Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Directorul Mihăilescu de la Direcția Silvică reacționează în cazul DEFRIȘĂRILOR de la Băile Govora

În urma apariției în ziarul Vocea Vâlcii din data de 27.01.2018 a unui articol care prelua luări de poziții de pe site-ul STOP Defrișărilor, directorul Direcției Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, a dispus verificarea aspectelor sesizate.

Astfel, s-a constatat că suprafața de pădure care era menționată în respectivul articol „tăiată la ras”, este o suprafață din fondul forestier proprietate publică a statului, aflată în administrarea Ocolului Silvic Băbeni din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, pe care erau efectuate tăieri de regenerare a pădurii.

În urma efectuării tăierilor de însămânțare și de punere în lumină a semințișului de gorun și fag conform prevederilor din amenajamentul silvic întocmit de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, Staţiunea Piteşti, aprobat prin Ordin al Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 1977 din 27.07.2011, era necesar a fi efectuată tăierea definitivă a arboretului bătrân, în vârstă de 150 ani, pentru promovarea și punerea în valoare a noii păduri tinere.

Astfel, conform legislației silvice în vigoare, s-a întocmit actul de punere în valoare nr. 860 (numărul în sistemul de urmărire a masei lemnoase SUMAL fiind 1178645, iar în registrul de evidenţă a documentelor la nivelul Ocolului Silvic Băbeni fiind 6431/24.08.2016).

Masa lemnoasă a fost vândută prin licitație publică în data de 28.09.2017, încheindu-se contractul de furnizare cu firma SC Roxand Prod SRL (contract nr. 276/2017) şi s-a eliberat autorizația de exploatare nr. 1250996/13.11.2017.

Parchetul identificat și prin coordonate GPS, postat pe catalogul de vânzare a masei lemnoase, link afișat public pe site-ul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva (Romsilva/Publicitate şi Anunţuri/Licitaţii de masă lemnoasă pe picior), a fost licitat cu mențiunea că, după exploatare, transportul de material lemnos se face și prin proprietăți private ale unor persoane fizice.

În aceste condiții, agentul economic cumpărător are obligația de a-și negocia servitutea de trecere cu deținătorii/proprietarii acestor suprafețe. Ocolul Silvic Băbeni nu are nicio obligație legală, într-o relație de drept civil, între o firmă privată care exploatează masă lemnoasă și un proprietar privat care deține o suprafață de teren, întrucât contractul de vânzare – cumpărare a fost întocmit în “condiția loco furnizor” (masa lemnoasă este vândută la locul furnizării).

În urma verificărilor efectuate în teren în ziua de 28.01.2018, nu s-au constatat încălcări ale legislaţiei silvice în vigoare.

Din păcate, pe fondul neînțelegerilor dintre firma privată și un cetățean, a apărut această situație conflictuală. Persoana care are litigiul cu firma de exploatare pentru folosirea unei suprafețe de teren care susține că îi aparține a sesizat aspectele și la poliție precum și la primărie și a încercat să atragă atenția asupra litigiului prin postare informației pe site-ul STOP Defrișărilor.

Direcţia Silvică Vâlcea îşi arată disponibilitatea de a media conflictul, în condiţiile legii, având în acest scop sprijinul Primăriei Oraşului Băile Govora şi al Poliţiei Oraşului Băile Govora.