Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dezbaterea de la ștrand vs. DELTA ACM sau cum să îngropi un proiect pe fonduri europene, dar și societăți care au lucrat sub antrepriză

Dezbaterea de la ștrand vs. DELTA ACM sau cum să îngropi un proiect pe fonduri europene, dar și societăți care au lucrat sub antrepriză
Punerea în discuție publică a celui mai controversat proiect de investiții pe fonduri europene, am numit aici Complexul de Agrement Acvatic din Râmnicu Vâlcea de către primarul Mircia Gutău. scoate la iveală situații despre care ziarul Vocea Vâlcii a mai scris de-a lungul anilor.
Complexul de Agrement Acvatic din Ramnicu Valcea, adică proiectul de modernizare al ștrandului din Ostroveni, proiect ce ar fi trebuit să atragă de la UE peste 3,5 milioane euro, restul fiind contribuție locală,s-a dovedit a fi un mare fiasco, mai ales după ce, în 2017, Inspectoratul de stat în Construcțiii Vâlcea a decis sistarea lucrărilor, din cauza unor nereguli grave la structura de rezistență a clădirii.

Finanțare europeană pierdută, Delta ACM atacă în instanță

”Proiectul cu o valoare totală de aproape 32 milioane lei a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 şi aprobat pentru o finanţare nerambursabilă de 15,5 milioane lei la începutul anului 2014. Principalele lucrări propuse erau construirea unei clădiri monobloc peste bazinul nr. 1 (cu toate spaţiile necesare desfăşurării unei funcţiuni de agrement), compartimentarea bazinului existent în trei bazine, dotarea clădirii cu echipamente tehnice moderne şi reabilitarea spaţiilor exterioare din incinta Ştrandului Ostroveni. Termenul de finalizare a contractului a fost stabilit la 31.12.2018.
Pe parcursul derulării lucrărilor, în urma constatării nerespectării obligaţiilor legale şi contractuale de către asocierea dintre constructor şi proiectant, Primăria municipiului a luat decizia rezilierii contractului de execuţie a lucrărilor începând cu data de 22.06.2017; măsura a fost contestată de către antreprenor, iar litigiul se află în prezent pe rolul instanţei de contencios, ceea ce a pus Primăria municipiului în imposibilitatea de a încheia fizic şi financiar proiectul. Suma de 1.684.765 lei, primită până atunci din fonduri europene, a fost restituită, iar finanţarea a fost pierdută”, se arată într-un comunicat al Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Obiectiv în conservare

Valoarea lucrărilor executate până în prezent este de peste 11 milioane lei, iar obiectivul se află în conservare. În cursul anului 2019, ţinând cont de modificările legislative apărute între timp şi de recomandările desprinse din expertiza tehnică efectuată la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcţii, Municipalitatea a revizuit proiectul tehnic şi devizul aferent pentru acest obiectiv de investiţii, suma necesară rezultată pentru lucrările rămase de executat fiind de 24.328.009,91 lei.
”În aceste condiţii, alternativele supuse consultării publice de miercuri sunt continuarea investiţiei în coordonatele stabilite iniţial – ceea ce ar presupune un efort financiar de peste 5 milioane de euro din bugetul local – sau încheierea, cu costuri minime, a lucrărilor la clădirea monobloc şi schimbarea destinaţiei acesteia. Decizia luată în urma acestei dezbateri publice va fi tradusă într-o hotărâre a Consiliului Local care să stabilească viitorul acestei investiţii”, se mai precizează în comunicatul amintit.

Delta ACM 93 Bucuresti a practicat o formă subtilă de santaj

Lucrarea începută în 2015 avea termen de finalizare 8 luni, termen perimat de mult. Din luna martie 2017, după sistarea contractului de 6 luni, lucrarea a avut o nouă firmă de dirigenţie de şantier si, de asemenea, s-a semnat un nou act adiţional, termenul de finalizare al lucrării fiind stabilit la 24 octombrie 2017. Delta ACM 93 a refuzat să lucreze, după semnarea noilor documente, practicând o formă de şantaj către beneficiarul/investitor Municipiul Rm. Vâlcea, care nu a fost de acord să schimbe radical soluţia cu care au câştigat licitaţia în ceea ce priveşte peretele cortină al lucrării, adică tâmplăria în sistem stejar-aluminiu ofertată.
Practic, Delta ACM 93 a câştigat licitaţia, ofertând sistemul italian patentat/agrementat stejar – aluminiu pentru peretele cortină, un sistem inovator introdus în România în anul 2012, însă foarte scump. Au subofertat, licitând în minus sistemul, crezând că după câştigarea licitaţiei vor schimba caracteristică ofertei cu alta mai slabă calitativ, în raport cu puţinii bani ofertaţi. Practic, nici a doua echipă de dirigenţie de şantier şi-a exprimat punctul de vedere refuzând modificările de sistem propuse de constructor. Când s-au făcut calculele, cei de la DELTA ACM 93 au constatat că trebuie să mai vină cu vreo 12 miliarde lei vechi de acasă, pentru execuţia ofertei. Reprezentanţii Delta ACM 93 au dorit să schimbe această prevedere contractuală, însă acest lucru nu s-a întâmplat, fiind, de altfel, și ilegal.

Antogil, insolvență forțată din cauza DELTA ACM

Una din firmele care au lucrat sub antrepriză cu DELTA ACM este SC Antogil SRL din Rm. Vâlcea, care, din cauza faptului că nu și-a primit banii pe lucrarea executată a intrat în insolvență, a trimis peste 100 de angajați acasă și pierde timpul prin tribunale pentru a- și recupera peste 5 miliarde lei vechi. Cele două firme s-au înțeles contractual la sfârșitul anului 2009, când au semnat un contract de execuție lucrări, ce avea ca obiect ‘Lucrări de reabilitare termică la imobilul 126, nr. 11, strada Matei Basarab, Râmnicu Vâlcea’. Părțile contractante au fost SC Antogil SRL, (executant), reprezentată de Boruz Gili, în calitate de administrator, și SC DELTA ACM 93 SRL, reprezentată prin ing. Florea Diaconu, director, denumită beneficiar. Durata contractului a fost de 8 luni.
Execuția contractului s-a desfășurat fără probleme, așa cum arată și situația de lucrări întocmită de SC ANTOGIL SRL și semnată de un reprezentant al DELTA ACM, Ion Aurel Ghiurcă. La blocul 126 de pe strada Matei Basarab s-au efectuat lucrări ample și de anvergură, care au necesitat organizare de șiantier, aproape 100 de muncitori, calificați în diverse meserii. Așadar un efort financiar, dar și uman din partea SC Antogil SRL. În cele 8 luni de zile cât a durat execuția anvelopării blocului 126, firma Antogil a efectuat ample lucrări de construcții.
Tot din situația de lucrări reiese și suma pe care DELTA ACM trebuia să o plătească către firma vâlceană. Așadar valoarea lucrărilor este de 996.273,44 lei, inclusiv TVA (9,9 miliarde lei vechi). Din această sumă, Delta ACM a achitat doar jumătate, rămânând datoare cu 542.435,1 lei, (5, 4 miliarde lei vechi), bani pe care Gili Boruz nu i-a mai văzut nici până în ziua de azi. În zadar au fost trimise facturile și prin fax și prin poștă, DELTA ACM a refuzat categoric orice contact cu Gili Boruz sau avocații acestuia pentru stingerea datoriei.
După 10 ani de zile, calvarul lui Gili Boruz continuă, el luptându-se prin instanțele de judecată cu băncile. Procesele nu sunt încă finalizate și e cale lungă până la a se ajunge la un deznodământ.