ANCHETE. În județul nostru, printre propunerile de candidați la Parlamentul României ale partidelor politice găsim câteva personaje care se află în vizorul DNA, fapt ce naște, așa cum era de așteptat, o serie întreagă de controverse în jurul imaginii lor publice. Printre politicienii care au astfel de probleme se numără fostul prim-procuror al județului, pepededistul Teodor Trancă, democrat-liberalul Ion Oprescu, fostul șief al Romsilva, dar și liberalul Traian Dobrinescu, ex-director al sucursalei Olănești a Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului și Protocolului de Stat (RAAPPS).
Cunoscut pentru problemele pe care le are cu DNA, Ion Oprescu a fost contestat chiar și de colegii săi din PDL, candidatura sa pentru un mandat de parlamentar fiind considerată ca inoportună. Din fericire, omul a reu șit să se strecoare printre contestatarii săi și a fost desemnat să candideze, în Colegiul senatorial Drăgășani-Bălcești, din partea ARD. El s-a aflat pe lista neagră a Comisiei de Etică a PDL, menționând că, de fapt, a fost vorba de o ” coincidență de nume” și că nu s-a pus problema că nu ar fi un personaj integru. Trebuie spus că Ion Oprescu a fost trecut, în primă instanță, pe lista indezirabililor, membrii Comisiei de Etică având puternice dubii în ceea ce privește acceptarea sa pe lista candidaților pentru Parlamentul României, datorită plângerilor făcute de fostul director al ITRSV Vâlcea, Eugen Simionescu, împotriva acestuia, la DNA. În cazul lui Oprescu, cercetările continuă.
Potrivit declarației sale de avere, pedelistul deține două terenuri forestiere, cumpărate în anul 2008, unul în comuna Amărăști (Vâlcea), iar celălalt în SatuLung (Maramureș), precum și două terenuri intravilane, în acelea și zone ale țării. Tot în SatuLung, soția lui Oprescu este proprietara unei case de locuit. Fostul director al Romsilva are două autoturisme: un Ford-Fiesta și o Dacia Logan. Din declarația sa de avere, mai aflăm că are fonduri de investiții, în bancă, în valoare de 105.868 lei și depozite bancare ce se ridică la suma de 63 mii lei. Cu toate că a pus ceva bani la teșcherea, Oprescu are și ceva datorii: peste 40 de mii de euro.
Traian Dobrinescu, aflat și el în vizorul DNA
Reamintim cititorilor noștri că RAAPPS, condus la acea vreme de Traian Dobrinescu, a organizat, la începutul anului 2007, o licitație deschisă privind contractul de achiziție publică ce a avut ca obiect execuția unui hotel și a unei baze de tratament în stațiunea Băile Olănești. Investiția se ridică la peste 11 milioane euro. Astfel, oamenii legii l-au anchetat pe Dobrinescu, pentru favorizarea unei firme de a câștiga respectiva licitație. În urma contestațiilor făcute, licitația a fost anulată, iar procedura nu a mai fost reluată. Dobrinescu a fost bănuit că a creat premisele ca o firmă să câștige licitația cu o ofertă mult mai proastă. Din informațiile pe care le avem, Dobrinescu a fost achitat.
El are o declarație de avere destul de aerisită. Este proprietarul unui teren intravilan, în suprafață de 2.600 m.p., cu o valoare de impozitare de 150 mii lei. Mai aflăm, că liberalul deține 90 la sută din acțiunile firmei sale de berbecuți SC Ovexind SRL, a căror valoare atinge suma de 1.600 mii lei.
Teodor Trancă a scăpat de brațul legii
Un alt candidat care a avut probleme cu DNA, este fostul prim-procuror al județului, Teodor Trancă, candidatul PP-DD în Colegiul Brezoi. El a fost anchetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Pitești, încă din luna noiembrie a anului 2010, fiind acuzat de infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată. În acela și dosar, au mai fost acuzați pentru cumpărare de influență, în formă continuată, omul de afaceri Ovidiu-Eugen Ciogescu, administrator al SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea și Ramona Elena Păuna, care a fost acuzată de mărturie mincinoasă. După 2 ani de procese, Teodor Trancă a fost achitat de Curtea de Apel Ploiești.
Conform propriei declarații de avere, consilierul județean PPDD Teodor Trancă, candidat din partea acestei formațiuni politice la Camera Deputaților în Colegiul Brezoi, deține un teren intravilan de 787 de metri pătrați, cumpărat în anul 1995 pe numele său și al soției, o casă de locuit în Râmnicu Vâlcea, construită în 1999 și două ma șini: un Audi și un Peugeot. În schimb, are un credit la BCR de 37.000 de euro, scadent în 2026. Reamintim că, la începutul anului 2011, din celebrul dosar ” Dobrișan „Ciogescu” a disjuns o nouă cauză în care era implicat nimeni altul decât, pe atunci, prim-procurorul județului Vâlcea, Teodor Trancă.
OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU
Lasă un comentariu