Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Contrabandist vâlcean, prins în flagrant și arestat

INFRACȚUNI. Oamenii legii au efectuat marți, 24 aprilie a.c., 17 percheziții domiciliare în județele Vâlcea și Olt, dar și în municipiul București, ei destructurând un grup infracțional ce făcea contrabandă cu tutun. Au fost ” ridicate” de mascați 14 persoane, trei dintre acestea fiind arestate preventiv pentru 29 de zile. Printre contrabandiști se numără și trei vâlceni, o femeie din localitatea Popești, un bărbat din Drăgășani, precum și Corneliu Mănescu, din comuna vâlceană Oteșani, cel din urmă fiind arestat.

Acțiune de amploare a oamenilor legii, marți, 24 aprilie 2012. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea, sprijiniți de colegii lor de la Argeș și București, au declanșat operațiunea ,,Fumătorii” , prinzând în flagrant șase persoane ce aveau asupra lor nu mai puțin de 800 de pachete de țigări de contrabandă provenite din Republica Moldova. Acțiunea a avut loc în localitatea Vedea, din județul Argeș, iar patru dintre infractorii prin și sunt din București, în timp ce doi dintre ei sunt din Olt. Oamenii legii au constatat că bucureștenii contrabandiști se aprovizionau cu țigări din străinătate, pe care le distribuiau către 2 persoane din județele Olt și Vâlcea, care ulterior comercializau produsele din tutun către un număr mare de persoane din județele mai sus menționate.

17 percheziții în Vâlcea, Olt și București

Anchetatorii i-au avut în atenție pe contrabandiști încă din luna decembrie 2011, iar în toate această perioadă ei au administrat probe. Marți seara însă, polițiștii au descins în județele Vâlcea, Olt și municipiul București, efectuând 17 percheziții domiciliare. Cu această ocazie, au confiscat peste 44.000 de țigarete de diferite mărci, provenite din activitatea de contrabandă, 45.000 de tuburi cu filtru care urmau să fie încărcate cu tutun, 2 dispozitive de umplere a țigaretelor, peste 20 kilograme de tutun vrac, precum și mai multe obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de parfumerie destinate comercializării fără documente legale. ” Din cercetările efectuate până în acest moment procesual, a reie șit faptul că începând cu luna decembrie 2011 până în prezent, persoane din județele Vâlcea și Olt au achiziționat, în mod repetat, cantități foarte mari de  produse din tutun prelucrat despre care cunoșteau că provin din contrabandă, de la alte persoane  din municipiul București, pe care ulterior le-au revândut către terțe persoane, în schimbul unor sume de bani, sustrăgându-se astfel de la plata contribuțiilor datorate bugetului statului” „spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vâlcea.

Mai mult decât atât, oamenii legii au decis să indisponibilizeze două autoturisme ce erau folosite de învinuiți în activitatea infracțională. ” În cauză s-a luat măsura indisponibilizării acestor bunuri, dar și asupra a două autovehicule aparținând învinuiților, folosite la comiterea faptelor, respectiv la transportul produselor despre care cunoșteau că provin din contrabandă, urmând a se continua cercetările în vederea stabilirii prejudiciului total cauzat bugetului statului de către învinuiți” „se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

14 persoane anchetate, 3 arestate

La finalul perchezițiilor domiciliare, oamenii legii au luat hotărârea de a conduce la sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea 14 persoane pentru audieri, audieri în urma cărora 3 contrabandiști, Nelu Curt, Marin Mădălin Militaru și vâlceanul Corneliu Mănescu, au fost reținuți 24 ore pe bază de ordonanță pentru comiterea infracțiunilor de deținere de produse accizabile în afara antrepozitelor fiscale și contrabandă în formă continuată. Trebuie menționat că, printre contrabandiști, se numără și trei vâlceni, o femeie din localitatea Popești, un bărbat din Drăgășani, precum și Corneliu Mănescu, din comuna vâlceană Oteșani, cel din urmă fiind ulterior arestat.

Miercuri, 25 aprilie a.c., cei trei contrabandiști reținuți de polițiști au fost prezentați instanței de judecată a Judecătoriei Rm. Vâlcea, unde magistrații au decis arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

CLAUDIA STANCIU