Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Curtea de Conturi a dat iama în subvențiile agricultorilor

BANI EUROPENI. Agricultorii vâlceni riscă să- și piardă subvențiile din cauza unor inexactități survenite în declarațiile din 2007. Curtea de Conturi Vâlcea a descoperit abia acum că o mână de agricultori vâlceni, 11 la număr, au primit în 2007 ajutoare de la stat, necuvenite, din cauza existenței datoriilor la bugetul local sau la bugetul de stat. Drept urmare, Curtea de Conturi a dat APIA în judecată pentru acordarea subvențiilor, iar APIA a luat la reverificat toate dosarele, de și legea permite acordarea subvențiilor în baza declarațiilor pe propria răspundere.

Uniunea Europeană a început să controleze la sânge toate proiectele și subvențiile acordate românilor, de la cele structurale la cele agricole. Agricultorii vâlceni riscă să rămână fără subvenții în următorii trei ani din cauza unor declarații false date de câțiva  dintre beneficiarii acestor ajutoare financiare. UE a amenințat autoritățile cu blocarea banilor până la eliminarea neregulilor. Comparativ cu administrațiile publice locale care și-au încărcat devizele exagerat, agricultorii au comis doar un fals în declarații, unii și-au declarat suprafețe mai mari, alții au declarat că și-au plătit toate impozitele și taxele către stat, o condiție esențială în accesarea banilor. În 2007, din cei 88 de beneficiari de subvenții agricole, 11 nu- și plătiseră taxele și impozitele către administrațiile locale, o greșeală de neiertat pentru Curtea de Conturi. Cei 11 riscă sancțiuni, dar și pierderea subvențiilor. În prezent, din această cauză,  există și un proces pe rol între APIA Vâlcea și Curtea de Conturi Vâlcea. Curtea de Conturi a concluzionat că cei 11 aveau declarații ” mincinoase” , în baza cărora  au primit ajutorul de la stat cu titlul necuvenit din cauza existenței datoriilor la bugetul local sau la bugetul de stat la data solicitării prin cererea de plată. APIA susține  că nu era în competența ei procedurală să verifice situația fiscală a fermierilor. Legea, la acel moment, precizând foarte clar că este suficientă declarația pe propria răspundere cum că nu figurează cu datorii. În traducere liberă, funcționarii APIA nu aveau competența să verifice dacă fermierii aveau sau nu datorii la bugetul de stat sau cel local. Așa se face că APIA a demarat o serie de  controale drastice pentru a vedea dacă fermierii respectă condițiile impuse pentru obținerea subvențiilor. Cei care nu respectă condițiile impuse sau nu confirmă datele declarate în cererile de sprijin  vor fi respin și de la plată și în următorii trei ani. Acest fapt  presupune o reverificare a eligibilității dosarelor pentru toți anii din 2007 până în 2011 inclusiv.  Specialiștii din sistem susțin că mare parte din condițiile impuse de UE au drept scop eliminarea acestor subvenții, transformarea  României într-un simplu cotizant la bugetul UE. Aceștia sunt convin și că UE nu ar fi lansat această vânătoare de vrăjitoare în rândul agricultorilor români dacă criza nu ar fi afectat grav și statele UE. Astfel, comisarii europeni încearcă să găsească tot felul de scuze pentru blocarea finanțărilor acordate țărilor estice.

Conform ultimelor declarații, România riscă să fie amendată de Comisia Europeana cu 75 de milioane de euro pentru modul defectuos în care a acordat subvențiile pentru agricultură în 2008, aceasta va fi a doua amendă primită de România pe acest domeniu. Prima a fost plătită anul trecut, în cuantum de 44,3 milioane de euro, pentru plăți incorecte. Banii vor fi plătiți de la bugetul de stat, fără a fi afectate sumele alocate pentru subvențiile acordate fermierilor. În afara de sumele aferente sancțiunilor din 2008, România are de plătit și o parte din amenzile din 2007, amenzi ce vor fi plătite în trei tranșe, reținute în lunile ianuarie din 2011, 2012 și 2013.

DANA NEDESCU