Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DNA îl audiază pe ministrul Niţă în dosarul MITĂ la HIDROELECTRICA „Nu stau la taclale cu consilierii”

Audieri ministeriale în dosarul MITĂ la HIDROELECTRICA. După ce în această amplă investigaţie a DNA au fost arestaţi Ioan Mihăila, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA şi Eugen Brădean, consilierul lui Constantin Niţă, a venit rândul ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă să dea cu subsemnatul la DNA. De altfel, numele lui Constantin Niţă apare în interceptările aflate la dosar.

Potrivit DNA, Ioan Mihăilă intenţiona să încheie alte contracte păguboase pentru Hidroelectrica şi în acest scop, i-a promis lui Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma Energon Power and Gas din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei – aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentând condiţii defavorabile pentru societatea în cauză.

În scenă a apărut şi Eugen Brădean, cel prin care ar fi trebuit să ajungă banii la Vulpescu, iar suma convenită drept mită ar fi fost disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de o firma off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

„Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Ioan Mihailă. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Eugen Brădean”, se arată în expunerea procurorilor DNA.