Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CITIŢI stenograma şedinţei PNL Vâlcea. LUPTA pentru „CIOLAN” naşte monştri

Vă prezentăm în rândurile de mai jos o primă parte a stenogramei şedinţei PNL de joi seara, 11 decembrie 2014, de la Biblioteca Judeţeană. Comentariile şi analiza noastră ar fi de prisos, în condiţiile în care discuţiile, atacurile şi jignirile dintre liberali sunt mai mult decât edificatoare cu privire la lupta pentru putere din interiorul partidului. Ceea ce este demn de remarcat este faptul că între penelişti şi noii lor colegi, foşti PDL, sunt disensiuni ce nu pot fi trecute cu vederea şi care, pe termen lung, nu vor face altceva decât să destabilizeze partidul.
Aşadar, dragi cititori, delectaţi-vă cu discuţiile incendiare dintre liberali:

Cristian Buican – lider PNL Vâlcea: Bună seara, vreau să le cer scuze colegilor din PDL care sunteţi puşi într-o situaţie jenantă de colegii care vin de la foştii Partid Naţional Libera. Pentru că sunteţi colegii mei, vreau să aflaţi de la mine şi nu prin intermediari cum intenţionaţi. Aşa cum era de aşteptat, în aceste zile, după decesul domnului preşedinte Cîlea, au început discuţii în interiorul fiecărei componente a PNL pentru a vedea care este cea mai potrivită soluţie pentru a ne poziţiona în Consiliul Judeţean, ca grup aproape majoritar, dar şi ca poziţii în conducerea CJ. Au fost lansate multe opinii, printre care şi opinia că noi nu ar trebui să ne asumăm o guvernare pe termen scurt la Consiliul Judeţean într-o perioadă în care problemele sunt extraordinar de mari, iar resursele sunt extraordinar de mici. S-a ajuns şi la extrema cealaltă de opinii, adică asumarea în totalitate a politicii şi a conducerii Consiliului Judeţean, pentru a demonstra că tot ce s-a întâmplat până acum s-a întâmplat datorită incompetenţei celor care au condus judeţul. De aici şi până la promovarea unor interese personale nu a mai fost decât un pas. Evident că a început în interiorul PNL o competiţie foarte dură a unor colegi care, luând puţin hora înainte, au încercat să îşi facă lobby unii pentru a ocupa pe termen scurt funţii în CJ, alţii pentru a-şi pregăti terenul în vederea unei candidaturi din partea PNL la preşedinţia CJ în această primăvară sau, eventual, în 2016. Cel mai nefericit efect al acestor acţiuni a fost implicarea primarilor noştri într-o acţiune manipulată prin intermediul nostru pentru susţinerea colegului nostru Bogdan Pistol pentru funcţia de preşedinte interimar la CJ. Colegii noştri primari proveniţi de la PNL au fost îndoctrinaţi cum că eu, împreună cu alţi colegi de-ai mei, dorim fie impunerea domnului Bulacu ca preşedinte interimar – înţelegeri subterane –, fie păstrarea PSD-ului la conducerea CJ în vederea, să zicem, poziţionării în opoziţie a subsemnatului pentru a-şi capitaliza politic pentru o eventuală candidatura. Evident că a trebuit de urgenţă să convoc atât Biroul Politic Teritorial pentru a discuta aceste probleme, cât şi o întâlnire informală cu colegii mei primari, în număr de 34, care să lămurească într-un fel aceste probleme.
Întâlnirile au fost succesive ieri, de la ora 16.00, respectiv ora 19.00, şi, în urma discuţiilor, pe care nu are rost să le reproduc aici, s-au luat decizii conform cărora subsemnatul este desemnat de aripa liberală veche să vă comunice dvs. că noi avem ca obiectiv impunerea unui consilier judeţean, altul decât Bogdan Pistol, în funcţia de preşedinte interimar, negocieri cu celelalte forţe politice astfel încât un coleg de la fostul PDL să obţină funcţia de vicepreşedinte şi cea de-a treia funcţie de consilier cu atribuţii de vicepreşedinte să fie dată grupului care ne ajută să atingem aceste obiective.
De asemenea, consilierii m-au mandatat să fac toate demersurile necesare pentru a pune în operă un proiect pe care noi l-am votat în 2013, când am avut conferinţa judeţeană, „Vâlcea liberală”, proiect pe care mi l-am asumat şi care avea ca obiectiv câştigarea preşedinţiei CJ cel târziu în 2016 şi crearea unei majorităţi cu motor liberal în CJ.
Din punctul acesta de vedere au am mandat clar să vă comunic că noi vom propune pentru funcţia de preşedinte colegilor noştri liberali şi celorlalţi colegi care ne susţin, unul dintre un nouă colegi, pe care încă nu l-am desemnat, dar îl vom desemna într-o şedinţă ulterioară. Aşteptăm în acelaşi timp propunerile dumneavoastră pentru a le pune cap la cap, astfel încât să ne atingem obiectivul comun. Evident că există, din punctul de vedere al unor colegi, nişte piedici juridice. Nu sunt jurist, însă am studiat câteva cazuri şi am constatat că există posibilitatea ca, într-o şedinţă ulterioară, mâine sau săptămâna viitoare, să putem înlocui ambii vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean şi să promovăm în locul acestora colegi de-ai noşti sau aliaţi ai noştri în acest demers. Există semne că această încercare a noastră ar duce la un blocaj în Consiliul Judeţean, ceea ce ar crea o imagine negativă partidului nostru.
În primul rând, cei care spun acest lucru aş vrea să-i întreb dacă rămânem simpli spectatori, fără să facem nimic pentru a înlătura pe cel care reprezintă PSD, reprezintă ce a fost mai rău în judeţul Vâlcea în ultimii 25 de ani, adică pe domnul Persu de la conducerea CJ. Imaginea noastră va fi una bună sau din contră din nou vom fi acuzaţi, şi noi şi dumneavoastră, că am bătut palma cu PSD-ul pentru a ne promova nişte interese personale sau de gaşcă?
Vreau să vă spun că, spre deosebire de mulţi din această sală, atunci când partidul meu a dorit să colaboreze cu PSD-ul, eu am refuzat şi, mai mult decât atât, nu am colaborat cu PSD, am refuzat să colaborez cu PSD atunci când alţii, fără să fie nevoie să o facă, au făcut-o.
Din punctul acesta de vedere cred ca trebuie să avem o conduită corectă pentru că altfel curvăsăreala politică practicată în judeţul Vâlcea în ultimi ani ne va costa.
Nu cred că vom obţine puncte păstrându-l pe domnul Persu în conducerea CJ, ci dimpotrivă cred că vom pierde. De aceea, propunerea mea este o propunere cât se poate de justificată. Grupul consilierilor judeţeni ai PNL trebuie să fie consecvent şi să voteze debarcarea din CJ a tuturor fosilelor comuniste care au fost păstrate acolo în ultimii 25 de ani, să milităm pentru schimbarea modului în care se administrează judeţul Vâlcea de acum încolo şi să punem, în primul rând, interesele cetăţenilor şi apoi interesele unor grupuri din judeţul Vâlcea.
Eu vreau să vă spun că ceea ce a spus colegul meu domnul Bulapu în legătură cu promovarea unor colegi dintr-o parte sau alta, este o practică în PNL de la fuziune până la 1 ianuarie 2015. Am convenit ca această practică să continue până în anul 2017 la alegerile din interiorul filialei noastre, chiar dacă ea ar putea să fie întreruptă în una dintre părţi. Aş vrea să va informez că de la 1 ianuarie 2015 – 1 ianuarie 2017 structurile de conducere ale filialelor la nivelul judeţului vor modificate în funcţie de nişte criterii şi regulamente de organizare, care sunt în lucru astăzi şi care vor fi aprobate în forul de conducere naţional săptămâna viitoare.
Aceste criterii vor pune pe baze de integralitate cele două componente ale PNL, lucru care ar putea aduce prejudicii uneia dintre părţi, dacă noi nu avem luciditatea să înţelegem că nici unii dintre noi nu trebuie să dezavantajăm pe ceilalţi, ci dimpotrivă dacă rămânem împreună şi ne respectăm, oricâte voturi am avea în Biroul Politic Judeţean, avem o forţă mai mare.
I-am promis domnului preşedinte, chiar dacă viitorul Birou Politic Judeţean va avea un număr mai mare de liberali decât foşti democraţi liberali, nu mă voi implica niciodată în modul în care dumnealor promovează oamenii şi îi retrogradează. Mi se pare corect să îţi respecţi co-preşedintele şi colegii de partid. Aceasta a fost o precizare pe care am ţinut să o fac, pentru că astăzi colegi de-ai voştri liberali democraţi şi liberali vechi au pus la cale un vot, să impună o soluţie, alta decât cea fostă aripă liberală veche, a luat-o aseară în componenta Biroul Politic Teritorial.

Romulus Bulacu – co-preşedinte PNL Vâlcea: I-aş întrebat pe cei care vor să îl ţină pe Persu acolo: domnilor, trebuie să fim foarte conştienţi că nimeni nu vrea să îl ţină pe Persu acolo. Comentariul meu, şi este un comentariu bazat pe fapte, vă respect deciziile pe care luaţi în privinţa persoanelor pe care le promovaţi, dar am spus că domnul preşedinte ţine să respectăm acest demers. Haideţi să ne gândim că dumneavoastră o să propuneţi revocarea celor doi vicepreşedinţi şi numirea altora. Perfect! Ce facem că acest lucru nu se va putea realiza practic. Din experienţa pe care eu şi cu domnul Mircea Poenaru, o ştiţi foarte bine, cărora ni s-a întâmplat acest lucru, şi nu s-a reuşit să se rezolve ceea ce şi noi ne dorim şi rămânem într-o situaţie pe care eu nu v-aş recomanda-o din punctul meu de vedere. Ceea ce aş vrea să adaug, pentru că am fost numit aici ca mijloc de pasare, este că niciodată nu mi-am arogat dreptul de a fi preşedinte interimar în această situaţie.

Anuţa Handolescu: Stimaţi colegi eu nu mă consider nici PDL-istă, nici PNL-istă. Eu mă consider membru al Partidului Naţional Liberal, care a dat pe 16 noiembrie preşedinte României. România a votat, în ciuda credinţelor noastre, un alt tip de politician. Din ce am ascultat în această seara, ori eu nu am înţeles foarte bine discursul, ori dvs. nu v-aţi exprimat bine, dar nu aţi transmis nimic din noul tip de politică pe care-l vrea alegătorul român. Mi-aţi vorbit de bătălia dintre cele două partide. De ce vorbim de bătălie când de fapt vorbim de un vot dat de nişte oameni? Toţi dăm un vot pe nişte oameni. Omul pe care îl voi vota cu votul meu, fost PDL-ist, mă va reprezenta sau mă va face de râs sau îmi va ridica ştaiful în numele PNL-ului. Pe stradă sau în judeţ, când cineva mă va întâlni, îmi va spune PNL-istul tău. Nu mă interesează avantajul domnului Buican când nu am participat la discuţii, nu mă interesează pentru nu sunt consilier local sau judeţean, nu îmi doresc funcţii, nu mă interesează să candidez. Puteţi să îl puneţi pe primul sau ultimul consilier de la PNL sau PDL, dar ca să primiţi votul meu sau al colegilor ar fi trebuit ca în această seară, cei care doresc să ocupe aceste funcţii, să ne spună şi nouă, celor de rând, ce vor să facă pentru acest Consiliu Judeţean, în condiţiile în care guvernarea rămâne cea a PSD-ului!?
Care este strategia viitorului candidat la funcţia de preşedinte a CJ, pentru că am blamat PSD-ul de ne-am rupt fălcile şi acum discutăm de oameni. Nu mă interesează domnul Buican sau domnul Bulacu, dar votul meu trebuie să fie al celui care îmi oferă o perspectivă pentru judeţul în care trăiesc şi pentru judeţul în care îmi doresc să îl văd dezvoltat.
Nu îmi doresc ca peste două săptămâni să văd în presa naţională, în care să mă afiliez cu organizaţia naţională ca PNL şi PDL, că iarăşi PNL-ul s-a debarasat de vechile obiceiuri şi nu au făcut altceva decât să alerge după voturi.
Sunt de acord cu orice persoană, sunt de acord cu orice măsură. Dar, fraţilor dacă vreau să fiu preşedintele CJ sau vicepreşedinte al CJ, vin aici, îmi pun un slide sau 10 şi spun ce voi face într-un an jumătate. Dar, nu, noi gândim cum o să împărţim bugetul acela care o să vină peste două săptămâni, cât mai mult la PNL, cât mai puţin la PSD. Nu schimbăm cu nimic ideea că am fuzionat şi că încercăm să ne modernizăm. Îmi pare rău că trebuie să vă spun! Eu încă mai sper că judeţul acesta, măcar cu noi, are un viitor. Dacă mergem în stilul acesta cu gândirea cum să-i dăm jos şi de ce să îi dăm jos etc. Băi, fraţilor… funcţiile vin şi pleacă! Rămâne în urma ta o emblemă sau nimic. Votul meu va fi acordat în condiţiile în care candidaţii îşi vor prezenta un minim de program.

Cristian Buican: Cred că dacă în această sală există într-adevăr oameni care au curajul să intre într-o competiţie internă pe această temă şi nu să facă, pe sub mână, tot felul de aranjamente cu primari sau colegi de-ai noştri pentru a se propulsa în poziţia de candidat, atunci haideţi fraţilor să ne depunem frumos candidaturile, să dăm un termen în care să ne prezentăm, în interiorul partidului, proiectul de judeţ, iar cel care iese câştigător să îl îmbunătăţească şi să ni-l asumăm în situaţia în care câştigăm preşedinţia CJ. Eu, doamna Handolescu, vorbeam de situaţia în care colegi de-ai noştri nu-şi asumă pe faţă nişte proiecte şi încearcă să dezbine această organizaţie, pentru a-şi promova interesele personale sau de grup.

Romulus Bulacu: Aş vrea să contrazic un pic lucrurile. Părerea mea este că nu trebuie să ne gândim cu certitudine că numai trei luni vor fi. Haideţi să gândim un pic pe termen mai lung, chiar dacă nu avem proiectele şi ar cam trebui să le avem. Nu aş fi sigur sută la sută că se vor face alegeri. Şi atunci, trebuie să le gândim să promovăm oameni care fac imagine pozitivă partidului.

Petre Ungureanu: Sunteţi cu toţii de acord că există această prezumţie de bună – credinţă că am înţeles cu toţii mesajul din 16 noiembrie. Sper ca cei care se gândesc la noi să nu spună, cum zicea un filozof, că noul PNL s-a născut talent şi a murit speranţă. Să nu subestimăm talentul celor care vor să ne dezbine, că sunt în interior sau sunt în afară. Ca să ajungem la obiectivele pe care sper să ni le ducem la îndeplinire, trebuie să trecem de etapa de mâine. Dacă vrem să ne facem definitiv de râs de la început, mâine boicotăm şedinţa CJ şi nu ne ducem. Este o variantă una de studiu auzită de mine la unii dintre colegi. Nu vom accepta o asemenea idee pentru că ne vom face de râs din două motive: nu putem discuta mine despre variante şi vă înţeleg punctul de vedere domnule preşedinte Buican cu privire la libertatea totală şi autonomia totală pe care o aveţi.
Eu şi alţi colegi chiar dacă vă respectăm autonomia până la un punct, nu vom fi de acord niciodată să impuneţi sau să alegeţi oameni care să ne aducă prejudicii de imagine. Acolo vom negocia până vom găsi unul care să îndeplinească criterii. Trebuie să ne promovăm oameni buni, să-i schimbăm pe unii, dar mai ales să facem ce trebuie pentru judeţul acesta.
După ce am terminat mandatul de prefect am stat în partid numai cu gândul că pot să scap de Cîlea. Dumnezeu m-a ajutat! Vreau să scăpăm de PSD! În momentul în care PNL conduce, eu mă retrag şi îmi văd de bălţile mele din Deltă. Pentru că nici eu şi nici mulţi de aici nu vom candida la nimic. De aceea ne permitem să fim corecţi şi să vă atragem atenţia dacă greşiţi. Unii dintre noi avem experienţa cu privire la procedură pe care trebuie să o ascultaţi. Am fost prefect, Anuţa a fost prefect, domnul Zamfirescu a fost deputat. Domule preşedinte Buican, domnule Bulacu mâine nu facem decât un singur lucru. Şi este un punct de vedere însuşit de colegii mei de PDL. Mergem la şedinţă, votăm ordinea de zi, pentru că ea este impusă de ordinul prefectului, şi facem următorul lucru: desemnăm pe unu din cei doi vicepreşedinţi, respectiv Persu, părerea mea, să conducă şedinţa. La punctul doi nu aveţi altă variantă, chiar dacă îl împuşcaţi sau omorâm pe Pistol să suspendăm şedinţa. Dacă el este în viaţă, el mâine trebuie să fie preşedinte interimar, preşedinte cu atribuţii. Gică, taci că nu ştii! (referindu-se la Gică Păsat – n.r.). Se alege prin vot secret unul din cei doi vicepreşedinţi. Poate să fie Persu, sper să fie el pentru că eu îl „iubesc”, sau poate să fie celălalt. Apoi se va alege al doilea vicepreşedinte, respectiv domnul Bulacu. Urmează aprobarea bugetului: dacă nu mergeţi mâine s-a terminat cu PNL la Vâlcea, eu vă spun. Aţi făcut o greşeală în şedinţele trecute şi apoi aţi îndreptat-o repede, dar ne-a trecut glonţul pe la ureche! Dar trebuie să aprobaţi bugetul. După care, în şedinţa ordinară următoare dacă vreţi să faceţi schimbări, ar trebui să ne întrebaţi. Nu puneţi botul la toate prostiile din presă.
Aud atâtea lucruri, am trecut prin atâtea! Dacă vrem să facem politică la nivelul judeţului, hai să nu ne facem de râs. Imaginea publică a lui Bogdan Pistol nu este şifonată, deocamdată. Dacă mai încearcă unii sau alţii să facă bâlci pe lângă el, ne facem toţi de râs. Vă recomand, ca om cu experienţă, ca după această şedinţă să nu îl schimbaţi pe Persu. Vă mulţumesc!

Cristian Buican: Mulţumim, domnule Ungureanu! Aţi vorbit exact cum a vorbit domnul Persu la şedinţa consilierilor PSD. Vă felicit pentru modul în care vă coordonaţi dvs. cu prietenul dvs. domnul Persu.
Nu voi accepta niciodată ca o hotărâre luată de Biroul Politic Teritorial al PNL să fie încălcată. Ieri am luat o hotărâre şi fie că vrea Petre Ungureanu sau vrea Persu, noi nu vom promova pe cineva pe care l-am sancţionat. În consecinţă mâine vă propun să evităm toate punctele care se referă la promovări sau destituiri. Să votăm doar punctele care sunt pe buget şi să plecăm fiecare la casele noastre.

Petre Ungureanu: Vreau să vă rog să nu vă faceţi de râs! Vă spun asta pentru că ne reprezentaţi, domnule Buican!

Cristian Buican: Nu vă reprezint pe dvs., domnule Ungureanu! Asta este propunerea mea şi vă spun că consilierii judeţeni foşti PNL vor acţiona în consecinţă. Dacă dvs. aveţi alt punct de vedere şi doriţi să acţionaţi dincolo de o înţelegere comună, în comun cu PSD-ul, nu-i nicio problemă. Dragi colegi de la PDL, v-ar conveni să aduc în partid pe cineva pe care dvs. l-aţi exclus? Nici dvs. nu aveţi dreptul să promovaţi pe cineva pe care eu l-am sancţionat!

Romulus Bulacu: Aş vrea să fie foarte clar că noi nu facem, sub nicio formă, jocurile PSD-ului. El a glumit! Trebuie să găsim soluţiile de a fi împreună. Eu aş vrea să dispară inclusiv aceste chestiuni de a ne analiza separat. Până la urmă trebuie să luăm deciziile împreună şi să ni le asumăm. Dar până la a ne acuza că facem jocurile PSD-ului, e mult!

Adrian Sanda, viceprimar municipiu Drăgăşani: Aseară în Biroul Politic Judeţean au fost decât patru abţineri în susţinerea proiectului domnului Buican. Inclusiv domnul Pistol a votat pentru proiectul domnului Buican. Eu cred că situaţia se poate rezolva foarte simplu. Domnul Pistol cred ca este un om de onoare, care respectă hotărârea Biroului Politic Judeţean şi să îşi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte. Este singura soluţie în care şi onoarea domnului Pistol este salvată şi în care se respectă o hotărâre a Biroului Politic Judeţean. Este singura ieşire onorabilă a tuturor.

Bogdan Pistol: Pe lângă elementele din campania electorală, care de fapt nu au existat, ci a fost vorba de o iniţiativă a primarilor concretizată parţial într-o listă de susţinere pentru susţinerea mea. Sigur că pentru mine este foarte ciudat că sunt susţinut de marea majoritate a primarilor. Fiind susţinut de o asemenea forţă am fost surprins să primesc din partea colegului meu Cristian Buican o astfel de reacţie. Reacţie pe care nu am înţeles-o nicio aseară. Este adevărat că am votat „Vâlcea Liberală” pentru că unele elemente îmi aparţin mie şi nu mă puteam dezice de niciun proiect. Sigur că nu am sesizat nici un moment că ar fi vorba de revocarea sau demiterea mea, pentru că asta se face cu buletin de vot. Mai departe, am şi crezut că este nou început, o tatonare pentru că, dragii mei, doar acesta este forul care poate lua astfel de decizii şi să asigure unitatea partidului, o coerenţă la nivel decizional. Pe de altă parte, aud din partea preşedintelui Cristian Buican un singur lucru: că aş vrea să îi iau locul. Vă spun aici că nu vreau să îi iau locul, nici nu vreau să candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean, nici la alegerile parţiale, nici la alegerile din 2016. Vreau doar ca după o muncă de atâţia ani din PNL ca această imagine să fie valorificată şi o pot valorifica foarte bine în aceste trei-patru luni de zile la Consiliul Judeţean. Vreau să cred că a fost o glumă cererea de a-mi da demisia fără nicio motivaţie. Că sunt omul mogulilor ar fi fost o motivaţie. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Faceţi o greşeală care nu mai poate fi reparată. Nu vă voi păcăli cu nimic, nici pe dvs. domnule preşedinte.

Cristian Buican: Tu ştii cel mai bine! Noi aseară am luat hotărârea să îl înlocuim pe Bogdan Pistol din funcţia de vicepreşedinte, să punem pe altcineva şi pe acela să-l promovăm în funcţia de preşedinte interimar al CJ. Asta este hotărârea noastră şi oricâte încercări aţi face dvs. de a-l promova sunt sortite eşecului. Eu vă spun că dacă miercuri acest post de vicepreşedinte nu va fi rezolvat într-o formă sau alta, voi propune Biroului Politic Naţional excluderea domnului Bogdan Pistol. Atunci, haideţi să revenim frumos la ce putem face în şedinţa de mâine fără a-l promova pe Bogdan Pistol. Dacă nu ajungem la o înţelegere cu fostul PDL, înseamnă că suntem într-o fundătură care trebuie rezolvată la nivel naţional. Eu voi apela la mediere naţională.