1

Ce s-a întâmplat cu Georgiana, tânăra de la CIA Zătreni, cu piciorul rupt

La începutul lui decembrie, în spaţiul public apărea cazul tinerei Georgiana, în vârstă de 33 de ani, cu dizabilitate mintală, care ar fi stat cu piciorul rupt luni de zile, într-un centru de stat, caz semnalat de CRJ. Acum, Georgiana s-a întors în centru. Angajatul care a sesizat cazul a fost concediat. După ce Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a semnalat public cazul Georgianei, de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă (CIA) Zătreni, care ar fi zăcut timp de patru luni cu o fractură de femur netratată corespunzător, au fost declanşate controale ale Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), Consiliului de Monitorizare, Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vâlcea, dar şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea.

Newsweek România a cerut concluziile rapoartelor tuturor instituţiilor statului la CIA Zătreni. Concluziile inspectorilor diferă pe alocuri, însă cu toţii sunt de acord că Georgiana a fost îngrijită bine în centru şi este tratată corespunzător în continuare.

Nu este clar nici până în prezent în ce condiţii şi-a rupt tânăra piciorul în vară, în condiţiile în care este nedeplasabilă, fiind a treia oară când i se întâmplă acest lucru. Toate controalele au fost făcute în absenţa Georgianei din centru, care a fost externată din spital la o zi după încheierea tuturor controalelor.

Pe de altă parte, Consiliul de Monitorizare remarcă faptul că declaraţiile asistentei care ar fi însoţit-o pe Georgiana la procedurile de scoatere a gipsului în luna septembrie nu sunt confirmate de înscrisurile prezente în fişa acesteia. Surse Newsweek România spun că Georgianei i s-ar fi fracturat piciorul din nou la scoaterea atelei gipsate, dar rapoartele nu menţionează nimic despre această ipoteză, iar DGASPC Vâlcea a negat-o.

Totodată, din informaţiile primite de Newsweek România, şase angajaţi ai CIA Zătreni care au sesizat diverse nereguli din centru către instituţiile autorizate au fost daţi afară sau mutaţi cu serviciul: patru disponibilizaţi, doi mutaţi în alte centre, fiind nevoiţi să facă o navetă lungă.

Între cei daţi afară se numără şi un angajat care a făcut mai multe sesizări despre situaţia Georgianei din centru. Această persoană a semnalat şi lipsa din centru a blenderului pentru mărunţirea alimentelor, precum şi lipsa unei tărgi cu care tânăra să poată fi transportată la baie. În urma sesizărilor sale, în centru au fost aduse un blender şi o targă.

Dar DGASPC Vâlcea i-a reziliat contractul de muncă, pe motiv că postul său s-ar fi desfiinţat, pentru că CIA Zătreni este în proces de restructurare, acesta trebuind să aibă în grijă maxim 50 de rezidenţi. (la începutul lunii decembrie avea 69 de rezidenţi).