Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dan Leasă – ţeparul firmelor de leasing

Cazul penal al vâlceanului Dan Leasă, identificat ca individ cu antecedente vechi de escroc, în ţară şi în America, este bine cunoscut în judeţul nostru. Ultima sa ispravă care îl va duce după gratii (deşi este condamnat cu executare, se ascunde!) este ţeapa dată firmei de leasing MARFIN LEASING IFN SA pe care a prejudiciat-o cu suma de 8,5 milioane de euro. Prezentându-se ca un om de afaceri serios şi destoinic, el a mijlocit şi angajat cumpărarea de la această firmă a 146 de bunuri finanţate în sistem leasing, pentru un număr de 46 de societăţi comerciale din judeţ şi din ţară. Escrocheria sa nu a ţinut prea mult şi poliţia a intrat pe fir. Au urmat anchete laborioase, investigaţii multiple în diverse colţuri ale ţării şi „taina a fost dezvăluită”. Trimis în judecată, el a fugit din ţară. Instanţele de judecată s-au pronunţat şi, acum, el are de făcut ani grei de închisoare.

Numai că nu este de găsit şi orice informaţie despre ţara şi adresa unde poate fi identificat, nu este lipsită de interes şi patriotism. Oricum, el este dat în urmărire generală şi ultima informaţie despre existenţa sa este că se „adăposteşte” în centrul Marii Britanii unde toacă banii pe care i-a şmecherit. Firma prin care a înşelat furnizorul bunurilor finanţate se numeşte PRIME GROUP şi, prin ea, a atras în înşelăciune firmele vâlcene, mijlocind (şi nu gratis) cumpărări de utilaje grele prin societăţile comerciale: Crolexim SRL – reprezentată de Ene Constantin, din comuna Păuşeşti Măglaşi, Danmiro SRL, reprezentată de Gheorghe Stamate, din Rm. Vâlcea, Dat Company SRL – reprezentată de Creţu Florin, din comuna Cremenari, Geamvil Impex SRL – reprezentată de Onosie Ovidiu Dumitru, din Rm. Vâlcea, IFN D.H, Leasing SA – reprezentată de Popa Elena, cu sediul în Rm. Vâlcea, Mibora SR – reprezentată de Florin Petre, din Rm. Vâlcea, Minivet SRL – reprezentată de Moroti Constantin Sebastian, din Rm. Vâlcea, Minora Impex SRL – reprezentată de Drăgulete Minora Rodica, din Călimăneşti şi Nixcom SRL – reprezentată de Chişaroiu Valentina Violeta, din Rm. Vâlcea.

Firma lui Leasă, PRIME GROUP, ca utilizator direct, a avut 6 contracte de leasing, după cum urmează: Razvy – Edy SRL – reprezentată de Lenuţa Chiripusi, din comuna Galicea, sat Teiu, Sasca De SRL – reprezentată de Ion Marius Seban, din Drăgăşani, Servonef SRL – reprezentată de Miuţescu Ştefan, din comuna Mihăieşti, sat Bârseşti, Stilex SRL – reprezentată de Georgeta Preoteasa, din Rm. Vâlcea, Stilmob SRL – reprezentată de Burcea Silviu Constantin, din Rm. Vâlcea şi Velvet SRL – reprezentată de Romanescu Mihail, din Rm. Vâlcea. Pe timpul derulării anchetei, lui Dan Leasa i s-a luat un interviu care surprinde prin nonşalanţa cu care acesta îşi povesteşte isprava, batjocorindu-i pe cei cu care a comis înşelăciunea sau i-a prejudiciat, turnându-i pe toţi complicii săi. Difuzăm, acum, un fragment video din acest interogatoriu, pentru a trage singuri concluziile. Vom reveni. • Romeo POPESCU