Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

“Celebrul” VANDALIZATOR din Râmnicu Vâlcea, a lovit şi în Sighetul Marmaţiei. Faptele sale au apărut şi în presa internaţională

Casa memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei a fost vandalizată. Pe pereţii casei au fost scrise cu vopsea roşie mesaje antisemite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 3 – 4 august a.c.. Poliţia a deschis o anchetă şi, după ce au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă, au identificat persoana suspectă de distrugerea Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei. Este vorba despre Creangă Iustin Claudiu, de 37 de ani, domiciliat în municipiul Râmnicu Vâlcea, cunoscut drept un individ recalcitant, care a vandalizat mai multe clădiri din Râmnicu Vâlcea.

Încă din momentul constatării faptei, specialiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei au demarat activităţile procedurale specifice în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a persoanelor implicate fiind demarată o anchetă. ”Eforturile susţinute ale acestora pentru documentarea cauzei, analizarea probelor ridicate de la faţa locului dar şi cooperarea cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea şi-au dovedit eficienţa. În cursul zilei de ieri a fost identificat un bărbat de 37 de ani, domiciliat în municipiul Râmnicu Vâlcea suspect la comiterea faptei”, a declarat Florina Meteș, purtător de cuvânt IPJ Maramureș pentru realitateademures.net.

Sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi promovarea în public, în orice mod, de idei, concepţii sau doctrine antisemite.

Reacții în presa internațională după ce a fost vandalizată Casa Memorială “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei

”În iad cu Hitler” este unul dintre mesajele ofensatoare scrise cu roz, la adresa lui Wiesel, remarcă BBC. ”Wiesel a fost fără îndoială unul dintre cei mai mari gânditori și învățători evrei din ultimii 100 de ani”, țin să sublinieze jurnaliștii britanici în materialul care amintește de vandalizarea Casei Memoriale “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei.

The Guradian scrie despre ancheta în desfășurare a poliției și amintește că România a deportat 150.000 de evrei în lagărele de concentrare naziste.

DW remarcă rapiditatea cu care autoritățile au înlăturat mesajele antisemite de pe pereții casei memoriale și notează că este o anchetă în desfășurare.

”S-a stins, la 87 de ani, în Statele Unite, Elie Wiesel. Dar lumina speranţei pe care a aprins-o ar fi bine pentru omenire, pentru libertate şi civilizaţie să nu se mai stingă vreodată”, aminteau jurnaliștii germani într-un editorial.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei – primăria şi Muzeul Maramureşului -, precum şi organelor judiciare şi de anchetă “să trateze cu maximum de responsabilitate” incidentul de vineri noapte.

Ambasada SUA în România a reacţionat referitor la mesajele antisemite scrise pe Casa memorială a lui Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, caz în urma căruia a fost deschis un dosar penal, spunând că reprezintă „un atac antisemit impardonabil” şi un afront la adresa victimelor Holocaustului.

Şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti şi-a exprimat consternarea cu privire la „gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei”.

„Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent şi are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în faţa justiţiei pentru a fi pedepsiţi. Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autorităţile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite şi, pe această cale, doreşte să le mulţumească pentru reacţia promptă”, se menţionează într-un comunicat al Ambasadei.

Vandalizatorul, cunoscut cu reale probleme psihice, a băgat spaima şi în Vâlcea

Creangă Iustin Claudiu are ştate vechi, fiind cunoscut ca un individ recalcitant şi periculos la noi în oraş. El este acuzat că a vandalizat şi distrus mai multe clădiri ale unor instituţii publice, dar şi private din Râmnicu Vâlcea, printre care se numără şi Catedrala din zona Ostroveni. Dar, din păcate, autorităţile încă se chinuie ca să îl ducă la un examen psihiatric necesar pentru tratarea şi internarea lui.
„Această persoană a fost internat la psihiatrie şi diagnosticat cu schizofrenie, dar după aproximativ o săptămână a ieşit pe semnatură şi a început să vandalizeze din nou. Este o persoană cu reale probleme psihice şi este un pericol public. Dar, din păcate, poliţia încă se chinuie să îl ducă la un examen psihiatric.

Din cauza schizofreniei de care suferă a făcut nenumărate sesizări şi plângeri împotriva mai multor procurori, judecători, poliţişti şi persoane publice acuzându-i de tot soiul de tâmpeni inventate, fapt pentru care au fost făcute foarte multe anchete interne ale poliţiei pentru a verifica invenţiile acestei persoane.

Poliţia din judeţul nostru îl cunoaşte foarte bine pe acest individ recalcitrant şi periculos care fără un tratament psihiatric provoacă cam tot ce am enumerat până acum şi poate ceva mai grav. Este o persoană care are urgent nevoie de o internare şi un tratament psihiatric înainte să provoace o tragedie, pentru că este violent fizic şi verbal!” ne-au declarat mai mulţi cetăţeni din zona Ostroveni care sunt terorizaţi de faptele acestui individ.