Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BREAKING NEWS: Falsificatori de carduri din Vâlcea, ridicați de procurorii DIICOT

Descinderi în aproape toată țara joi, 28 martie a.c., iar, evident, județul Vâlcea nu putea să lipsească. Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Pitești și IGPR – DCCI, au făcut 85 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Brașov, Constanța, Olt, Sălaj, Cluj și Suceava, Brăila, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ia și, Neamț, Satu-Mare. Oamenii legii au vizat destructurarea unor grupuri infracționale organizate transfrontaliere. Membri grupării erau specializați în infracțiuni informatice, mai exact în clonări de carduri. Ei dețineau ilegal un sistem informatic, echipamente de falsificare a  instrumentelor de plată electronică, pe care ulterior pe puneau în circulație pe piața din România, dar și peste hotare. Tocmai de aceea, simultan cu acțiunea din România, s-au efectuat percheziții domiciliare și pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, S.U.A. și Republicii Dominicane.

Grupările vizate de către acțiunea D.I.I.C.O.T. sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificați ca fiind Gheară Constantin, zis Tică, 53 de ani, Ursu Romeo, zis Boenică,  45 de ani, Ghiuri Lucian, zis Piticu, 45 de ani,  și Șerban Relu, 57 de ani. ” În fapt, se reține că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecționat  aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS –uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveția, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria. Datele de identificare copiate erau folosite  pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru  retragerea unor sume substanțiale de bani, pe teritoriile  Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei și  Nepalului” „se arată într-un comunicat de presă al DIICOT. Valoarea prejudiciului depășește suma de 2.000.000 Euro, iar procurorii DIICOT au condus pentru audieri nu mai puțin de 70 de persoane.

Trebuie menționat că, oamenii legii din România au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust și Europol, precum și cu autoritățile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveția și Portugalia. Suportul  tehnic și informativ a fost asigurat de către SRI, DOS și DGIPI.

CLAUDIA STANCIU