Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dosar penal pentru fraudă în cazul Harinvest

• Procurorii DIICOT cer sechestru asigurator pe averea acţionarilor

Un prim pas în descâlcirea nodului gordian din cazul Harinvest SA este făcut de procurorii DIICOT Vâlcea care au început cercetările în frauda derulată sub nasul ASF de către brokerul vâlcean. Cu o estimare de 3,49 milioane euro pagubă adusă clienţilor SSIF-ului vâlcean al potentaţilor Crăciunescu, Antonescu, Cismaru şi Lungu, cazul se anunţă a fi unul fierbinte atât pentru organele de anchetă, cât şi pentru protipendada vâlceană. Între numele grele ale listei păgubiţilor intră nu doar o serie de oameni de afaceri din Vâlcea, ci şi deputatul PDL de Dolj Constantin Dacălu sau simpli localnici care şi-au pierdut agoniseala de o viaţă prin menţinerea unui stoc de acţiuni în conturile deschise la Harinvest.

Deputat jecmănit cu 50.000 euro

Peste 60 de plângeri penale îndreptate împotriva administratorilor şi acţionarilor societăţii au luat din decembrie calea DIICOT-ului, în cele din urmă, până şi Autoritatea de Supraveghere Financiară recurgând la o plângere penală pentru a ieşi basma curată din acest scandal fără precedent pe piaţa de valori mobiliare din România. Săptămâna trecută, procurorul de caz din Vâlcea a adresat o cerere instanţei pentru impunerea sechestrului asigurator pe averile administratorului Veronel Lungu şi pe ale celorlalţi acţionari Dumitru Crăciunescu, Ion antonescu şi Valentin Cismaru. „Este declanşată procedura de cercetare penală în această cauză. Nu ştiu care sunt procedurile celor de la DIICOT, dacă se preia cazul în funcţie de prejudiciu sau după anumite aspecte sesizate vizând implicarea unui broker sau al altuia. Eu am depus individual o plângere penală în acest caz, fiind unul dintre păgubiţi. Da, este un caz în care prejudiciul adus clienţilor este fără precedent. Aşteptăm că ASF-ul să ne convoace la o nouă întâlnire după ce lămureşte implicarea Erste- BCR în acest caz. Am înţeles că reprezentanţii ASF au pus la dispoziţia anchetatorilor o serie de documente şi, de asemenea, că unora dintre păgubiţi li s-au solicitat date despre contractele încheiate cu Harinvest”, explică deputatul Constantin Dascălu.

Păgubiţi de trei feluri

Pe o listă oficială a păgubiţilor apar până în prezent 62 de nume, printre aceştia regăsindu-se şi doi dintre acţionarii SC Harinvest SA, Dumitru Crăciunescu şi Ion Antonescu. O altă listă cu circa 200 de nume a început deja să circule printre păgubiţi, pe aceasta apărând şi nume ale unor simpli deţinători de cupoane de acţiuni din Vâlcea. „Este o listă neoficială şi neasumată de nimeni. Unele sume sunt de-a dreptul ridicole, de exemplu tranzacţii de un leu. Cred că la această oră suntem trei categorii de păgubiţi: cei care au câştigat de-a lungul timpului cu Harinvest şi au pierdut doar din câştig, cei care au pierdut totul şi eventualii debitori către Harinvest, adică anumiţi clienţi care au comandat efectuarea anumitor tranzacţii şi nu au mai acoperit costurile pentru acestea. Este destul de suspect că firma şi-a mutat deja birourile în alt sediu, la Socom, unde este acţionar majoritar Antonescu. Sper ca arhiva să fi rămas cât de cât în regulă pentru că altfel nici intervenţia organelor de cercetare penală nu va dezlega acest mister. Şi să nu uităm că o parte dintre noi am reclamat şi eventuale practici necinstite din partea altor brokeri de top de pe BVB”, a comentat unul dintre păgubiţi. ASF derulează în acest moment o anchetă privind relaţia Harinvest-BCR, traderii băncii fiind suspectaţi de a profita de poziţia instabilă a firmei vâlcene pentru a o doborî printr-o serie de tranzacţii eşuate. Cu toatea cestea, Harinvest SA şi-a dezvăluit slăbiciunile financiare apelând într-un singur an la numai puţin de 797 de operaţiuni excepţionale de „sell-out”, metodă prin care acoperi din resurse proprii pagubele pricinuite clienţilor, situaţie în care reprezentanţii ASF nu au reacţionat.