Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DNA: Gicuţu Deaconeasa a ţepuit statul român cu peste 3,5 milioane de euro

Un nou dosar penal pe numele deja celebrului Gicuţu Deaconeasa, cel ce este acuzat şi în alte cauze că a pus stăpânire pe pădurile Vâlcii prin falsuri. Acesta a fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, iar acţiunile sale, suspectate că ar fi penale, au ecouri şi în ziua de azi.

După ce că pe rolul instanţelor Tribunalului Vâlcea se judecă deja un dosar în care Deaconeasa este acuzat de fapte de corupţie, acum procurorii DNA au decis să-l dea din nou pe mâna justiţiei pentru abuz în serviciu. Alături de Deaconeasa mai sunt acuzaţi şi Mircea Basarabă – administrator la S.C. Consult Turist Company S.R.L. Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii continuate de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit având ca urmare producerea unor consecinţe deosebit de grave, dar şi Dan Mihai Petrulian – fost asociat la S.C. Consult Turist Company S.R.L. Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii continuate de participaţie improprie la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit având ca urmare producerea unor consecinţe deosebit de grave.

Oamenii legii îi acuză pe cei trei inculpaţi că, în perioada iunie 2004 – august 2006, au falsificat mai multe acte şi hărţi pentru a dobândi, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munţii Puru, Galbenu și Petrimanu, din judeţul Vâlcea. „Astfel, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, cei trei inculpaţi i-au indus în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Voineasa și Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată. Inculpaţii au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moștenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective și, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Inculpatul Basarabă Mircea, în calitate de reprezentant al SC CONSULT TURIST COMPANY SRL Craiova, a încheiat cu moștenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munţii Galbenu, Puru și Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moștenitorii respectivi erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat” – se arată în comunicatul DNA.

Ce spune procurorii în rechizitoriu

Procurorii, în rechizitoriul lor, au reţinut faptul că cei trei inculpaţi au prejudiciat statul, prin infracţiunile lor, cu suma totală de peste 3,5 milioane de euro. Dosarul lor a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, iar Ministerul Finanţelor şi Direcţia Silvică Vâlcea s-au constituit parte civilă în proces. Iată de spun oamenii legii în rechizitoriu: „Punctul de plecare al demersurilor inculpatului Basarabă Mircea se află în perioada 30.06.2004-15.04.2005, când inculpatul Petrulian Mihai Dan împreună cu alte persoane l-au împuternicit pe primul menţionat să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza prevederilor legilor fondului funciar. Practic, în acest context, cei doi inculpaţi, Basarabă Mircea și Petrulian Mihai Dan s-au hotărât să beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obţinerea unor retrocedări frauduloase, apelând la sprijinul unor funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, mai precis la sprijinul inculpatului Deaconeasa Gheorghe. Prin intermediul acestuia din urmă, care deţinea, în acea perioadă, funcţia de șef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, au fost identificate terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român (atât în mod direct cât și în calitate de acţionar al unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat). Apoi, inducând în eroare o serie de funcţionari, au reușit să deposedeze statul român, în mod fraudulos, de terenuri cu vegetaţie forestieră pe care, în scurt timp, le-au și înstrăinat către alte persoane. Ca și modalitate de operare, inculpaţii și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și ulterior, le-au folosit, atât în faţa membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în faţa instanţelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă. În această modalitate, conform contractelor de presări de servicii, inculpaţii au obţinut un folos necuvenit constând în procentajul de 15%, respectiv 25% din sumele încasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, în urma vânzării terenurilor reconstituite. Prin activităţile realizate și prin folosirea de înscrisuri falsificate, toţi cei trei inculpaţi au determinat funcţionari publici din cadrul comisiilor locale și pe cei ai comisiei judeţene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăţie, în mod defectuos, acte referitoare la atribuţiile lor de serviciu având drept consecinţă deposedarea statului de o suprafaţă totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munţii Puru, Galbenu și Petrimanu, din judeţul Vâlcea”.