Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Elevul ” pistolar” comitea infracțiuni sub efectul etnobotanicelor

PERICOL SOCIAL. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea au finalizat de curând rechizitoriul cauzei elevului ” pistolar” ce a terorizat, o bună perioadă de timp, copiii din mai multe șicoli din municipiu. Folosindu-se de un pistol cu aer comprimat și de un spray lacrimogen, Ș.C. „15 ani, din Rm. Vâlcea, zis și ” Șobo” , a comis, în perioada aprilie „decembrie 2011, nu mai puțin de trei infracțiuni de furt calificat și 12 fapte de tâlhărie, procurorii care au instrumentat cazul ajungând la concluzia că ilegalitățile comise de adolescent s-au concretizat într-un adevărat concurs de infracțiuni. El a fost trimis acum în judecată în stare de arest preventiv, fiind transferat la Penitenciarul Coliba și. Băiatul și-a recunoscut toate faptele, susținând că fura pentru a- și cumpăra etnobotanice, cu care se droga mai tot timpul și sub efectul cărora se afla de fiecare dată când comitea o infracțiune.

Tâlhărea pentru a- și cumpăra etnobotanice

C.Ș., zis și ” Șobo” , a fost elevul Grupului Școlar Oltchim din Rm. Vâlcea până de curând, însă el a refuzat să se mai prezinte la orele de curs, abandonând șicoala după doar opt clase. Astfel că, băiatul s-a dedicat infracțiunilor stradale, așteptându- și victimele, tineri de aceea și vârstă ca și el sau mai mici, la poarta șicolilor, acolo unde îi amenința cu pistolul și le fura toți banii și telefoanele din buzunar. Pe timpul anchetei penale, procurorii râmniceni au descoperit că adolescentul este lipsit de supravegherea părinților, aceștia nemaiavând autoritate asupra lui. De asemenea, ” Șobo” a exercitat o influență negativă asupra altor tineri de vârsta lui pe care i-a luat în anturajul său și i-a îndemnat să comită acelea și ilegalități ca și el. În fața anchetatorilor, băiatul și-a recunoscut toate faptele, susținând că fura pentru a- și cumpăra etnobotanice, cu care se droga mai tot timpul și sub efectul cărora se afla de fiecare dată când comitea o infracțiune. Adolescentul a fost supus și la trei expertize medico-legale, care au scos în evidență faptul că el are discernământul corespunzător vârstei și că are capacitatea psihică de a înțelege gravitatea faptelor sale. Medicii au concluzionat totu și că ” inculpatul minor are un potențial agresiv infracțional cu grad crescut și posibilități reduse de adaptare la norme și reguli” .

A prădat biroul unui profesor de sport

Așa cum spuneam, toate infracțiunile au fost comise de așa-zisul ” Șobo” în perioada aprilie „decembrie 2011, el fiind învinuit pentru trei furturi și 12 tâlhării și cauzând un prejudiciu total de 5.314 lei. El acosta victimele în preajma șicolilor, le cerea banii și telefoanele mobile, iar dacă acestea refuzau le amenința cu pistolul, le imobiliza și le lovea. Băiatul fura însă și din magazine și din alte imobile.

Prima faptă comisă a fost înregistrată pe data de 5 aprilie 2011, când ” Șobo” a intrat prin efracție în biroul profesorului de sport Victor Gheorghiță de la Școala Generală Nr. 5 din Rm. Vâlcea, furându-i acestuia două telefoane mobile ce aparțineau unor elevi. Tânărul infractor șitia foarte bine că în timpul orei de sport elevii își duc telefoanele mobile în cabinetul profesorului și de aceea a luat decizia de a ” da lovitura” . Mai apoi, Ș.C. a vândut telefoanele pe sume de 50 lei, bani pe care i-a folosit să- și cumpere etnobotanice.

Pe unde se ducea, tânărul de 15 ani nu se putea abține să nu fure ceva sau să nu tâlhărească. Asta s-a întâmplat și în data de 2 mai 2011, când trecea prin fața blocului minorului L.C.I. „de 12 ani, căruia i-a smuls telefonul din mână, amenințându-l cu bătaia. Victima a povestit că a ie șit din scară pentru a duce gunoiul la ghenă, iar la un moment dat s-a trezit cu tânărul lângă el, cerându-i să-i dea telefonul. Acesta a refuzat, însă ” Șobo” i-a smuls telefonul din mână, l-a amenințat și a rupt-o la fugă. Părinții păgubitului s-au dus la cei ai infractorului și le-au povestit ce s-a întâmplat, înapoindu-i mobilul.

Î și bătea victimele

Disperat să facă rost de bani pentru etnobotanice, ” Șobo” recurgea la violență pentru a- și convinge victimele să-i dea banii, telefoanele sau bunurile pe care le aveau asupra lor. Acest lucru s-a întâmplat în nenumărate rânduri, printre păgubiți numărându-se și doi elevi ai Școlii Generale I.G. Duca din Rm. Vâlcea, R.B. „16 ani și T.C. „13 ani, care au fost tâlhăriți chiar în curtea șicolii. Unul dintre ei a rămas fără banii dați de părinți după ce infractorul i-a băgat mâna în buzunar și i-a luat banii, bruscându-l și amenințându-o de mai multe ori. A doua victimă a fost prădată de lanțul de aur de la gât, tâlharul smulgându-i-l pur și simplu și amenințându-l cu bătaia. Aceste două fapte au fost comise în prezența altor minori, care au asistat neputincio și la agresiuni, fiindu-le frică să intervină, șitiind că tânărul este extrem de violent.

O altă modalitate folosită de adolescent de a le sustrage victimelor telefoanele mobile era de a le cere pentru a efectua un apel. Dacă refuzau, el îi amenința și îi brusca, iar când reușea să pună mâna pe ele fugea. În alte dăți, el îi bătea pe copii cu pumnii și picioarele. Asta a pățit și C.N.C „16 ani, care a refuzat să-i dea mobilul și s-a ales cu câțiva pumni în coaste. Tânărul a fost și amenințat că dacă va depune plângere la poliție, îl va căuta și îl va bate din nou. Și minorul N.G.V „din Rm. Vâlcea, a rămas fără telefonul mobil marca Nokia E63 și a fost și lovit cu pumnul în stomac.

Prin aceste modalități au fost tâlhăriți și alți elevi, unii fiind prădați în plină stradă, alții în curtea șicolii unde învață, iar alții chiar în fața blocului. De fiecare dată, Ș.C. „zis și ” Șobo” , recurgea la violență pentru a le lua bunurile sau banii.

Amenințări cu pistolul

Ultima sa faptă de tâlhărie însă a fost și cea care l-a băgat după gratii. În data de 9 decembrie 2011, ” Șobo” a tâlhărit, sub amenințarea armei, în fața Școlii cu clasele I-VIII ” Take Ionescu” din Rm. Vâlcea, un elev de 14 ani, luându-i telefonul mobil marca Iphone 4 și suma de 50 RON. Polițiștii însă l-au prins pe așa-zisul ” Șobo” abia în data de 5 ianuarie 2012, găsind asupra sa pistolul marca Max3 Joule de calibru 6mm și 700 de bile, pistol pe care l-a cumpărat contra sumei de 200 de lei. Ulterior, oamenii legii au reu șit să afle că minorul este de fapt autorul a nu mai puțin de 12 tâlhării și trei furturi. Așadar, așa cum spuneam, pe numele tânărului C.Ș. a fost întocmit un dosar penal, el fiind arestat pentru 15 zile, ulterior arestul preventiv fiindu-i prelungit.

CLAUDIA STANCIU