Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Este străin fostul director CEC Bank, Dorin Dobrișan, de escrocheriile Elisavetei Jinaru?

INFRACȚUNI. Surprinzător sau nu, în perioada cât Elisaveta Jinaru a delapidat suma de 4,6 miliarde lei vechi, director al sucursalei CEC Bank „filiala Vâlcea era nimeni altul decât controversatul Dorin Dobrișan, acesta efectuând, în intervalul de timp 2008-2010, nu mai puțin de 6 controale la Vaideeni, ocazii cu care nu a identificat nicio disfuncție în activitatea agenției. Această descoperire i-a făcut pe oamenii legii să meargă și mai departe cu ancheta lor, descoperind că sumele sustrase au fost folosite atât de Elisaveta Jinaru în scop personal, cât și de alte persoane din Rm. Vâlcea, persoane ce dețineau funcții de conducere la unitatea bancară. De aceea, anchetatorii din Horezu au deschis un alt dosar penal, în care vor cădea multe capete pentru spălare de bani printr-o firmă ce are în administrare o renumită pensiune din municipiul Rm. Vâlcea.

În anul 2010, 33 de persoane din Vaideeni au fost înșelate de o angajată a CEC Bank „filiala Vaideeni, Elisaveta Jinaru. Suma delapidată s-a ridicat la nu mai puțin de 4,6 miliarde lei vechi, furtul făcându-se din contul deponenților ce aveau sume mari de bani capitalizate. Elisaveta Jinaru, de 58 de ani, lucra de peste 35 de ani în unitatea respectivă, iar oamenii aveau mare încredere în ea. Niciodată nu le-a trecut prin cap să își verifice conturile după ce făceau depuneri sau ridicau dobânzile, până în momentul în care prin comună au început să circule tot felul de zvonuri despre averea nejustificată a Elisavetei Jinaru. Așa s-a autosesizat Secția de Poliție din Horezu, care a început ancheta. Acum, în 2012, polițiștii condu și de comisarul „șef Nicolae Sărdărescu au finalizat dosarul, acuzând-o pe Elisaveta Jinaru de fals, uz de fals, delapidare și înșelăciune. Fosta angajată a CEC este cercetată deocamdată în stare de libertate, cauza fiind declinată Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu, urmând a fi trimisă cât de curând în judecată. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă să stea între 10 și 20 de ani după gratii.

Au rămas fără bani de înmormântare

Ion Dinulescu „zis Zimbru, cioban din Vaideeni, de 72 de ani,  a aflat printre primii că nu mai are toți banii în cont. Avea 69.000 de lei depu și la bancă, bani câștigați de pe urma vânzării oilor și a brânzei. ” Într-o zi, doamna m-a chemat la ea și mi-a spus că mi-a luat 40.000 de lei din cont,  dar să nu mă supăr că mi-i dă înapoi cu dobândă. Am făcut o hârtie între noi în care își lua angajamentul că la întâi august îmi returnează 50.000 de lei” – povestea bătrânul imediat după ce a aflat că a fost escrocat.

Și Maria Țugulescu, de 63 de ani, a aflat în 2010 că toate economiile ei pentru înmormântare au fost furate de Elisabeta Jinaru. ” Erau bani pu și deoparte  pentru înmormântare. Nu s-a gândit la mine, femeie bătrână, că m-a lăsat săracă?” – se plângea femeia. O altă bătrână, Florica Dan, de 60 de ani, din Vaideeni, recunoaște că Elisabeta Jinaru o ajuta să își ridice dobânda de la bancă fără să stea vreodată la coadă. ” Era foarte amabilă, ea îmi completa formularele și îmi dădea banii. Ultima oară am scos 1.700 de lei din 6.000. Carnetul meu de CEC a rămas la ea și-i tot ziceam să mi-l dea. Ea spunea mereu că nu are timp, nu are timp. Și când colo mi-a golit contul. M-a rugat să spun la poliție că eu i-am scos banii. Nu am putut să fac așa ceva, după ce ea mi-a luat economiile de-o viață. Erau banii mei pentru zile negre” „ne-a spus Florica Dan când a aflat că a rămas fără bani.

Dobrișan nu a găsit nicio neregulă

În perioada cât Elisaveta Jinaru a delapidat suma de 4,6 miliarde lei vechi, director al sucursalei CEC Bank „filiala Vâlcea era nimeni altul decât Dorin Dobrișan. Din ancheta polițiștilor de la Horezu a rezultat că, în intervalul de timp 2008-2010, conducerea CEC Bank „filiala Vâlcea a făcut nu mai puțin de 6 controale la Vaideeni, dar, surprinzător sau nu, nu au fost identificate disfuncții în activitatea agenției. Asta i-a făcut pe oamenii legii să meargă și mai departe cu ancheta lor, descoperind că sumele sustrase au fost folosite atât de Elisaveta Jinaru în scop personal, cât și de alte persoane din Rm. Vâlcea, persoane ce dețineau funcții de conducere. De aceea, polițiștii din Horezu au deschis un alt dosar, în care vor cădea multe capete pentru spălare de bani printr-o firmă ce are în administrare o pensiune în Rm. Vâlcea. ” În urma expertizei a rezultat faptul că sumele de bani delapidate au fost folosite atât de Elisaveta Jinaru, cât și de persoane din Rm. Vâlcea care au deținut funcții importante” „ne-a declarat comisarul „șef Nicolae Sărdărescu, șieful Secției de Poliție Horezu. CEC Bank și-a recunoscut se pare vina, conducerea centrală decizând să le restituie păgubiților sumele de bani sustrase, urmând ca după ce se finalizează dosarul în instanță, bătrânii înșelați să primească și dobânzile și reactualizările la zi.

Elisaveta Jinaru și-a făcut credit cu adeverință falsă

În paralel cu dosarul de delapidare, polițiștii din Horezu au mai deschis o anchetă pe numele Elisavetei Jinaru. Din primele cercetări s-a constatat că, prin interpu și, fosta angajată a CEC Bank „filiala Vaideeni, folosindu-se de adeverințe false eliberate de Primăria Vaideeni, a obținut de la Raiffeisen „filiala Horezu, un credit de 35.000 de euro, bani pe care i-a folosit în alte scopuri decât cele declarate la bancă. Vom reveni.

CLAUDIA STANCIU