Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Facebook

CORUPŢIE la DRĂGĂŞANI: Medici, pacienţi şi poliţişti daţi pe mâna justiţiei

foto Facebook Procurorii Parchetului Vâlcea au finalizat la începutul acestei săptămâni unul dintre cele mai complexe cazuri de corupţie din sănătatea vâlceană. Astfel, marţi, 24 iunie 2015, medicul Violeta Bică – care avea un cabinet de expertiză medicală în municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, în stare de arest preventiv.

Alături de Bică au mai fost daţi pe mâna justiţiei şi Violeta Botoran, Maria Vlăducu Iovănescu (cele două racolau pacienţi) şi Roxana Elena Ştirbu, asistentă. De asemenea, trimis în judecată a fost şi poliţistul de la SPR Vâlcea, Marin Onuţ, care este acuzat de complicitate la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

În schimb, cauza medicului psihiatru care i-a declarat bolnavi psihici pe jumătate din locuitorii din zona Drăgăşani, Cristina Orădan, a fost disjunsă.

Dosarul de corupţie al medicilor de la Drăgăşani a „debutat” în urmă cu aproximativ două luni, când procurorii Parchetului Vâlcea şi lucrătorii DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea au descins la cabinetele medicale ale unor cadre medicale bănuite de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

La audieri au fost duşi doi medici, Violeta Bică şi Cristina Orădan, alături de complicii lor, printre care se numără şi un poliţist rutier al IPJ Vâlcea, Marin Onuţ.

Şpagă primită de la 223 de pacienţi…

Anchetatorii au descoperit că, medicul expert al asigurărilor sociale, în cadrul Cabinetului de expertiză medicală a capacităţii de muncă din municipiul Drăgăşani, din subordinea Casei de Pensii a Judeţului Vâlcea, Violeta Bică, primea mită zilnic şi nu de la o singură persoane, ci de la mult mai multe, ajungând la performanţa de a primi şpagă chiar şi de la 10 pacienţi în sus. O parte din banii primiţi îi trimitea, ocazional, şi către medicul psihiatru Cristina Orădan, doctor în cadrul Spitalului Municipal Drăgăşani, fără de care nu-şi putea exercita activitatea infracţională.

„A primit în mod repetat de la un număr de 223 persoane, sume de bani variind între 50 lei şi 200 lei(în valoare totală de 25.300 lei) sau bunuri în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social” – susţin procurorii vâlceni.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asupra sumelor de bani, precum şi asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin medicului Bică, în vederea dispunerii confiscării speciale, dar şi a confiscării extinse.

Poliţistul, porcul, Ghiţă şi instanţa…

Aşa cum spuneam, în toată această poveste apare şi un poliţist de la Rutieră, Marin Onuţ, care se pare că avea o relaţie foarte apropiată cu medicul Violeta Bică. Mai mult, se pare că Onuţ era intermediarul dintre pacienţi şi doctorul corupt, el intermediind chiar şi primirea de către Bică, de la un pacient, al unui porc. Trebuie precizat că lucrătorii DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea au descoperit implicarea poliţistului, iar, ca urmare, s-a dat drumul acestei anchete.

În altă ordine de idei, agentul de circulaţia a intermediat primirea unui porc de către medicul Bica de la pacientul Constantin Ghiţă, acesta din urmă cumpărându-şi astfel menţinerea gradului de invaliditate. „Inculpatul Onuț Marin, în luna decembrie 2014, a intermediat remiterea unui bun, în valoare de 1000 lei, de către inculpatul Ghiță Constantin către inculpata Bică Violeta, ajutor concretizat în coordonarea modalității de remitere și mijlocirea legăturii dintre cei doi inculpați, cunoscând că bunul a fost remis în legătură cu îndeplinirea unui act care intra în îndatoririle de serviciu ale inculpatei Bică Violeta, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, respectiv pentru faptul că a asigurat menținerea în grad de invaliditate a inculpatului Ghiță Constantin, prin emiterea deciziei asupra capacităţii de muncă” – au descoperit procurorii Parchetului Vâlcea.
Atât poliţistul Onuţ, cât şi pacientul Ghiţă sunt trimişi în judecată în acest dosar pentru complicitate la dare de mită, respectiv dare de mită.

Asistenta şi intermediarele…

În judecată au mai fost trimise încă trei persoane. Este vorba despre Elena Roxana Ştirbu, asistenta medicului Violeta Bică, dar şi două intermediare, Violeta Botoran şi Maria Vlăducu Iovănescu. Ele sunt acuzate de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, după ce anchetatorii au descoperit că erau implicate activ în reţeaua infracţională.

În privinţa asistentei Elena Roxana Ştirbu, procurorii au descoperit că „în perioada februarie – aprilie 2015, în mod repetat, a sprijinit activitatea infracțională care se reține în sarcina inculpatei Bică Violeta, primind de la aceasta sume de bani, în valoare totală de 1.650 lei și bunuri de aproximativ 350 lei, cunoscând că proveneau din comiterea infracțiunilor de luare de mită, aceasta ajutând în mod constant pe inculpata Bică Violeta în activitatea desfășurată, prin completarea tuturor deciziilor ori celorlalte acte medicale, emise de aceasta, ori chiar prin primirea, pentru Bică Violeta, a unor sume de bani sau bunuri, cu titlu de mită”.

Intermediara Violeta Botoran era o apropiată a medicului Bică încă din 2012, când a început să „racoleze” pacienţi, pe care-i ducea la cabinetul de expertiză medicale, acolo unde se pensionau contra unor sume importante de bani. „În cursul anului 2012 și în luna septembrie 2013, inculpata Botoran Violeta a pretins, în două rânduri, suma totală de aproximativ 9.000 lei, de la martorul B.A.C., în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, asupra cărora a susţinut că are influenţă, pentru a-i determina să emită acesteia certificat de încadrare în grad de handicap şi respectiv să prelungească dreptul la indemnizaţie de handicap, şi primirea, efectivă a sumei de aproximativ 4.000 lei, din suma pretinsă, de la martor” – susţin procurorii.

O altă intermediară este Maria Vlăducu Iovănescu, care din luna octombrie 2014 şi până în luna martie 2015, „a remis diferite sume de bani inculpatei Bică Violeta, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale acesteia, referitor la încadrarea/menţinerea gradelor de invaliditate ori programarea în vederea încadrării în grade de invaliditate cu privire la un număr de 19 persoane”.