Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ex-primarul din Laloșu, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare

CORUPȚE. Magistrații Tribunalului Vâlcea l-au găsit vinovat pe Ion Toma de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea pentru sine a unui avantaj patrimonial, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Astfel, judecătorii au decis să-l condamne pe fostul primar al localității Laloșu la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

CLAUDIA STANCIU

claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Corupția din administrația publică locală a depă șit orice limită, mulți primari băgând mâna adânc în banul public și înfruptându-se fără pic de jenă. Este cazul fostului edil al localității Laloșu, pesedistul Ion Toma, pe numele căruia au fost întocmite mai multe dosare penale de corupție. Unul dintre aceste dosare a ajuns însă pe rolul instanței de judecată a Tribunalului Vâlcea încă din luna august a anului 2011, Toma fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea pentru sine a unui avantaj patrimonial, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate săvâr șite în realizarea scopului și pentru ascunderea infracțiunii de abuz în serviciu.

Acum, la aproximativ doi ani de zile de la trimiterea sa în judecată, Ion Toma a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, dovedindu-i-se corupția. ” Condamnă pe inculpatul Toma Ion la 2 ani și 6 luni închisoare, iar în baza art.86/1 alin.2 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere” „se arată în hotărârea judecătorească a Tribunalului Vâlcea.

Istoricul cazului

Cazul de corupție al ex-primarului din Laloșu a fost prezentat pe larg în paginile publicației noastre. Spuneam atunci că, în acela și dosar, a fost trimis în judecată și administratorul legal al SC ISIHIA IMPEX SRL din județul Dolj, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea unui avantaj patrimonial, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și uz de fals, săvâr șite în realizarea scopului și pentru ascunderea infracțiunii de abuz în serviciu. În schimb, au scăpat de acuzații, pentru că s-a dispus scoaterea de sub urmărirea penală și aplicarea de sancțiuni administrative, Constantin Ady Pîlșoiu (pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale) și Doinel Vlaicu (pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată).

Procurorii care s-au ocupat de caz au scos la iveală că, în perioada 27 mai „07 iunie 2011, Ion Toma, în calitate de primar al comunei Laloșu, a dispus în mod nelegal plata sumei de 50.000 lei către SC Isihia Impex SRL cu sediul în județul Dolj. Din această sumă, lui Toma i-au revenit 30.000 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de demolare a Școlii cu clasele I-IV din satul Laloșu. În realitate însă, lucrarea a fost executată cu angajați ai primăriei care nu au fost remunerați pentru munca depusă și nu de firma respectivă.

Așadar, după ce că și-a bătut joc de angajații primăriei, pesedistul Ion Toma, pentru a putea dispune plata sumei către firma din Dolj, a întocmit în fals, retroactiv, mai multe documente necesare pentru îndeplinirea procedurii de achiziție prevăzute de Ordonanța nr. 34/2006, privind achizițiile publice. ” De asemenea, acesta i-a determinat pe numiții Constantin Ady Pîlșoiu, administrator în cadrul Primăriei Laloșu, și Emil Chiriac administrator al SC Isihia Impex SRL, să înregistreze sau să întocmească documente false din care să rezulte că lucrarea de demolare ar fi fost atribuită legal și efectuată de către SC Isihia Impex SRL. După sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la aceste fapte, inculpatul Toma Ion i-a determinat (instigat) pe numiții Chiriac Emil, administrator SC Isihia Impex SRL și Vlaicu Doinel, inginer-șef punct de lucru Laloșu al SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș, județul Maramureș, să întocmească un contract de prestări servicii  prin care să ateste în mod nereal că la lucrarea de demolare ar fi fost folosite utilaje închiriate, în acest scop,  de la această din urmă societate, de către SC Isihia Impex SRL” „au relatat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, cei care au anchetat cazul.

Pistoalele lui Toma, găsite de procurori la percheziții

Oamenii legii au stabilit că prejudiciul cauzat Primăriei Laloșu a fost în sumă de 50.000 lei. Sigur, în cele din urmă, suma a fost recuperată, pentru că administratorul societății Isihia Impex SRL Dolj a decis să restituie banii încasați ilegal. Numai că, ex-primarul din Laloșu, Ion Toma, nu a reu șit să scape de acuzațiile de corupție, chiar dacă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra casei sale din localitate, în vederea recuperării banilor obținuți nelegal de edil. Trebuie să reamintim că, ex-primarul Toma a fost reținut de procurori la data de 29 iunie 2011, iar la data de 30 iunie a fost prezentat Judecătoriei Rm. Vâlcea cu propunere de arestare preventivă. Instanța de judecată a dispus arestarea acestuia pe o perioadă de 29 de zile, însă,  în urma soluționării recursului formulat de inculpat, s-a respins propunerea de arestare și s-a dispus obligarea acestuia de a nu părăsi localitatea în care locuiește.

Mai mult, trebuie spus că în urma unei percheziții făcute la domiciliul pesedistului Ion Toma, oamenii legii au ridicat sumele de 16.500 de euro și 300 de milioane lei vechi, dar și bijuterii din aur.  Mai mult decât atât, ei au găsit 400 de ghiozdane și penare pe care acesta a declarat că urma să le folosească în scop electoral, mai multe kilograme de zahăr, ulei și făină, precum și cantități apreciabile de gresie, faianță și parchet. În urma unei alte percheziții efectuate la Primăria Laloșu, au fost ridicate toate procesele verbale de contravenție încheiate din anul 2000 și până în prezent, primarul Toma fiind trei mandate la rând în fruntea administrației publice locale.