asemenea, se urmăreşte reabilitarea spaţiilor verzi din incintă şi a aleilor pietonale: spaţiile verzi se vor planta cu gazon natural pe toată suprafaţa aferentă şezlongurilor şi cu plante perene în zona umbrarelor în aer liber, iar umbrarele vor fi realizate din construcţii uşoare de lemn stil pergolă, dotate cu băncuţe şi mese, de asemenea din lemn. Spaţiile verzi vor fi prevăzute cu sistem de irigaţii automatizat, iar aleile pietonale din incintă se vor reface din pavele de beton.

Durata de implementare a investiţiei ar fi trebuit să fie de 19 luni de la data semnării proiectului.