Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Denunţ “pentru suspiciunea de săvârşire a infracţiunii de luare de mită”

Aşadar, martorul arată că nu a existat o acţiune de pretindere a unei sume de bani din partea inculpatului, el fiind determinat de anumite impresii proprii să formuleze un denunţ la Direcţia Naţională Anticoruptie. Martorul Popescu Sorin Dragoş, la rândul său, a formulat un denunţ la 17.04.2013, „pentru suspiciunea de săvârşire a infracţiunii de luare de mită ” în care a menţionat:

„Arăt că sunt administrator al Birou Individual de Arhitectură. Anul acesta, B.I.A a realizat pentru Primăria Rm. Vâlcea proiectul «Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central al Mun. Rm.Vâlcea», în urma câştigării unui concurs de arhitectură în anul 2012. B.I.A a îndeplinit obligaţiile contractuale, a predat proiectul către Mun. Rm. Vâlcea, fiind întocmit procesul de recepţie a documentaţiei tehnice,conform contractului.

În data de vineri 12.04.2013, pe telefonul meu mobil cu nr. 0724885222 am fost contactat de la postul telefonic cu nr. 0744543056 de primarul Mun. Rm.Vâlcea. Acesta mi-a solicitat o întâlnire, pentru a discuta şi finaliza discuţia din ianuarie 2013, în care s-a negociat preţul proiectării. Pentru lucrarea finalizată, B.I.A a încasat cca. 65.000 Euro din totalul de cca. 200.000 Euro, conform facturii emise în martie 2013.

Am mai fost contactat duminică, 14.04.2013, de la acelaşi post telefonic. Dl. Primar m-a invitat din nou să port cu el o discuţie, fie luni seară la Rm. Vâlcea, fie marţi dimineaţă, în Bucureşti, zona Băneasa, făcând precizarea că va pleca din ţară cu avionul. La această discuţie, primarul a făcut precizarea că trebuie să discutăm, pentru a şti cum să procedeze cu proiectul, în condiţiile în care B.I.A a îndeplinit obligaţiile conform contractului și are doar de primit banii, conform facturii. În urma discuţiei a rămas să îi confirm luni.

Luni, 15.04.2013, în jurul prânzului, l-am contactat telefonic pe primar şi i-am spus că nu ne putem întâlni nici luni seară, nici marţi dimineaţă, fiind implicat în alte activităţi.

Azi, 17.04.2013, ora 10:34 am sunat la contabilitatea Vâlcea, pe nr. 0734887983 şi am întrebat de situaţia plăţii către B.I.A. Mi s-a precizat că deşi hârtiile au fost întocmite, dl. primar a avut nişte obiecţiuni”.

În declaraţia dată la 23.04.2013, Popescu Sorin Dragoş şi-a nuanţat poziţia iniţială, dar cu privire la presupusa pretindere de către inculpat, „într-o manieră indirectă, ocolitoare” a unor foloase materiale în cadrul întâlnirii din 19.01.2013 acesta a arătat că:

„Fiind destul de bulversat şi pentru că nu m-am mai confruntat cu asemenea situaţii am spus primarului că suntem de acord fără să înţelegem exact ce anume încerca acesta să ne transmită. Pot să precizez că această discuţie în biroul primarului a avut loc la data de 19 ianuarie 2013”.

În ceea ce priveşte modalitatea de plată a proiectului şi discuţiile purtate cu inculpatul în luna aprilie 2013, Popescu Sorin Dragoş a declarat în faţa organelor de urmărire penală că „în jurul datei de 10 aprilie 2013 am fost sunat de către reprezentanţi ai Primăriei Râmnicu Vâlcea care mi-au dat asigurări în sensul că banii vor fi plătiţi într-o singură tranşă până pe data de 15 aprilie 2013, după care mi s-a comunicat faptul că banii vor fi plătiţi în două tranşe una înainte de 15.04.2013 şi una după 15.04.2013”.

Aşa cum a arătat în faţa instanţei la termenul din 03.09.2013 martorul Pripas Georgeta, şef serviciu contabilitate şi buget al Primăriei Rm. Vâlcea la acea dată, a hotărât ca plata facturii emise de Biroul de Arhitectură Popescu Sorin Dragoş să fie făcută în mai multe tranşe, din cauza altor datorii urgente ale primăriei, Frâncu Emilian Valentin nefiind implicat în prognozarea plăţilor.

Întâlnirea de la Ibis

În continuare, Popescu Sorin Dragoş a declarat că: „Pe data de 22.04.2013,mai exact ieri,l-am contactat pe Frâncu Emilian Valentin pe numărul de telefon mobil pe care acesta mi-l dăduse şi i-am comunicat că sunt dispus să mă întâlnesc cu acesta. El mi-a spus că tocmai se îndrepta spre Bucureşti şi că poate să se întâlnească cu mine chiar în aceeaşi zi. Eu am fost de acord şi am stabilit să ne întâlnim la Hotel Ibis, în barul hotelului, hotel situat pe lângă Gara de Nord din Bucureşti.

În după amiaza aceleiaşi zile respectiv 22.04.2013 în jurul orelor 15.00 am mers la locul stabilit şi m-am întâlnit cu Frâncu Emilian Valentin în holul hotelului. Am intrat în barul hotelului, am comandat fiecare câte ceva după care primarul, la un moment dat, a scos o coală de hârtie de tip A4 din haină, în care era scris de mână, cel mai probabil de către dânsul, un text pe care nu mi-l aduc aminte în totalitate pentru că eram foarte emoţionat, dar din care rezulta că noi ar fi trebuit să înţelegem că la momentul când «am bătut palma», expresie pe care am reţinut-o din acea hârtie, el ar fi trebuit să primească un procent de «10%» din suma ce urma să o încasăm noi pentru serviciile prestate”.

În continuare, primarul mi-a spus faptul că are o factură „de 4″, referindu-se la suma de 400.000 de lei pe care „o să-i dea drumul”, eu înţelegând prin aceasta că o să îndeplinească atribuţiile de serviciu ale sale în ceea ce priveşte avizarea de către dânsul a facturii în valoare de 400.000 de lei care urmează să ne fie virată în cont ca o a doua tranșă din suma totală pe care o aveam de încasat”.

Aşa cum am arătat deja, în faţa instanţei Popescu Sorin Dragoş a recunoscut că nu inculpatul trebuia să primească sumele de bani despre care s-a discutat la Hotelul Ibis ci ele aveau o destinaţie legală, cu titlu de sponsorizare şi publicitate.

În ceea ce priveşte plata tranşei a doua a facturii în valoare de 400000 lei, la data şi ora întâlnirii din 22.04.2013 dintre inculpat si denunţător, Frâncu Emilian Valentin semnase deja toate documentele ce intrau în atribuţiile sale pentru efectuarea plăţii.

Geanta buclucaşă

Popescu Sorin Dragoş a mai susţinut în aceeaşi declaraţie că „Tot în cadrul discuţiei acesta mi-a spus că doreşte 50.000 de lei ca primă tranşă din procentul de 10% adică din 20.000 de Euro bani pe care mi-a spus să îi pun într-o geantă şi să-i dau unei doamne directoare de la un post de televiziune din Râmnicu Vâlcea, această doamnă fiind doamna Constantinov şi mi-a dat şi numărul acesteia de telefon pentru a intra în contact cu ea. În aceeaşi discuţie primarul mi-a spus că diferenţa de bani respectiv a doua tranşă din cei 10% pretinşi adică 40.000 de lei urmează să îi dau prin intermediul unui contract de sponsorizare prin care biroul meu de arhitectură ar trebui să sponsorizeze Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru evenimentul festiv «Zilele Municipiului Râmnicu Vâlcea». Frâncu Emilian Valentin mi-a indicat modalitatea în care va trebui să dau aceşti bani respectiv cei 40.000 de lei transmiţându-mi că va trebui să iau legătura cu domnul Avram de la corpul de control din cadrul Primăriei din câte am înţeles cu care aveam să închei acest contract de sponsorizare. În acest sens primarul mi-a spus că trebuie să am la mine ștampila Biroului de Arhitectură iar domnul Avram va avea la el la birou contractul de sponsorizare în două exemplare, pentru suma de 40.000 lei. Din ansamblul discuţiei, având în vedere faptul că suma de 50.000 de lei plus suma de 40.000 de lei fac aproximativ echivalentul a 20.000 de Euro, am înţeles că aceste două sume de bani respectiv 50.000 + 40.000 de lei reprezintă procentul de 10% din valoarea aproximativă a contractului încheiat de către biroul meu de arhitectură cu Primăria Râmnicu Vâlcea, procent care mi-a fost pretins de către primarul Frâncu Emilian Valentin”.

Dacă în ceea ce priveşte suma de 40.000 lei denunţătorul a declarat că urma să fie încasată oficial de primărie în baza unui contract de sponsorizare, în ceea ce priveşte suma de 50000 lei Popescu Sorin Dragoş nu a menţionat că era destinată publicităţii, promovării proiectului, deşi acest lucru rezultă şi din înregistrarea ambientală a convorbirilor dintre acesta şi martorul Constantinov Aurora din 25.04.2013.

Abia în fața instanţei Popescu Sorin Dragoş a admis că cei 50000 lei au fost înmânaţi lui Constantinov Aurora pentru promovarea proiectului în mass-media.

Frâncu Emilian Valentin a arătat, atât în faza de urmărire penală cât şi în faţa instanţei că, având un program foarte încărcat în acele zile a omis să-i explice martorului Constantinov Aurora scopul vizitei lui Popescu Sorin Dragoş la sediul postului TV Vâlcea 1, comunicându-i telefonic doar că acesta va veni cu un mesaj.

„Nu mi-a solicitat, expres, la nici un moment, vreo sumă de bani”

În declaraţia dată la termenul de judecată din 30.07.2013, pe lângă faptul că Popescu Sorin Dragoş a admis că sumele de bani despre care s-a discutat la 22.04.2013 la Hotelul Ibis erau destinate sponsorizării si promovării, acesta a recunoscut şi că:

„Domnul primar nu mi-a solicitat expres la niciun moment vreo sumă de bani. Despre promovare am discutat oarecum tangenţial cu domnul Şindilaru însă promovarea se face contra cost”. Această declaraţie a denunţătorului, coroborată cu faptul că, la data și ora întâlnirii din 22.04.2013 de la Hotelul Ibis, Frâncu Emilian Valentin își îndeplinise toate atribuţiile de serviciu legate de plata tranşei a doua din valoarea contractului, demonstrează că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită.

Martorul Constantinov Aurora a specificat în declaraţia dată în faţa organului de urmărire penală că la 24.04 2013 Frâncu Emilian Valentin a anunţat-o că a doua zi urmează să o caute la sediul televiziunii un arhitect din partea lui, lucru care nu i s-a părut nefiresc deoarece inculpatul „obişnuia să trimită tot felul de oameni cu probleme sociale la mine, iar eu îi direcţionam la reporteri în vederea întocmirii unor reportaje cu cazurile lor”.

Un asemenea reporter era şi Tudor Şindilaru care realiza la postul de televiziune condus de Constantinov Aurora o emisiune pe teme de urbanism şi care deţinea si funcţia de consilier în cadrul Primăriei Rm. Vâlcea, putându-se ocupa astfel de promovarea proiectului. Constantinov Aurora a relatat şi că, denunţătorul i-a spus că „a venit să-mi aducă o geantă să i-o dau domnului primar Frâncu Emilian Valentin” şi că ea nu ştia ce se afla în acea geantă, gândindu-se, având în vedere dimensiunile genţii, că în ea s-ar putea găsi o componentă a unui calculator. În faţa instanţei, la termenul din 30.07.2013, Constantinov Aurora şi-a menţinut declaraţia de la urmărire penală, arătând în plus: „Televiziunea noastră poate să facă servicii de promovare şi de publicitate, eu personal ocupându-mă de acest aspect. Nu îmi amintesc să fi avut o altă discuţie cu domnul arhitect în afară de proiectele respective. În cadrul televiziunii mele există o emisiune realizată de Tudor Şindilaru pe probleme de urbanism. Popescu Dragoş a venit la mine părându-mi-se monosilabic şi din politeţe pentru a nu îl da afară am găsit un dialog comun discutând despre proiectul dânsului. Nu l-am sunat pe domnul primar să îl întreb ce este cu acest individ la mine pentru că nici nu îmi terminasem discuţia cu respectivul domn părându-mi-se nepoliticos să îl sun să îl întreb ce vrea de la mine. Cel care venea cu bani cheş pentru proiectele de promovare avea un discount.”

Aşadar Constantinov Aurora a confirmat declaraţiile inculpatului care a arătat constant că l-a trimis pe denunţător la postul de televiziune pentru a face publicitate proiectului.

Trebuie menţionată şi atitudinea provocatoare a denunţătorului care a insistat să-i spună martorului Constantinov Aurora ce e în geantă, deşi aceasta a afirmat de nenumărate ori în cursul discuţiei cu Popescu Sorin Dragoş că nu o interesează acest aspect.