Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

Emilian Frâncu, încă şase luni în spatele gratiilor

Foto: arhiva Vocea ValciiDeşi familia şi prietenii fostului primarul al Primăriei Râmnicu Vâlcea aşteptau ca Emilian Frâncu să fie eliberat din penitenciar, în urma cererii acestuia de întrerupere a executării pedepsei, situaţia a luat altă turnură.

Ex-edilul Frâncu a luat decizia de a-şi retrage cererea de întrerupere a pedepsei şi să-şi execute şi restul zilelor pe care le mai are de petrecut în spatele gratiilor. „Ia act că petentul Frâncu Emilian Valentin şi-a retras cererea privind întreruperea executării pedepsei. In baza art. 275 alin. 2 c.pr.pen obligă petentul la plata sumei de 550 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică azi, 30.09.2015” – se arată pe site-ul Tribunalului Bucureşti, acolo unde se judeca cererea de întrerupere a pedepsei.

După cum bine se ştie, Emilian Frâncu are mari probleme de sănătate, el suferind o operaţie dificilă la coloană, iar condiţiile din penitenciar i-au agravat starea. De aceea, el a solicitat să-i fie întreruptă pedeapsa. Numai că, de la începutul anului şi până în prezent, magistraţii au fost nevoiţi să amâne cauza de mai multe ori pentru că penitenciarul nu a instanţei raportul de expertiză medico – legală a lui Frâncu. În final, aşa cum spuneam, fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea a decis să-şi retragă el cererea.

Oricum, Emilia Frâncu a ispăşit deja o bună parte din pedeapsă, el stând în spatele gratiilor de aproape 1 an şi jumătate. Conform calculelor avocaţilor, fostul primar al Râmnicului ar mai avea de executat circa 6 luni de închisoare, cel mai probabil urmând să fie eliberat undeva în lunile martie – aprilie 2016, pentru bună purtare. Asta şi în condiţiile în care Frâncu a participat la concursuri de ţah organizate de Penitenciarul Târgu Jiu, concursuri pe care le-a câştigat, şi ar fi scris şi o carte.

Condamnat la 4 ani de închisoare

Emilian Frâncu, fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, acuzat de fapte de corupţie a fost trimis după gratii la sfârşitul lunii martie 2014 . Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis, în dosarul „Mită la Primărie”, să admită apelurile atât ale DNA, cât şi ale lui Frâncu, şi să-l condamne pe acesta la 4 ani de închisoare cu executare.

Primar al municipiului Râmnicu Vâlcea pentru doar 1 an de zile, Emilian Frâncu a intrat în atenţia procurorilor DNA după ce a fost acuzat de un arhitect bucureştean că i-a solicitat 10% din valoarea unui contract atribuit de municipalitate în urma unui concurs de proiecte. Conform denunţătorului Sorin Dragoş Popescu, suma era de aproximativ 20.000 euro. În primă instanţă, după patru luni de arest preventiv, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea penală a inculpatului la patru ani cu suspendare, permiţându-i însă edilului să se întoarcă în funcţie până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă.