Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dealer de droguri prins în parcarea de la Kaufland (II)

Săptămâna trecută, un eveniment de o gravă importanță s-a petrecut în municipiul Rm. Vâlcea, în parcarea supermarketului Kaufland. Un tânăr vâlcean, Bogdan Ungureanu, cameraman în lumea presei județene, a fost arestat de polițiștii Serviciului antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, structură specializată din Poliția Română, având asupra sa, într-o cutie de carton, 300 de doze de „joint” de marijuana/canabis. Acesta este un drog interzis și vânzarea lui este pedepsită aspru. În mediile vâlcene, surpriza informației a fost totală iar deziluzia tot în acest registru. Tânărul nu era cunoscut ca având un comportament deviant, infracțional, violent, consumator de droguri, remarcându-se printr-un comportament deosebit de civilizat în societate și la locul de muncă. Se putea crede orice despre Ungureanu, dar nu că va intra vreodată în rândul infractorilor și, mai ales, ca dealer de droguri.

Ce este „joint-ul” ?

Un joint este o țigară care conține frunzele, tulpina și semințele uscate și mărunțite ale plantei numite Cannabis sativa (cânepă). În Occident, joint-urile sunt rulate, în general, cu foițe de țigară, prin dispozitive de mărunțire și dozare,  dar în țările mai puțin dezvoltate se mai folosesc și ziare, țigări cu tutunul scos. În general, un joint conține între 0,25 – 0,50 grame de canabis, dar poate varia mult în dimensiuni sau gramaj. Canabisului i se mai spune și marijuana (iarbă, verde, ganja) și, în argou, în România, există numeroase alte cuvinte care se referă la țigările din canabis, precum „cui” , „gigi” , „johnny” sau „iordan” . O doză de „joint” costă un milion de lei vechi, pe piața drogurilor.

Sărăcia, bate-o vina!

Bogdan Ungureanu a suferit, anul trecut, o grea pierdere, prin sinuciderea mamei sale, determinată, se spune, de presiunea exercitată asupra sa de niște cămătari de la care împrumutase o sumă mare de bani și nu avea cum să o mai restituie. Cămătarii, apoi, și-au îndreptat presiunea, prin amenințări cu bătăi sau moarte, asupra lui Bogdan. Acesta, în redacția în care lucra, și-a povestit necazul colegilor de platou, menționând că nu mai are ce să mai facă cu plata datoriei preluate decât să- și vândă apartamentul moștenit și dacă îi mai rămân bani să- și cumpere și el o garsonieră, pentru că nu va avea unde sta. Solidari cu el, colegii și prietenii l-au asigurat că îl vor ajuta și ei cu bani, ca să completeze prețul garsonierei, în caz că nu-i rămân suficienți bani din vânzarea apartamentului. Și, acum, uite ce a făcut!

Misterul drogurilor

Nu se cunoaște cum a reu șit tânărul să ia contact cu furnizorul de joint-uri (din București?), dar cert este că a intrat în vizorul Serviciului Antidrog „structura centrală a Poliției Române – care a demarat monitorizarea lui, pas cu pas. În cutia care era în posesia lui, când s-a realizat flagrantul, s-au aflat 300 de doze – mărunțite și păstrate în staniol, în valoare de 300 de milioane lei vechi. În ziua următoare, colegii de muncă, aflând că Bogdan „”Greu'”, cum i se mai spunea, datorită volumului său fizic – a primit mandat de arestare de 29 de zile, i-au deschis fișetul din vestiar și, într-o cutie de metal care, anterior, avusese în ea o sticlă de whisky William Lawson’s, s-au mai găsit încă 62 de doze de drog. Evident, a fost sunat unul dintre inspectorii șiefi adjuncți ai IJP Vâlcea și, într-o discreție cerută, trei polițiști de la „Crimă Organizată” au constatat, numărat și consemnat noua probă materială a infracțiunii. După această acțiune, nu se mai șitie nimic despre continuarea arestării, ancheta fiind preluată și făcută la București, de procurorii DIICOT. Oricum, fapta lui Bogdan Ungureanu este pedepsită aspru, condamnarea vizând închisoare de la 7 până la 15 ani, poate și mai mult, dacă a și consumat „joint-uri” .

Informații utile

Toate problemele cauzate de consumul de droguri – și aici intră violența, imoralitatea, traficul de droguri cu crimele lui, violurile lui, furturile și câte altele, familii distruse în mod brutal, pe lângă deteriorarea fizică și psihică a omului – toate acestea șitiți cu ce încep? Ați ghicit! În 90 % din cazuri cu un simplul „joint” (canabis). Canabisul este deosebit de periculos tocmai pentru că are chip de „miel” nevinovat și mulți tineri îl tratează ca pe ceva recreativ cum e alcoolul și tutunul. Cantitatea de sulf și nivelul de monoxid de carbon al fumului de marijuana (arde canabisul) este de 3 până la 5 ori mai mare decât la fumătorii de tutun. Prin ardere canabisul emană de la 4 până la 6 ori mai multe substanțe cancerigene decât tutunul. Canabisul poate avea efecte puternice asupra stării mintale, poate mări problemele psihice latente. Substanțele produse în creier prin consumul de canabis favorizează dependența de heroină prin producerea de substanțe similare și în continuitate. În circuitul actual al discotecilor și cluburilor, tinerii nu se mai limitează la canabis pentru că au apărut alte narcotice mai tari. Dar toți consumatorii au început cu canabisul. Specialiștii consideră că marijuana nu creează  o dependență majoră, dar are efecte fiziologice și psihologice extrem de intense. Cel mai des întâlnite efecte asupra psihicului sunt: modificări frecvente de dispoziție, lipsa de motivație și de interes pentru orice fel de activitate, toleranță redusă la insuccese, performanțe scăzute la șicoală sau la locul de muncă, mișcări lente, reducerea capacității de memorare și de concentrare a atenției. În unele țări este permisă utilizarea marijuanei în scopuri medicale, mai ales în tratamentul cancerului, al SIDA și al glaucomului.

Nota: Marijuana (cuvânt a cărui origine provine din limba portugheză „mariguango” , adică otrăvitor) este un amestec verde – cenu șiu preparat din frunzele, tulpina și semințele uscate și mărunțite ale plantei numite Cannabis sativa (cânepa).

ROMEO POPESCU