Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BREAKING NEWS: S-a dat soluția la Înalta Curte în procesul de revizuire al lui MIRCIA GUTĂU

După ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, in data de 8 noiembrie, ca primarului din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, i-au fost incalcate dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil in procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care l-a condamnat la trei ani de inchisoare dupa ce alte doua instante au pronuntat achitarea lui, Mircia Gutău, prin avocatul Octavia Fieroiu, a deschis un nou proces de revizuire a dosarului la Înalta Curte de Casație și Justiție. Marți, 3 aprilie 2018, magistrații ÎCCJ s-au pronunțat, iar primul termen în dosar va fi 14 mai 2018.

”Admite cererea în temeiul art. 465 ALIN 11 LIT. B CPP de revizuire formulată de revizuentul Gutău Mircia împotriva deciziei penale 273/27.01.2010 a Înaltei Curți pronunțată în dosarul 698/57/2008.
Desființează decizia penală numai cu privire la revizuentul Gutău Mircia și dispune rejudecarea cauzei de către instanța de recurs, fixează termen la data de 14 mai 2018 cu citarea părților. Decizia este definitivă.”

Amintim că primarul Mircia Gutău a câștigat la CEDO. Cauza Gutău contra României este un mare succes, mai ales pentru că hotărârea CEDO consfințește nelegalitatea hotărârii de la ICCJ de condamnare a primarului Mircia Gutău.
”Din punct de vedere procedural, hotărârea CEDO consfințește nelegalitatea hotărârii de la ICCJ de condamnare. Hotărârea CEDO deschide calea unei posibile acțiuni în revizuire a hotărârii de condamnare. CEDO nu poate să desființeze hotârârea de condamnare, care se poate face pe calea unei acțiuni de revizuire. Intentarea unui proces cu tot ce înseamnă el.
Această acțiune în revizuire se poate face în 3 luni de zile de la data publicării hotărârii CEDO în Monitorul Oficial. Acțiunea se depune la instanța, a cărei hotărâre se atacă, adică la Înalta Curte, iar hotârârea care se va pronunța este definitivă. Va fi un proces în toată regula, finalizat cu o decizie, prin care se poate admite sau respinge cererea de revizuire. În opinia mea, ar trebui admisă cererea și desființată hotărârea de condamnare, eventualitate în care practic se reia rejudecarea recursului DNA”, ne-a declarat avocatul Octavian Fieroiu.