Despre groapa de gunoi de la Măldăreşti şi neregulile de acolo s-au scris articole întregi, jurnaliştii vâlceni atrăgând atenţia asupra acestei probleme, iar localnicii făcând chiar şi proteste. Chiar şi Uniunea Europeană a declarat-o neconformă şi a dispus ca până în anul 2017 să fie închisă. Cu toate acestea, măsuri nu au fost luate, iar acum s-a ajuns la situaţia în care cetăţenii din Măldăreşti susţin că în zonă este un adevărat dezastru ecologic, deşeurile fiind depozitate pe izlazul comunal.
Conform localnicilor, încă din toamna anului 2015, la groapa de gunoi de la Măldăreşti se depozitează deşeurile, care sunt aduse din mai multe judeţe ale ţării, pe izlazul comunal, de-a lungul unui drum de interes public. Ca atare, se pare că firma proprietară a gropii a încălcat toate prevederile din autorizaţia de mediu, iar pe adresa Gărzii de Mediu Vâlcea şi a Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului au fost făcute mai multe sesizări în acest sens.
Numai că, nimeni nu a luat nicio măsură până acum, iar în videoclipul postat pe site-ul nostru, www.voceavalcii.ro, filmat zilele trecute, se vede clar cum depozitarea deşeurilor pe izlaz continuă să fie aduse gunoaie.
Pânza freatică a fost poluată…
Una dintre familiile din Măldăreşti, care a decis să ia atitudine, ne-a mărturisit că groapa de gunoi a devenit o bombă ecologică, care a poluat pânza freatică. Deşeurile se pare că sunt lăsate în apropierea pârâului Ciupa, care se varsă în Luncavăţ, iar dacă până de curând oamenii îşi adăpau animalele acolo, acum ei refuză să mai facă acest lucru.
De asemenea, apa din puţurile aflate în gospodăriile din apropiere este de nefolosit în această perioadă, pe luciul apei observându-se un strat unsuros. De altfel, oamenii se tem că acum, când o să vină căldura, mirosul, şi aşa pestilenţial, va fi şi mai puternic şi vor fi, din nou, invadaţi de muşte.
„Este un dezastru cum nu vă închipuiţi aici. Când bate vântul, toate hârtiile şi pungile de la deşeurile depozitate pe izlaz vin la noi la porţi. Adunăm tomberoane întregi de gunoaie. Asta ca să nu vă mai spun că sunt nişte mirosuri îngrozitoare şi suntem terorizaţi de muşte. Apa din fântâni nu o mai putem folosi, pentru că este unsuroasă, iar animalele nu le mai adăpăm din pârâu. Vin zilnic maşini de peste 20 de tone şi varsă deşeurile pe izlazul comunal, până în intrarea la groapa de gunoi. Autorităţile nu văd! Nu se ia nicio măsură de ani de zile” – ne-a mărturisit o femeie, ce locuieşte cu familia ei în apropierea gropii de gunoi şi căreia îi vom păstra anonimatul.
Lasă un comentariu