Transferurile bancare care se fac în ziua de astăzi în Rusia, ascund o multitudine de trucuri legate de modalitatea în care se face conversia rublelor în dolari și viceversa și felul în care acești bani sunt sco și din țară. Serviciile care ne asigură siguranța națională și-au făcut, și de data aceasta datoria, constatând că Dan Diaconescu, în acțiunea sa de cumpărarea acțiunilor statului la SC OLTCHIM SA se sprijină pe o companie specializată în spălarea banilor care se numește Dip Sovgroup – în Moscova și D&P Group Inc. – în California. Cele două firme sunt conduse de emigrantul ucrainian Alexander Dokiychuk, un mai vechi asociat al Wanta’s, o altă firmă de ” prestigiu” în domeniul ingineriilor bancare.
Omul de afaceri Dan Diaconescu a fost desemnat adjudecatar al licitației pentru privatizarea Oltchim cu o ofertă de 46 de milioane de euro. El trebuia să aducă banii până acum, dar aburește pe toată lumea. Nu are banii, de și a spus că are și banii și sprijinul unui investitor străin.
Întreaga suflare românească a așteptat ca surprinzătorul câștigător să depună banii cu care și-a adjudecat acțiunea organizată de acționarul majoritar al importantului obiectiv economic național. Dar DD nu și-a achitat obligația, pretextând diverse motive, printre care și faptul că presa a relatat, citând dintr-un document oficial, precum că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de suma de 46 de milioane de euro într-un cont al băncii HSBC Olanda. Firma Gliding, înregistrată în Olanda, spune că Dan Diaconescu dispune de cei 46 de milioane de euro pentru Oltchim. Reprezentanți ai Ministerului Economiei au cerut o confirmare de la instituția bancară pomenită în adresă însă demersul nu a dus la niciun rezultat. HSBC nu a confirmat dar nici nu a infirmat existența banilor atribuiți lui Dan Diaconescu. Apoi, ” actorul” Dan Diaconescu a informat opinia publică despre faptul că i-a dezvăluit premierului Ponta cine stă în spatele intențiilor lui de achiziționarea Oltchim, instaurând și de data asta misterul. Numai că serviciile cărora le datorăm siguranța națională și-au făcut datoria și de data aceasta, constatând că Diaconescu se sprijină pe o companie care se numește Dip Sovgroup – în Moscova și D&P Group Inc. – în California. Cele două firme sunt conduse de emigrantul ucrainian Alexander Dokiychuk, un mai vechi asociat al Wanta’s, o altă firmă de ” prestigiu” în domeniul ingineriilor bancare.
Grupul de companii americane a lui Dokiychuk –D&P „a primit un credit de un miliard de ruble de la banca de comerț exterior a Rusiei, pentru care Dokiychuk s-a angajat să ducă în Vest ajutoare în computere și mâncare, reprezentând echivalentul banilor. Creditul a fost aprobat de prim-ministrul de atunci, Yegor Gaidar într-o hotărâre care presupunea atragerea de credite preferențiale de la băncile americane. Banca de comerț a Rusiei a acordat un depozit în avans de 9 miliarde de ruble Dip Sovgroup din Moscova, patronat de Dokiychuk, pentru achiziționarea computerelor și mâncării. Ulterior, un așa-zis client, trei luni mai târziu, supărat că mâncarea și computerele nu fuseseră livrate conform înțelegerii a furnizat presei toate informațiile. Ulterior, Dokiychuk a plătit înapoi cele 9 miliarde de ruble, însă fără dobândă. Între timp, convertise rublele în dolari, împrumutându-le, pe termen scurt, ru șilor, ” înfometați” după dolari, cu o dobândă de 40%. Cum inflația era undeva la 20% în Rusia acelor vremuri, o rublă costa cu 60 la sută mai puțin.
Așadar, putea să cumpere înapoi rublele cu o treime din dolarii cu care le achiziționase inițial. Wanta și Dokiychuk erau parte a aceleia și grupări, susținută de o armată invizibilă de investitori străini care făceau, în continuu, transferuri dolar – rublă. DiP Sovgroup a fost implicată și în tranzacții dubioase în 1992 în Rusia, dar în aceste tranzacții statul rus nu a fost un beneficiar, ci a fost o victimă. Cea mai ” glorioasă” pagină a istoriei acestei companii a fost scrisă în Ucraina, în 1994, atunci când prin această companie a fost devalizată Banca Ucrainei, cel puțin așa au considerat procurorii din acea perioadă. Iată cine îl ajută pe DD care, nici de data aceasta și nici pe aceștia, nu a reu șit să-i convingă că este un investitor serios.
PS – Gliding Ltd Amsterdam, firma care a emis scrisoarea de bonitate pentru DD nu există. Ea nu există în Registrul Comerțului din Olanda Dați cautare pe     http://www.kvk.nl/englishwebsite/trade-register/#/  Nu este o firmă offshore sau o altfel de firmă, ea, pur și simplu, nu există! Apoi, este normal că banca HSBC nu confirmă sau infirmă, pentru că în conformitate cu legile bancare, nu ai dreptul să confirmi ( sau chiar să infirmi) o informație legată de un client la băncii. Este o regulă de bază a păstrarii secretului bancar, normal și firesc în atitudea oricărei bănci. Sunați la orice bancă, chiar și din România și intrebați.
ROMEO POPESCU
Lasă un comentariu