Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dreptate în cazul fetiței ucisă pe trecerea de pietoni

INECHITATE. Unei familii din Vâlcea i-a fost ucis un copil. O fetiță de 12 ani a fost zdrobită, pe trecerea de pietoni din centrul municipiului, de o călugăriță ce nu ținuse cont de culoarea ro șie a semaforului. Familia fetiței se judecă de trei ani fără a obține daune pentru această tragedie. Poliția și procuratura au tras de timp în dosarul penal, pentru că, vezi Doamne, slujitoarea Domnului trebuie ajutată. În cele din urmă ucigașa a primit o condamnare simbolică cu suspendare. Procesul civil încă continuă, de și instanța ar putea decide ca firma asiguratoare să suporte financiar pagubele produse.

Remember

În martie 2010, familia Moț din Ocnele Mari trăia o adevărată dramă, după ce fetița lor de 12 ani a fost ucisă de o călugăriță care a încurcat frâna cu accelerația. Pe 15 martie 2010, pe trecerea de pietoni din intersecția centrală a Râmnicului, Diana Moț a fost ucisă. După vacanța judecătorească, în septembrie 2013, continuă procesul pe cale civilă intentat de familia Moț pentru a obține despăgubiri. Reamintim că această familie a avut parte de mari cheltuieli legate de înmormântare și de pomenile ulterioare. Mama fetiței și-a pierdut locul de muncă în urma tragicului eveniment, iar întreaga familie a avut nevoie de consiliere psihologică (urmând și acum tratament). Autoturismul care a fost implicat în accident a fost asigurat tocmai pentru astfel de evenimente. Polița de asigurare poate acoperi daune de 1,5 milioane euro în caz de deces. Numai că instanțele din Vâlcea nu au acordat până acum un sprijin normal acestei familii și nu au despăgubit-o. Evident, moartea unui om nu poate fi compensată cu bani, dar pentru ce mai există polițe de asigurare dacă instanțele din România au nevoie de peste 3 ani pentru a da o decizie?!

Model de urmat

Instanța vâlceană care judecă cazul în prezent poate urma cazul celei din Capitală. Pe 16 august 2010, șase nou-născuți mureau la Maternitatea Giulești, după ce un incendiu a distrus aproape complet un salon în care se aflau 11 nou-născuți. Instanța a avut nevoie de aproape trei ani pentru a da un prim verdict în acest caz. Magistrații de la Judecătoria Sectorului 6 au decis ca Maternitatea Giulești să plătească daune de câte 80.000 de lei pentru fiecare nou-născut care și-a pierdut viața în tragicul incident. De asemenea, Maternitatea Giulești trebuie să plătească o amenda penală de 400.000 de lei pentru ucidere din culpă.

Judecătorii vâlceni au la dispoziție o poliță de asigurare pe baza căreia pot dispune despăgubiri. Și trebuie să mai țină cont că familia Moț, spre deosebire de familiile cărora le-au fost uci și pruncii în incendiul din Maternitate, a investit timp de 12 ani în creșterea și educarea fetiței ce le-a fost omorâtă, timp în care s-au legat puternic sentimental de acest copil, care le-ar fi fost sprijin la bătrânețe. Deci pierderea este mult mai mare. Nu are rost să mai întrebați, doamna judecătoare, câte măsline au fost în farfurie la pomana Dianei, așa cum a procedat o altă instanță spre indignarea celor prezenți la proces. Aveți o poliță de asigurare, aveți o vinovată condamnată penal pentru această faptă și aveți un copil de 12 ani ucis. Faceți dreptate familiei îndoliate. Încercați să vă gândiți cum ați da decizia dacă fetița ucisă ar fi fost a dumneavoastră și apoi pronunțați-vă!

Radu DUMITRESCU