Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cinci avocați n-au putut convinge un judecător

Primarul Râmnicului Emilian Frâncu nu va fi eliberat din închisoare, magistrații Tribunalului București respingând cererea de eliberare condiționată sub control judiciar. În scenariul, regia și interpretare proprie, depoziția inculpatului privind încercarea de convingere a completului de judecată al Tribunalului București de nevinovăția sa a eșuat. Decizia nu este, însă, definitivă, avocații anunțând că vor face recurs. Vineri, în această săptămână, la 48 de ore de la pronunțarea soluției de respingerea cererii, la Curtea de Apel București ar trebui să se judece această contestație, dar, până atunci, judecătoarea Florentina Vasilățeanu, de la Tribunalul București, trebuie să prezinte motivarea deciziei. În șiedința de marți de la Tribunalul București, Frâncu, cu o naivitate inexplicabilă, a recunoscut că a cerut bani de la denunțător, nu pentru el, ci pentru comunitatea în fruntea căreia se află, aceasta fiind o recunoaștere implicită a vinovăției. „Nu am condiționat prin pretindere, ci am cerut banii pentru sponsorizarea Zilelor Râmnicului” „a declarat primarul suspendat.

Încă de la început, facem precizarea că la termenul din 18 iunie a.c., procesul primarului municipiului Rm. Vâlcea, de la Tribunalul București, arestat de procurorii DNA sub acuzația de luare de mită, a avut în compunerea sa și judecarea cererii de eliberare condiționată a inculpatului, completul de judecată condus de judecătoarea Florentina Vasilățeanu analizând cererea de eliberare și judecarea cauzei pe fond, în aceea și zi și în aceea și sală. Caz atipic pentru instanțele românești, completul de judecată a dat dovadă de o înțelegere și de o clemență unicat, atmosfera solemnă cu care suntem obișnuiți din sălile de judecată transformându-se în una prietenoasă, lăsându-l pe inculpat să- și prezinte cursiv apărarea, neintervenind și neîncercând să-l timoreze, nici în primul proces și nici în cel de al doilea și, în general, inculpatul a fost lăsat să facă tot ceea ce a considerat legal în apărarea sa. La procese, lui Emilian Frâncu îi este asigurată asistența juridică de renumiții avocați bucureșteni Flavius Crâznic, Liviu Dăscălescu, Ion Panaitescu, Florin Sandu și Mircea Popescu.

Filmul procesului

Ședința de judecată a fost programată să înceapă la ora 11, dar după cum ne-a obișnuit instanța cauzei, din cauza întârzierii procurorului DNA, ea a început la ora 11:30. Concomitent cu intrarea completului de judecată în sala de proces, au fost adu și și arestații, Frâncu fiind încătușat – în pereche – cu un polițist aflat și el în stare de arest preventiv, acuzat de luare de mită. După îndeplinirea formalităților procedurale, judecătoarea Vasilățeanu a intrat în dialog direct cu primarul nostru, încunoștințându-l că începe cercetarea judecătorească și, apoi, i-a dat acestuia posibilitatea să prezinte situația ce face obiectul cauzei, îngăduindu-l cu multă răbdare. În lunga sa pledoarie de aproximativ două ore, Emilian Frâncu și-a prezentat apărarea, negând comiterea infracțiunii și insistând pe fundamentarea cunoștințelor completului în ceea ce privește noțiunea de promovare media a proiectelor cu suport financiar european și sponsorizarea unor acțiuni culturale, ceea ce spune că s-a întâmplat în cazul său. La intervenția judecătoarei, edilul Râmnicului a trebuit să lămurească completul de judecată asupra participațiunii directoarei postului TV Vâlcea 1 Aura Constantinov, despre care acesta a declarat că nu șitia de contractul semnat cu arhitecții denunțători și, că, în general, aceasta nu a cunoscut sau cunoaște nimic din cele întâmplate. Menționăm că este pentru a treia oară când judecătoarea a insistat asupra acestui moment din ancheta procurorilor și, de fiecare dată, în șiedințele de judecată, inculpatul a menționat că Aura Constantinov nu a șitiut nimic despre cele discutate de el cu arhitectul Sorin Dragoș Popescu sau condițiile contractuale, astfel încât, se pare, judecătoarea a lămurit, în cadrul supozițiilor sale, inexistența vreunei acțiuni contrare legii făcută de directoarea postului TV.

Pauza intempestivă

După numai o oră și jumătate de audiere, președinta completului de judecată s-a văzut nevoită să suspende procesul, cauzat de faptul că în sala în care se desfășura procesul primarului urma să aibă loc încă 20 de procese, programate și neaudiate, procese cu arestați adu și la Tribunal. Situația aceasta, fiind un caz de forță majoră, a determinat propunerea ca să se suspende procesul, să se amâne cauza până la data de 30 iulie și să se reia atunci interogatoriul lui Emilian Frâncu. De și avocații păreau că sunt de acord cu propunerea, s-a opus arestatul, solicitând să se continue interogatoriul, pentru a scăpa de această corvoadă, pe fondul nevinovăției sale, după cum s-a exprimat. Ca urmare, s-a luat o pauză de o oră și, la ora 13:30, în altă sală de judecată s-a reînceput șiedința de judecată. Datorită unei erori tehnice, interogatoriul luat lui Frâncu până atunci nu a mai putut fi salvat, astfel că s-a trecut la retranscrierea depoziției consemnate anterior, în noul calculator, dictare făcută de judecătoare, după listingul grefierei din prima parte a procesului, aceasta fiind urmărită cu mare atenție de arestat și avocații lui. A surprins plăcut întreaga asistență starea psihică pozitivă a inculpatului, tăria și consecvența susținerii nevinovăției sale, uneori, acesta, intervenind în transmiterea ziselor sale către grefier, denotând siguranță, stăpânire de sine și convingerea că susținerile sale la acuzațiile aduse sunt de natură a ajuta la eliberarea sa din penitenciar. Altfel spus, Frâncu s-a comportat în instanță, aidoma atitudinii sale de la conferințele de presă susținute pe vremea când era parlamentar sau lider de partid.

Un nou termen

După terminarea interogatoriului care a declanșat cercetarea judecătorească, completul de judecată s-a retras, comunicând data noului termen și anunțând că, la șiedința următoare (30 iulie), vor fi audiați cei 5 martori ai DNA (arhitecții Popescu și Marinescu – denunțători, Lepădat Ion – contabilul șief al Primăriei Rm. Vâlcea, contabila Georgeta Pripas și directorul TV Aura Constantinov). De asemenea, i s-a pus în vedere inculpatului Frâncu să nominalizeze tot 5 martori în apărarea sa (pentru paritate), pe care acesta, în graba sa după libertate, i-a și nominalizat, dar nu s-a consemnat identitatea lor.

Soluția pe scurt

În baza art. 160 ind 8 C.p.p. constată admisibilă, în principiu, cererea de liberare sub control judiciar formulată de inculpatul Frâncu Emilian. În baza art. 160 in 8/a al. 6 C.p.p. respinge ca nefondată cererea de liberare sub control judiciar formulată de inculpatul Frâncu Emilian Valentin. În baza art. 300/2 rap la art. 160/b C.p.p. menține măsura arestării preventive a inculpatului Frâncu Emilian Valentin. Cu recurs. Pronunțată în șiedință publică.

Romeo POPESCU