Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Emilian Frâncu a fost condamnat la 4 ani cu executare

Final în procesul edilului-şef din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, acuzat de fapte de corupţie. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dat soluţia finală în dosarul „Mită la Primărie”. Astfel, au fost admise apelurile atât ale DNA, cât şi ale lui Frâncu, acesta fiind condamnat la 4 ani cu executare.

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a intrat în atenţia procurorilor DNA după ce a fost acuzat de un arhitect bucureştean că i-a solicitat 10% din valoarea unui contract atribuit de municipalitate în urma unui concurs de proiecte. Conform denunţătorului Sorin Dragoş Popescu, suma era de aproximativ 20.000 euro. În primă instanţă, după patru luni de arest preventiv, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea penală a inculpatului la patru ani cu suspendare, permiţându-i însă edilului să se întoarcă în funcţie până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

DECIZIA Curţii de Apel Bucureşti

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpatul FRÂNCU EMILIAN VALENTIN împotriva sentinţei penale nr. 665 pronunţată la 17.09.2013 de Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Penală în dosarul nr. 18690/3/2013.

Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând: În baza art. 386 Cod proc. penală schimbă încadrarea juridică a faptei săvârşite de inculpatul FRÂNCU EMILIAN VALENTIN din infr. prev. de art. 254 alin. 1 şi 2 cod penal ( din 1969) cu aplic. art. 6 din Legea nr.78/2000 în infr. prev. de art. 289 alin. 1 cod penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr.78/2000 şi art. 5 cod penal, texte de lege în baza cărora condamnă pe inculpatul FRÂNCU EMILIAN VALENTIN la pedeapsa de 4 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de disp. art. 66 alin. 1 literele a şi b cod penal.

În baza art. 65 alin. 1 şi 3 cod penal aplică inculpatului ca pedeapsă accesorie interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. 1 literele a şi b cod penal. Înlătură aplicarea art. 861 Cod penal, art. 862 Cod penal, art. 863 alin.1 Cod penal şi art. 71 alin. 5 Cod penal (din 1969). În baza art. 72 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi a arestării preventive de la data de 25.04.2013 la 17.09.2013.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Cheltuielile judiciare avansate de stat, în faza judecăţii apelului, rămân în sarcina acestuia. Suma de 50 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu desemnat inculpatului în faza judecăţii apelului se avansează din fondurile M.J. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 26.03.2014.

FRÂNCU S-A PREDAT LA POLIŢIE

Miercuri, 26 martie a.c., la orele 16.15, primarul Emilian Frâncu s-a predat la Poliţie. Însoţit de consilierul local, Liviu Boban, acesta a coborât de autoturismul personal al lui Boban, păşind singur către arestul IPJ Vâlcea. Bagajele au fost aduse ulterior de un apropiat. Imediat, Frâncu va fi supus unor analize medicale complete la Vâlcea. Emilian Frâncu îşi va ispăşi pedeapsa de 4 ani cu executare la Penitenciarul Colibaşi.

Cu o voce stinsă şi resemnată, deja ex-primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, ne-a dat o ultimă declaraţie în exclusivitate înainte de a fi încarcerat. „Vă rog, ca pe un ultim gest de bunăvoinţă, să îmi apăraţi şi mie memoria, pentru că nu vreau ca această condamnare să fie o pată neagră asupra întregii mele activităţi atât ca parlamentar, cât şi ca primar. Mă consider nevinovat şi în continuare voi căuta toate căile legale să-mi apăr nevinovăţia. Vă spun, încă o dată, că nu am cerut nimic pentru mine, ba chiar după acea discuţie blestemată de la Hotelul Ibis, am venit la Vâlcea şi m-am lăudat cu ceea ce reuşisem. Îmi cer iertare faţă de râmniceni, această condamnare este o lovitură de trăsnet pentru mine. Îmi voi duce crucea până la capăt. Sufăr pentru familia mea şi pentru ce s-a întâmplat. Am primit bărbăteşte decizia instanţei şi o voi respecta. Sper doar ca proiectele începute de mine în Râmnic să fie continuate” – ne-a declarat Frâncu.