Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consilierul PNL Grig Crăciunescu a „orchestrat” o SCAMATORIE IMOBILIARĂ ÎN ZONA DOVALI!

• S.C. NORDIC IMPEX S.R.L, S.C. NORDEXIM S.R.L și S.C. MAGIC TIC-TAC S.R.L. au initiat un PUZ dubios
Enigma controveratului PUZ din Dovali a fost elucidată: nu Primăria și Mircia Gutău, ci consilierul local PNL, Grigore Crăciunescu împreună cu prietenii săi stau în spatele eliminării comercianților din incinta complexului și acaparării de terenuri care să deservească doar firmelor lor. Băieții deștepți își eliminau concurența și potențau la maxim valoarea proprietăților pe care le dețin în zonă. În timp ce fostul candidat PNL la Primăria Râmnicului prospera, zeci de comercianți și angajați ai acestora rămâneau fără niciun venit. Șomaj și faliment, cinism cumplit !

Istoricul „ingineriei” imobiliare
Zvonuri apărute încă din anul 2015 indicau o posibilă desființare a complexului comercial Dovali, însă gurile rele lăsau să se înțeleagă că cel care a pus ochii pe terenuri este Mircia Gutău. Ceața în care era învăluită realitatea avea să se ridice puțin în campania locală din 2016, atunci când câțiva întreprinzători au afirmat că l-ar fi auzit pe Grig Crăciunescu zicând că dacă va câștiga mandatul de Primar, va demola toate tarabele și va elimina „mizeria asta de aici”. Anul trecut, simțindu-se vizat pe nedrept, primarul Mircia Gutău a organizat o întâlnire cu reprezentanții firmelor din Dovali și i-a asigurat pe aceștia că, atât timp cât este primar, nimeni nu le va afecta activitatea și nu îi va deposeda de imobile. Tot atunci, Gutău l-a indicat public pe Crăciunescu ca fiind cel din spatele acestor acțiuni. Acum, după fix 5 ani de la controversa ce lăsa loc de interpretări asupra inițiatorului (probabil voit), adevărul a ieșit la lumină demonstrând că primarul avea dreptate: în anul 2021, trei societăți comerciale – S.C. NORDIC IMPEX S.R.L, S.C. NORDEXIM S.R.L și S.C. MAGIC TIC-TAC S.R.L. au initiat un PUZ dubios, cu foarte multe neadevăruri inserate ca argumente în memoriul de prezentare.
Consilierul PNL, Crăciunescu recidivează
Cunoscut pentru acuzele aduse de-a lungul timpului de mai mulți liberali, conform cărora Grig Crăciunescu ar face jocuri pentru sine folosindu-se de funcția politico-administrativă de consilier municipal, acesta a fost sancționat cu avertisment luna trecută de Biroul Politic Județean al PNL tocmai pentru un alt PUZ.
La vremea respectivă, președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican a declarat: „În campanie, consilierii noștri au promis că vor apăra PUG-ul, care este o lege de fapt și nu vor modifica urbanismul după bunul plac al cuiva”. Urmare, grupul consilierilor PNL, alături de cel al USR, formând o majoritate în Consiliul Local, a respins toate noile PUZ-uri. Iată că, în ciuda sancțiunii și sfidând poziția deputatului Buican, Grigore Crăciunescu este chiar inițiatorul unui … PUZ care ar avea consecințe ce vizează distrugerea activităților comerciale a peste 40 de societăți. Ca să facem trimitere la principiul enunțat de domnul Cristian Buican ca președinte PNL, în campanie liberalii au promis că vor susține întreprinzătorii privați, în niciun caz că vor închide atâtea societăți. Precizăm faptul că inițiatorii noului PUZ dețin aproximativ 20% din suprafața de teren din Dovali, restul de 80% aparținând celorlalte societăți.
Neadevăruri și acțiuni meschine
Pentru cititorii neacomodați cu asemenea situații, menționăm faptul că un nou PUZ care modifică PUZ-ul în vigoare din PUG-ul actual, ca să devină funcțional, are următoarea cale: inițiatori/plătitori de proiect-proiectant-obținere certificat de urbanism/avize/autorizații-dezbatere publică-vot consultativ al arhitecților din Comisie-vot final în Consiliul Local.Ca orice inițiativă de asemenea tip, noul PUZ trebuie să conțină câteva elemente obligatorii, din care enumerăm doar trei, cele mai importante, însemnând transparența prin informare, motivația și interesul general. La capitolul transparență, informarea a fost așa de atent neglijată, încât până acum trei luni aproape nimeni din Dovali nu avea habar despre ceea ce urma să li se întâmple, panoul de afișaj fiind amplasat în interiorul proprietății private a S.C. NORDIC IMPEX S.R.L (vezi foto) și tipărit cu mărime de font greu lizibil de la limita proprietății. De ce ar fi fost nevoie ca noul PUZ să „alunece” neobservat privirilor celorlalți comercianți ? Putem specula că din cauza faptului că în textul memoriului scria că li se vor lua proprietățile vizate de inițiatori prin act notarial fără nicio despăgubire, în schimb costurile realizării aleilor carosabile, parcajelor, spațiilor verzi și al racordării la utilități cădea în sarcina celor afectați. Să nu fi fost necesar ca oamenii să observe cum își pierdeau terenuri pe care urma să se facă o parcare în apropierea inițiatorului-beneficiar S.C. NORDIC IMPEX S.R.L., ori spații verzi obligatorii funcționării noului PUZ ? Sau, poate pentru că, fără nicio evaluare sau altfel de studiu, pe clădirile lor apărea din senin o bulină roșie (n.r. clădire încadrată în clasa I de risc de prăbușire), regimul lor de înălțime scăzând nejustificat, pe când la clădirile inițiatorilor-beneficiari creștea semnificativ…Interesant, nu ?
Comercianții protestează împotriva PUZ-ului
Atât cu înscrisuri semnate și înregistrate, cât și cu prezența la Primărie, zeci de comercianți din Dovali s-au opus noului PUZ, considerându-l neoportun în contextul existenței unui PUZ decent(n.r. valabil până în 2022), nejustificat și de natură a încălca Art.44 din Constituție care garantează dreptul la proprietate. Doar argumentele reale invocate de aceștia au făcut ca noul PUZ să devină inoperabil. In urma votului din comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism, formata din arhitectul-sef al municipiului si din arhitecti si structuristi independenți de Primărie nu s-a acordat avizul de oportunitate care l-ar fi îndreptat probabil către o ședință extraordinară a Consiliului Local, convocată de majoritatea PNL-USR din care face parte și inițiatorul-beneficiar Grigore Crăciunescu, patron al S.C. NORDIC IMPEX S.R.L, consilier municipal al Partidului Național Liberal.
Va urma !