Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Copii de generali, in spatele mitei de la Hidroelectrica

Scandalul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica pare să se extindă și către alte zone ale societății. După arestarea lui Ioan Mihăilă, consilierul lui Constantin Niță și a lui Eugen Brădean, directorul comercial al Hidroelectrica, încrengătura afacerilor noilor „băieți deștepți” din energie pare să conducă spre zone mai puțin vizibile ale societății, spre zona serviciilor de informații.

Miza unei mite de 1,4 milioane de euro pentru a pune mâna pe un contract de un sfert de miliard de euro se pare că deschide chiar și ușile ministeriale.

DNA a trimis în arrest preventive un consilier ministerial, omul forte din consiliul de supraveghere, trimis să apere interesele statului, şi Brădean, director comercial Hidroelectrica. Oferta de cumpărare a 7.012.800 Mwh, în valoare de 262.980.000 euro de la Hidroelectrica era cusută cu ață albă, din cauza cantității foarte mari de energie, dar și a prețului foarte mic oferit pentru cantitatea care urma să fie contractată. La aceasta se adaugă și suspiciunea referitoare la cine ar fi avut un sfert de miliard de euro pentru a achita contravaloarea contractului.

Povestea mitei duce la grupul de la Cluj – Oferta de cumpărare este a firmei Energon Power&Gaz SRL, controlată de Rareş Criste. Un personaj despre care se ştie că are 45 de ani dar, cum rezultă din interceptările din dosar, era bine cunoscut de Eugen Brădean, directorul de la Hidroelectrica.

Afacerile lui Criste se întrepătrund cu figuri grele în lumea Clujului. Una este cea a lui Alin, fiul lui Virgil Ardelean, fostul şef de la „Doi şi un sfert”. Ardelean este acţionar la Ten Transilvania Energy, unde Sorin Piciu, director executiv, conduce divizia de gaze. Firma Energon face şi ea parte din schema încrucişată unde găsim Electrogroup.

La Energon figurează Laurenţiu Măgureanu, iar în Ten Group, figurile importante sunt Andrei Hossu şi Rareş Rusu. Andrei Hossu este fiul lui Mircea Hossu, care a fost reţinut mulţi ani pentru prăbuşirea Băncii Dacia Felix.

Rareş Rusu, apropiat de Criste, face şi legătura cu cercurile politice. El este fiul lui Stoian Rusu, fost şef în 1989 al Miliţiei Cluj şi apoi general, şef la „Doi şi un sfert”. Rareş Rusu a fost şeful de cabinet al lui Videanu, apoi al viceprim-ministrului Seculici şi, în fine, a lucrat pentru Vasile Blaga la Interne. S-a întors rapid la Cluj în urma cazului de spionaj Stancev. În 2012 a candidat, fără succes, din partea ARD, pentru Parlament.

În firma Electrogroup întâlnim o fostă angajată a DNA Cluj, acum pe post de şefă de cadre (HR, termen englezit), Mihaela Tudor. Soţul ei, Florin Tudor, era în 2009, după declaraţia de avere depusă la DNA, ofiţer de cercetări judiciare.